Amsterdammer runt datingsites in IndonesiëGepubliceerd op : 31 januari 2011 - 9:00 am | door Marcel Decraene (Foto: Marcel Decraene/ RNW)
Remko Weingarten (44) houdt wel van avontuur. In de jaren ’90 ontketende hij met zijn bedrijf Taxidirekt een ware taxioorlog in Amsterdam. Nu ontwikkelt hij websites en smartphone-applicaties in Indonesië.
Het woonhuis dat Weingarten heeft omgebouwd tot kantoor voor zijn bedrijf Dot.us, biedt onderdak aan ongeveer 12 medewerkers. Vanuit het centrum van Jakarta is het een hele rit naar het bedrijf van Remko in het stadsdeel Pondok Gede. Zeker met de lange files die de Indonesische hoofdstad dagelijks plagen.
Vibrator
Remko Weingarten lanceerde een van de eerste chat- en datingsites in Indonesië: bertemu.us, gevolgd door bergaul.com voor tieners en twintigers. De sites zijn een groot succes. Medewerkster Lala is de hele dag bezig om chatrooms te monitoren.
Het is namelijk niet de bedoeling dat gebruikers elkaar pesten of porno plaatsen. Weingarten: 'Mijn sites leven van de advertentie-inkomsten. We raken toch echt adverteerders kwijt als er onder een mooie blackberry-reclame opeens een vrouw met een vibrator staat.'
Oorlog
Voor wie de Nederlandse media eind vorige eeuw heeft gevolgd, is Remko Weingarten geen onbekende. Zeker niet in Amsterdam. Daar richtte de informatie technoloog Taxidirekt op. Via een slim computersysteem konden vraag, klant, en aanbod snel bij elkaar komen.
Taxi Centrale Amsterdam, die toen al decennia een monopolie had op het taxivervoer, reageerde woest. Een taxioorlog was het gevolg, compleet met rechtszaken, vechtpartijen tussen chauffeurs en intimidaties aan het adres van oprichter en directeur Weingarten. Later werd zelfs een film over deze taxioorlog gemaakt: Nachtrit (2006).
Moslima
Remko leidde Taxidirekt tot medio 2000, zeven jaar geleden verhuisden hij en zijn vrouw naar Indonesië. Mist hij de hectiek uit die dagen niet? 'Ik zou het niet opnieuw doen, maar die tijd had zeker zijn leuke momenten', glimlacht Weingarten vanachter zijn bureau.
De directe reden om naar Indonesië te vertrekken had vooral te maken met Ananda, de vrouw van Weingarten. Zij is Indonesische en als moslima werd zij na 11 september in Nederland met de nek aangekeken.
'We woonden in de Amsterdamse grachtengordel, nogal een blanke buurt', zegt Weingarten, 'Ananda, die is afgestudeerd aan de Universiteit Leiden, werd in die tijd soms compleet genegeerd. Zeker als men wist dat ze moslima is.'
Zelf heeft Weingarten - 'ik kom uit een joodse familie, maar ben zelf niet gelovig' – absoluut geen moeite met de islam. Indonesische werknemers die hun dagelijkse gebeden willen uitvoeren krijgen daar op het kantoor van Dot Us alle ruimte voor.
Diploma
Die werknemers hebben het sowieso niet slecht. Het zijn hoogopgeleide ICT’ers die 2x modaal als startsalaris verdienen. Vaak zijn ze jong en komen ze net van hun opleiding. Uiteraard liggen de salarissen netto wel een stuk lager dan in Nederland, een van de voordelen van ondernemen in Indonesië.
Wel moet Weingarten personeel eerst goed screenen voor ze aan het werk kunnen: 'Een universiteitsdiploma kun je hier in Azië gewoon kopen. Daarom nemen we eerst een test af, voordat mensen een sollicitatiegesprek krijgen.'
Haring
Als geboren en getogen Amsterdammer mist Weingarten natuurlijk wel eens 'de haring op de hoek'. Maar over het algemeen is hij vol lof over Indonesië: 'Het is een leuk, gezellig land met een prettig zakelijk klimaat. De economie groeit waardoor mensen optimistisch zijn.'
Ooit nog terug naar Nederland? Remko Weingarten: 'Ik heb geen enkel plan om hier weg te gaan en zeker niet naar Nederland. De stemming voor ondernemers er is niet echt prettig.'
Interview te beluisteren op de site van
RNW