do 21 apr 2011, 05:30 |
Diplomaat in Jakarta misbruikte bewakers
door Johan van den Dongen
AMSTERDAM - Een hoge Nederlandse diplomaat in Jakarta heeft in 2008 ondergeschikte Indonesische mannen seksueel misbruikt. De man werd teruggehaald en ontslagen, maar op ambtelijk topniveau werd besloten om geen strafvervolging in te stellen. Zo moetst het schandaal worden stilgehouden.
Dat stellen diplomatieke bronnen. „Kwam dit naar buiten, dan waren de diplomatieke gevolgen voor de relatie tussen Nederland en Indonesië niet te overzien”, stelt een ingewijde. „Het misbruik van de Indonesische onderdanen vond immers plaats onder verantwoordelijkheid van de ambassade. Het landsbelang prevaleerde hier boven het strafrechtelijk belang. De opluchting was groot dat de Indonesische mannen nooit naar hun eigen politie zijn gestapt om aangifte te doen."
De diplomaat in kwestie is Wim M. (61) uit het Zeeuwse Kortgene, die al sinds mei 1971 in dienst was bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als ’overplaatsbaar ambtenaar’. Vanaf april 2006 was hij adjunct-directeur van het Erasmushuis, een cultureel centrum van de Nederlandse ambassade in Jakarta. Daar kwamen in oktober 2008 verontrustende signalen over hem binnen. Een medewerker van een particulier bewakingsbedrijf dat onder meer de beveiliging van de dienstwoningen van de diplomaten verzorgt, meldde dat hij tijdens zijn nachtdienst seksueel was misbruikt door M. Na eigen onderzoek door het bewakingsbedrijf bleek dat twee andere bewakers soortgelijke ervaringen met M. hadden in de garage van zijn dienstwoning.
Intern onderzoek
Na een eerste intern onderzoek sloeg de ambassade alarm in Den Haag, waarop de afdeling Bijzondere Onderzoeken van de Veiligheidsdienst Buitenlandse Zaken (VDB) werd ingevlogen om verder onderzoek te doen. Hieruit kwamen schokkende bevindingen naar voren. M. werd uit zijn functie gezet, naar Den Haag gehaald en ontslagen.
In de ontslagbrief hield Buitenlandse Zaken Wim M. de bevindingen van de VBD voor: „U hebt een bewaker gedwongen tot orale seks. Bij een andere bewaker is het tot een poging hiertoe gebleven. Bewakers hebben van u moeten dulden dat u ontuchtige handelingen met hen pleegde, of werden daartoe door u gedwongen. Deze handelingen bestonden uit betasting van geslachtsdelen en masturberen. Deze handelingen vonden alle plaats in de late avond in de garage van uw woning.”
'Masseren'
„U hebt zich laten masseren door schoonmakers op uw werkkamer in het Erasmushuis alsmede zich laten insmeren met zonnebrandolie door bewakers in de tuin bij uw woning. U hebt herhaaldelijk bewakers in het Erasmushuis aangeraakt, waardoor zij de indruk kregen dat u uiteindelijk zo ver zou gaan dat u hun geslachtsdeel zou aanraken. Deze handelingen hebben in een enkel geval tot overplaatsing van een bewaker geleid. Door uw gedrag heeft de ambassade bij het bewakingsbedrijf en zijn personeel imagoschade geleden. Hieraan voeg ik toe dat die schade vele malen groter kan blijken te zijn wanneer voorgaande feiten ook buiten de ambassade bekend raken."
De ambtenaar vocht zijn ontslag aan bij de bestuursrechter in Middelburg, beklemtonend dat hij de mannen niet had gedwongen tot seks en dat het onderzoek van de VDB niet deugde. Hij zou onder onnodige psychische druk zijn verhoord, niet hebben kunnen verifiëren of de vertalingen kloppen en geen deskundige naar het onderzoeksrapport mogen laten kijken.
De rechtbank maakte echter gehakt van het beroep van Wim M. In het vonnis van 2 december 2010 spreekt de bestuursrechter van ’zeer ernstig plichtsverzuim’ en ’een zeer grove vorm van seksuele intimidatie in het kader van zijn functie en dit niet bij wijze van een enkel incident, maar bij herhaling’.
Excuses
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt excuses te hebben gemaakt aan de Indonesische schoonmakers en beveiligers, hen een geldbedrag te hebben gegeven en bij het openbaar mnisterie in Nederland aangifte tegen Wim M. te hebben gedaan. Tot strafrechtelijke vervolging kwam het echter niet, bevestigt het OM. Persofficier van het parket Middelburg R. Rammeloo beweert dat de zaak is geseponeerd omdat de handelingen in Nederland wel, maar in Indonesië niet strafbaar zijn.
„Gebleken is”, stelt Rammeloo in een schriftelijke verklaring, „dat de beveiligers en schoonmakers in de dienstwoning die ontuchtige handelingen toelieten omdat zij bang waren hun baan te verliezen. Om de diplomaat hier te kunnen vervolgen, is nodig dat de handelingen zowel in Nederland als in Indonesië strafbaar zijn. Dit is niet het geval. Naar Nederlands recht is in dit geval sprake van ontucht met misbruik van gezag. Maar in Indonesië zijn ontuchtige handelingen alleen maar strafbaar als sprake is van geweld of bedreiging met geweld. Uit verklaringen van betrokkenen is niet gebleken van geweld of bedreiging met geweld.”
Telegraaf