grootste bloem lokt duizenden bezoekers
Spanning stijgt rond reuzenaronskelk maandag 14 maart 2011, 05u00 Auteur: JorisHerpol
Jacques Bytebier in de warme serre: ‘De lens dampt steeds aan...' jhp
© Joris HerpolMeiseMEISE - Drie jaar hebben ze erop moeten wachten, maar eindelijk is het opnieuw zo ver: de grootste bloem ter wereld gaat opnieuw bloeien. De reuzenaronskelk lokt duizenden extra bezoekers en is nu al de sensatie van het jaar in de Nationale Plantentuin.
‘Hij heeft ons weer verrast', zegt Elke Bellefroid, die instaat voor de serres van de Nationale Plantentuin. Daarmee doelt ze op het feit dat je nooit vooraf weet of er uit de knol van de reuzenaronskelk een bloem of een blad tevoorschijn gaat komen. Deze keer is het duidelijk een bloem en dat spreekt tot de verbeelding. De reuzenaronskelk bereikte gisteren al een hoogte van 2,30meter.
De plant uit het regenwoud van Sumatra (Indonesië) werd in 1878 ontdekt door de Italiaanse plantkundige Odoardo Beccari.
Om de grootste bloem ter wereld in ons land te kunnen houden, is een serre met een hoge luchtvochtigheid vereist en een constante warmte van minstens 24graden Celcius.
‘Niet gemakkelijk om een foto te nemen, de lens dampt steeds aan', zucht Erik Fransen, die samen met zijn echtgenote Birgitta en de kinderen Ilias(7), Giovanni(9) en Luca(4) van Wommelgem naar Meise is gekomen om een glimp van de reuzenaronskelk op te vangen.
‘Ik vind het indrukwekkend is', zegt Birgitta. ‘We hebben via internet de bloei gevolgd. Het openbloeien zou binnen de 24uur gebeuren. Daarom wilden we er vroeg bij zijn, maar ik denk dat we te vroeg zijn.'
Jacques Bytebier uit Ukkel was gisteren als één van de eersten in de Plantentuin. ‘Ik sta werkelijk paf. Wat een bloem! Ik heb ze nog nooit geroken, maar ik ben helaas opnieuw te vroeg gekomen.'
Hoewel, de eerste bezoekers zagen gisteren dat het laatste ‘katafyl' (een omhulsel rond de bloem) is gevallen. De ‘buik' van de bloeiwijze wordt steeds dikker en de rok kleurt steeds intenser.
Het grote moment blijft echter moeilijk te voorspellen. ‘Het is de eerste keer dat we zo'n reusachtige bloem zien', zeggen Marleen Meeuwsen en Patrick Engelen uit Tremelo. ‘De bloem is zelfs nog 8centimeter gegroeid. Wat gaat dat geven als de bloei begint? Gekraak en gedonder?'
Experts van de Plantentuin voorspellen dat de bloei de komende 24 tot 48uur plaats zal vinden. De geur die op de eerste bloeiavond vrij zal komen, heeft volgens de experts iets van rottend vlees, ranzige kaas en bedorven vis. De geur neemt af naar mate de bloei vordert en dat zal slechts 72uur zijn, daarna is ze helemaal verwelkt en is het weer drie tot acht jaar wachten.
De recentste informatie over de ontwikkeling en het bloeitijdstip kan je volgen via facebook en de website www.plantentuinmeise.be
Nieuwsblad