Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Tentoonstelling Verzetsmuseum Amsterdam: Borduren in gevangenschap

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Tentoonstelling Verzetsmuseum Amsterdam: Borduren in gevangenschap Empty
BerichtOnderwerp: Tentoonstelling Verzetsmuseum Amsterdam: Borduren in gevangenschap   Tentoonstelling Verzetsmuseum Amsterdam: Borduren in gevangenschap Icon_minitimedi 22 feb 2011 - 10:23

Tentoonstelling: Borduren in gevangenschap
21 februari 2011 17:42

Tentoonstelling Verzetsmuseum Amsterdam: Borduren in gevangenschap 1298354828-060
Borduurwerk dat Titia Gorter in het Oranjehotel maakte - Foto: Peter Smith

Bij het Verzetsmuseum in Amsterdam is komende zomer de tentoonstelling Kleur! Borduren in gevangenschap te zien. De tentoonstelling is gewijd aan een collectie borduurwerken, gemaakt door vrouwen in gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Om uiteenlopende redenen belandden ook vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis. Bijvoorbeeld omdat ze gearresteerd waren na het helpen van Joden of rondbrengen van illegale kranten. In de gevangenis hielden veel vrouwen zich op de been door hun ervaringen te verwerken in borduurwerken.

Ook in interneringskampen in Nederlands-Indië werd veel geborduurd.

Borduren blijkt een uitlaatklep te zijn geweest voor veel van deze vrouwen. Borduren bood houvast, was een uitlaatklep en het gaf wat kleur aan het vaak grauwe bestaan. Vrouwen in gevangenschap deden veel moeite om te kunnen borduren. Zo werden er lappen gemaakt van kapotte lakens en kledingstukken en borduurdraadjes werden soms bijvoorbeeld uit een gekleurde hoofddoek gepeuterd. De vrouwen maakten de borduurwerken voor zichzelf én voor elkaar. Soms wordt uit de borduurwerken duidelijk dat ze bedoeld waren als verjaardagscadeau of kerstcadeau.

Wie kijkt naar de borduurwerken komt soms ook iets te weten over de verschillende omstandigheden in gevangenschap. In de Nederlandse gevangenissen hadden vrouwen vaak veel tijd om buiten het zicht van de bewaarders te borduren. De was werd door de familieleden gedaan. Via het wasgoed werd van alles de gevangenis in- en uitgesmokkeld. Ook complexe en heel mooie borduurwerken konden hierdoor in de gevangenissen gemaakt worden.

Tentoonstelling Verzetsmuseum Amsterdam: Borduren in gevangenschap 1298354863-70
Borduurwerk dat Titia Gorter in het Oranjehotel maakte - Foto: Peter Smith

Achter alle borduurwerken zit een verhaal. In de tentoonstelling brengt het Verzetsmuseum Amsterdam veel verhalen die achter deze borduurwerken schuil gaan naar voren. Zo worden er bijvoorbeeld borduurwerken tentoongesteld die tijdens de oorlog vanuit het Oranjehotel in Scheveningen gemaakt werden door Titia Gorter (1879-1945). Samen met haar zus zat deze vrouw samen met haar zus Dora in Scheveningen gevangen voor het verborgen houden van een gedropte agent. Op haar borduursels is onder meer te zien hoe de gevangenen zich moesten wassen en ontdoen van zogenaamde "pietjes". Op een ander borduursel liet ze zien hoe ze in een maand tijd was veranderd en op weer een ander werkje borduurde ze een verlanglijstje voor Sinterklaas. De tentoonstelling is voor het publiek te bezoeken vanaf 10 juni 2011.

Historiek.net
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Tentoonstelling Verzetsmuseum Amsterdam: Borduren in gevangenschap
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 13/14 aug.: docu 'Verzet in Indië' in Verzetsmuseum Amsterdam
» Tentoonstelling 'Harenkarspel in Indië'
» 24 februari-22 mei 2009: Tentoonstelling 'Bibliotheekschatten van het NIOD'
» Tentoonstelling 80 jaar Yvonne Keuls
» Sibel (21) blikt terug op onterechte gevangenschap in Indonesië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: