di 26 okt 2010, 16:15 UPDATE 18:40
Tsunami in Indonesië
Dood en verderf na zware tsunami Indonesië JAKARTA/SYDNEY - Een zware aardbeving in Indonesië heeft een afgelegen eilandengroep zwaar getroffen. Dat werd dinsdag duidelijk, een dag na de beving. Als gevolg van de aardschok ontstond een tsunami, waardoor zeker 113 mensen zijn omgekomen. Meer dan vijfhonderd mensen worden nog vermist.
Het epicentrum van de aardbeving lag ten westen van het eiland Sumatra. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de beving een kracht van 7,3. Na de aardschok volgden nog enkele sterke naschokken. De Indonesische autoriteiten vaardigden een tsunamiwaarschuwing uit, maar trokken die enige tijd later in. Aanvankelijk leek de beving geen schade te hebben veroorzaakt.
Die meldingen bleken voorbarig. Tot 3 meter hoge golven troffen de afgelegen Mentawai-eilanden, die 150 kilometer uit de kust van Sumatra liggen. Tien dorpen zijn volledig weggevaagd, aldus een woordvoerder van de rampenbestrijding. Het zuidelijke eiland Zuid-Pagai zou het zwaarst zijn getroffen.
De problemen in het getroffen gebied worden verergerd door de moeizame communicatie met de eilanden. Een boottocht vanaf de havenstad Padang op Sumatra duurt minstens zes uur. Er is geen geregeld vliegverkeer naar de Mentawai-eilanden.
De eilandengroep is ongeveer even groot als Overijssel en Drenthe bij elkaar, maar er wonen nog geen 70.000 mensen. Europese kolonisten zagen de eilanden nagenoeg over het hoofd. Door de afzondering is het een geliefde bestemming voor wetenschappers. Die bestuderen de inheemse diersoorten, om beter te begrijpen hoe dieren zich ontwikkelen en aanpassen aan omstandigheden.
Ook surfers komen naar de eilanden, met name Australiërs. Ze genieten van mooie, hoge golven die er aan land komen. Onder de honderden vermisten na de tsunami zijn ongeveer tien Australische toeristen. Reddingswerkers zijn op zoek naar de boot van de Australiërs, die van de radar is verdwenen.
Het westen van Indonesië wordt geregeld getroffen door aardbevingen. Vorig jaar kostte een beving op Sumatra aan meer dan duizend mensen het leven. Enkele weken eerder waren zeker honderd doden gevallen door een aardbeving op het eiland Java.
Bijna zes jaar geleden, op tweede kerstdag 2004, veroorzaakte een aardbeving bij Sumatra de dodelijkste tsunami ooit. In de landen rond de Indische Oceaan vielen ongeveer 250.000 doden, onder wie 36 Nederlanders.
De bevingen worden veroorzaakt doordat Indonesië aan de zogeheten Ring van Vuur ligt. Dit is een gebied rond de Grote Oceaan waar continentale platen op elkaar botsen. De Ring leidt ook geregeld tot vulkaanuitbarstingen, zoals dinsdag op Java. De Merapi, een van de actiefste vulkanen van Indonesië, heeft vulkanisch materiaal meer dan 1,5 kilometer omhooggestoten. Een baby'tje overleed door ademhalingsproblemen na het inademen van vulkanisch materiaal.
Volgens vulkanoloog Pieter Vroom van de Vrije Universiteit Amsterdan is er vrijwel zeker geen verband tussen de vulkaanuitbarsting op Java en de aardbeving bij Sumatra. „Daarvoor liggen ze in principe te ver uit elkaar”, aldus Vroom.
Telegraaf