Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'   Empty
BerichtOnderwerp: 20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'    20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'   Icon_minitimewo 2 maa 2011 - 9:32

Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'
maandag, 28 februari 2011 17:52

De themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië' is de vierde en laatste themadag in het kader van het cultureel programma 2010-2011 van de Stichting Klein Bronbeek en de Stichting Indisch Erfgoed in samenwerking met het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek

20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'   1299042792-120

Datum: 20 maart

Ontvangst vanaf 10.00 - aanvang lezingen 11.00 uur

Locatie: Reünie en congrescentrum Kumpulan, op het landgoed Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

De ontvangst met koffie en spekkoekis vanaf 10.00 uur.

Sprekers:
H.W. van den Doel, Esmeralda Böhm, Fred Lanzing en Marije Plomp.

Cabaretier Diederik van Vleuten besluit de dag met een keuze uit zijn programma 'Daar werd wat groots verricht'.

Dagvoorzitter is George van Hoogeveen.

De lezingen beginnen om 11.00 uur en zijn circa 16.30 uur afgelopen.

Voorinschrijving
Voorinschrijving is vereist; er is geen kaartverkoop ter plaatse. Inschrijven voor de afzonderlijke dagprogramma's (inclusief Indisch lunchbuffet) à € 23,50 kan uitsluitend via een formulier, aan te vragen bij mevrouw N. Bosman (026 - 376 35 78, maandag, dinsdag, donderdag) of per e-mail: kumpulan_bronbeek_evenementen@yahoo.comDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. . Inschrijven kan tot 14 februari 2011. Annuleren leidt niet tot teruggave. Er zijn 250 plaatsen beschikbaar.

De organisatie van alle themadagen is in handen van de Stichting Klein Bronbeek en de Stichting Indisch Erfgoed, in samenwerking met het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.

Honden zijn op het landgoed Bronbeek niet toegestaan.


Indisch Erfgoed
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'   Empty
BerichtOnderwerp: Re: 20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'    20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'   Icon_minitimema 7 maa 2011 - 19:32

De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië (1942-1945)
Datum nieuwsfeit: 20-03-2011
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie

Datum: 20 maart 2011
Tijdstip: 10.00 - 15.30 uur Locatie: Reünie- en congrescentrum Kumpulan Bronbeek

Tijdens de themazondag op 20 maart gaan H.W. van den Doel, Esmeralda Böhm, Fred Lanzing en Marije Plomp in op de Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië. Cabaretier Diederik van Vleuten sluit de dag af met een keuze uit zijn soloprogramma `Daar werd wat groots verricht'.

In zijn bijdrage 'Nederlands-Indië voor en tijdens de Japanse bezetting' staat H.W. van den Doel stil bij de politieke en sociale geschiedenis van de laatste jaren vóór de Tweede Wereldoorlog waarna hij ingaat op de vraag op welke wijze deze geschiedenis de gebeurtenissen tijdens de Japanse bezetting in het juiste perspectief plaatst.

Aansluitend bespreekt Esmeralda Böhm in haar bijdrage `Verhalen van de oorlog' de herinneringen van ooggetuigen. Ze laat een aantal ervan zien.

In zijn lezing `De Japanse soldaat op Java 1942-1947 & in de Pacificoorlog' plaatst Fred Lanzing de gewone, dienstplichtige Japanse soldaat centraal, waarvoor in de Nederlandse bronnen tot nu toe weinig of geen aandacht is.

Marije Plomp belicht in haar bijdrage `Achter het kawat: Indonesische kunst en cultuur tijdens de Japanse bezetting' de Indonesische kunstenaars die achter de omheining van het interneringskamp de nieuwe wereld van een Groot-Azië of een toekomstig vrij Indonesië verkenden, waarin Nederlanders geen rol meer speelden.

Cabaretier Diederik van Vleuten besluit deze dag met een keuze uit zijn soloprogramma `Daar werd wat groots verricht', waarmee hij momenteel in het land optreedt.

Different people
"The three-and-a-half years of Japanese rule in the former Dutch colony meant different things to different people", schrijft Peter Post in zijn inleidingvan `Encyclopedia of Indonesia in the Pacific War' (2010). Over deze `different people' is veel gepubliceerd: de totoks in de interneringskampen, de geallieerde krijgsgevangenen, de spoorwegwerkers in Birma en Pakan Baru, de buitenkampers (veelal Indo-Europeanen) en de geïnterneerden in de republikeinse kampen. Op deze themazondag staan zij centraal in de lezingen.

Japanse bezetter
Op 10 januari 1942 werd Nederlands-Indië bezet door Japanse soldaten. Na de capitulatie op 8 maart veranderde de Nederlands-Indische samenleving. Die werd tot dan toe gereguleerd door het koloniale gouvernement. Nu bepaalde de Japanse bezetter onder andere de overheidsdiensten, het straatbeeld, onderwijs, taal en geldstelsel. In de bioscopen werden Japanse propagandafilms vertoond. De jaartelling veranderde van 1942 in 2602.


Nieuwsbank
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'   Empty
BerichtOnderwerp: Re: 20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'    20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'   Icon_minitimedi 8 maa 2011 - 13:45

Onderstaande doorgestuurde mail ontvangen:


Van: "Joost van Bodegom"
Datum: 7 maart 2011 21:28:17 GMT+01:00
Aan: "'Stichting Indisch Erfgoed'" <info@indischerfgoed.nl>
Kopie:
Onderwerp: RE: Bronbeek themazondag 20 maart 2011 - Japanse inval en bezetting


Geacht bestuur,

Dank voor uw uitnodiging voor de themazondag op 20 maart. Helaas zal ik daaraan geen gevolg geven wegens het voorkomen van een,in mijn ogen, voor de Indische gemeenschap onvriendelijke (en dat is een fors understatement) figuur. De persoon in kwestie: Fred Lanzing, in Tjideng naar eigen zeggen rondlopend als in het paradijs en uit de hand etend van de beruchte kampbeul Sonei. Hij stond waarschijnlijk bekend als Fredje de Vreter.

Ter zake, hoe iemand zijn kamptijd beleeft, u leze zijn werkje “voor Fredje was het kamp een paradijs”, mag hij of zij natuurlijk zelf weten. Maar dat hij in datzelfde boek kampslachtoffers diskwalificeert is uitermate treurig, om geen andere woorden te gebruiken. Het zegt overigens meer over hem dan over de mensen die hij diskwalificeert, hetgeen ik op een herdenking in Bronbeek een aantal jaren geleden al mocht opmerken na lezing van zijn abjecte opvattingen.

Was het daar maar bij gebleven maar meneer gooit er nog een aanzienlijk aantal scheppen bovenop, naast aperte ander onwaarheden, in een artikel dat vorig jaar begin augustus in De Groene verscheen. Jawel, een week voor de herdenking van de 15e… Naast zijn bijzondere eigen dien grimmelt het van de onwaarheden en/of halve waarheden.

Daarin neemt hij onder andere Marion Bloem op de korrel naar aanleiding van haar in 2009 op de 15e augustus voorgedragen “Geen Requiem” , niet alleen op een weinig gentlemanlike wijze maar bovendien met een aantal opmerkingen die kant nog wal raken.

En naar die man zou het publiek moeten luisteren in een verhaal over die arme Japanse dienstplichtige waaraan zo weinig aandacht is besteed. Kasian deze ja.

Ik denk te kunnen voorspellen dat het een droevig verhaal wordt. Dat is het ook maar dat wens ik niet te horen uit de mond van deze figuur die ik, u merkt het, niet hoog heb. Laat hij zich eerst maar eens werkelijk verdiepen in de kampgeschiedenissen van anderen voordat hij verhalen over Japanners gaat debiteren. Het wordt zonder twijfel een verhaal van “ Wiens pisangs ( Sonei) men eet, diens taal men spreekt…. Helaas beschik ik niet over zijn mailadres maar u mag dit bericht wat mij betreft doorsturen. Zal overigens wel paarlen voor de zwijnen zijn.

Ik hoop van ganser harte dat u en het publiek hem door krijgen en de moeite nemen ook zijn genoemde schrifturen te lezen.

Een kopie van dit schrijven zend ik aan diverse relaties uit het Indische, met het verzoek kennis te nemen van de genoemde stukken, voor zover dat al niet geschiedde. Met excuses voor mijn ontboezemingen.

Met vriendelijke groet, Joost van Bodegom

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud





20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'   Empty
BerichtOnderwerp: Re: 20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'    20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'   Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 13 november 2011 te Bronbeek: themazondag over het Overzees verkeer tussen Holland en Nederlands-Indië
» 27 maart 2011: Lezing: 'Forten in Nederlands-Indië', Bronbeek
» Vanaf 30 maart 2011 te Bronbeek: tentoonstelling Lieve Gerda... Het getekend dagboek (1948-’50) van een Indië-veteraan
» 27 april 2012: Minisymposium 'Daden van verzet tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië’
» 17 maart 2012: Foto-identificatiedag Nederlands-Indië en KNIL in Bronbeek

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: