Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 luistertip: Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië (26-9 Radio 1)

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

luistertip: Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië (26-9 Radio 1) Empty
BerichtOnderwerp: luistertip: Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië (26-9 Radio 1)   luistertip: Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië (26-9 Radio 1) Icon_minitimevr 24 sep 2010 - 10:16

Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië

OVT, zondag 26 september 2010, 10-12 uur, Radio 1

luistertip: Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië (26-9 Radio 1) Jan_br10 Jan Breman, emeritus-hoogleraar niet-westerse sociologie.

Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië. Dat is de conclusie na historisch onderzoek van prof.dr. Jan Breman en beschreven in zijn deze week te verschijnen boek. Zondag in OVT vertelt Breman over zijn bevindingen.

Door stelselmatige uitbuiting en onderdrukking van de boerenbevolking op Java kreeg de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) meer dan de helft van de wereldwijde koffiehandel in handen.

In OVT zondag een gesprek met Jan Breman, emeritus hoogleraar Sociologie aan het Centrum voor Azië Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

OVT, zondag 26 september, 10-12 uur, Radio 1.


geschiedenis.vpro
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

luistertip: Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië (26-9 Radio 1) Empty
BerichtOnderwerp: Re: luistertip: Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië (26-9 Radio 1)   luistertip: Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië (26-9 Radio 1) Icon_minitimeza 25 sep 2010 - 8:23

Jan Breman: Multatuli had gelijk
OVT, zondag 26 september 2010, 10-12 uur, Radio 1In een persbericht stelt uitgever AUP:

Door stelselmatige uitbuiting en onderdrukking van de boerenbevolking op Java kreeg de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) meer dan de helft van de wereldwijde koffiehandel in handen.

In een historisch onderzoek dat een herziening is van de koloniale geschiedschrijving, duikt prof. dr. Jan Breman in een van de zwartste bladzijdes van de Nederlandse geschiedenis. In Koloniaal profijt van onvrije arbeid: het Preanger stelsel van gedwongen koffieteelt op Java, dat meer dan dertig jaar onderzoek omspant, behandelt hij de werking en uitwerking van gedwongen koffieteelt onder de koloniale heerschappij, en de invloed op het maatschappelijk bestel in de hooglanden van West-Java. Hij laat zien hoe de VOC de inheemse landadel inschakelde als goedkope vorm van bestuur. Deze landadel hield de boerenbevolking door middel van uitbuiting en onderdrukking in het gareel.

Model voor het cultuurstelsel

Het Preanger koffieregime werd vanaf 1830 voortgezet in de vorm van het cultuurstelsel. Dwang was inherent aan dit stelsel waarbij de boeren niet alleen verplicht waren om de voorgeschreven arbeidsprestatie te leveren, maar ook om de eenzijdig vastgestelde vergoeding voor de producten zonder protest te aanvaarden. Dat deze opzet succes behaalde beschrijft Multatuli in zijn Max Havelaar. Breman levert met deze studie de feitelijke onderbouwing van de aanklacht door Multatuli, anderhalve eeuw geleden.

Het grote zwijgen

Hoe komt het dat de werking en uitwerking van het Preanger stelsel van gedwongen koffieteelt zo lang buiten beeld is gebleven? Breman plaatst scherpe kanttekeningen bij de uitgesproken gunstige oordelen die worden geveld in de koloniale geschiedschrijving. De toon van zelfrechtvaardiging en stilzwijgen over het gebruik van dwangarbeid waarin de koloniale overheid uitblonk, is volgens Breman een opvallend element in de verdediging van de tot nu toe gevoerde politiek.

Deze studie kan beschouwd worden als een herziening van de geschiedschrijving én als een sociaalwetenschappelijke verhandeling van Multatuli's werk.

geschiedenis.vpro
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
luistertip: Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië (26-9 Radio 1)
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Kijk- en Luistertips-
Ga naar: