Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Metamorfose

Ga naar beneden 
3 plaatsers
AuteurBericht
semarang

semarang


Aantal berichten : 4
Registratiedatum : 10-05-11
Leeftijd : 65
Woonplaats : Maarssen

Metamorfose Empty
BerichtOnderwerp: Metamorfose   Metamorfose Icon_minitimewo 11 mei 2011 - 20:08

Een jonge Indo gaat op zoek naar haar roots. Zal de Indische invloed haar identiteit veranderen? Een sociaal experiment in negen afleveringen.

Wat vinden jullie hier nou van???????????????


Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.indopedia.nl
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Metamorfose Empty
BerichtOnderwerp: Re: Metamorfose   Metamorfose Icon_minitimewo 11 mei 2011 - 21:26

prima toch ?
op zoek naar some roots..
ook de manier waarop (2 afleveringen gezien) is best leuk gedaan
Terug naar boven Ga naar beneden
Bob Angsat

Bob Angsat


Aantal berichten : 365
Registratiedatum : 18-01-10
Leeftijd : 69
Woonplaats : Roermond / Bau Bau Sulawesi

Metamorfose Empty
BerichtOnderwerp: Re: Metamorfose   Metamorfose Icon_minitimedo 12 mei 2011 - 14:14

De benadering door de hoofdrolspeelster en vanuit háár standpunt bezien is wat mij betreft OK.
MIjn vraag: Waar is de jongere generatie op zoek naar? De goede dingen uit het Indisch/ Indo leven van weleer? Uit een tijd, dat alles gezapig voortkabbelde?
De gezellige kumpulan thuis met familie en oma die 24 uur per dag achter de wajan aan het koken was?

Máár - de Indo - die naar dit gebeuren zoals verfilmd - stuit dan op een ander inzicht, althans volgens mijn mening.

Er is een jonge Indo-kijker, die het vanuit een eender standpunt bekijkt als de hoofdrolspeelster.
Er is een middel jonge/oude Indo, die het bekijkt met de blik wat hem/haar is bijgebracht, maar helaas niet volledig omdat pa en ma destijds (velen althans) het mondje dicht hielden over wat geweest was en nooit meer terugkomt. (De generatie jaren 50 en de kindertjes die meekwamen en hier hun verdere jeugd vervulden.
Er is (NOG) een Indokijker, die alles van "dichtbij" zelf heeft meegemaakt (dat Indisch gebeuren aldaar in dat verre land) en die de overtocht hier naar toe moest maken.
(Bovenstaand dus generatie 2, 3 en mischien al zelfs nummer 4)

En er is de Indokijker die halfbakken overal tussenzweeft. Dáár als Indo of Indonesier opgegroeid en jeugd dáár vervuld en op min of meer volwassen leeftijd de overtocht heeft meegemaakt. Die dus met een weer andere kijk naar het gebeuren ziet.

En wat is nu precies dat gebeuren, dat Indische? Want de presentatrische zegt bijvoorbeeld zelf (begin filmpje): de Indischen die vanuit Nederland werden gezonden om dáár te werken. Om maar wat te noemen.
Dan had je dáár de Indo(europeanen) - een mix van lokaal en Europess of ander ras/land. Daar ondeling zat ook al verschil tussen, de arme achtergelaten door de blanke pa in de kampung en de bemiddelde waarvan de blanke pa zijn verantwoording voor nam.

Dan nog het begrip: Indisch/Indo.... in welk opzicht? Opvoeding, neigend naar de lokale opvoeding of neigend naar de Europese opvoeding. Het bereiden van eten? Indonesche invloeden of meer hollandse invloeden.
het comverseren: Pecok of puur nederlands of slecht nederlands gemixed met slecht Indonesisch.
Zat je daar als jongeling op een Indoschool (IEV) of zat je daar op een "inlandsche" school.(Veel arme Indo's zaten daar op.) Of zat je daar als Indo op een hollandse school?
En nog meer van dat soort vraagtekens, die men 'schijnbaar" niet meetelt in het begrip Indisch/Indo.

Indisch? Bedoelt men daar het wonen/werken/leven van mensen in NEDERLANDS INDIë mee, gemakshalve afgekort tot Indisch?
Of bedoelt men enkel de Indo mee? (De mix dus). Hoe classificeer men dan de mensen die vanuit Nederland naar Indië zijn vertrokken, daar gebleven en gestorven zijn en never ever de neiging hadden om ooit nog eens naar Nederland terug te gaan.

Ik neem mezelf als voorbeeld, halfbakken zwevend tussen Indisch/Indo en Indonesisch.
Waar moet ik mezelf nu in hemelsnaam in classificeren?
Ik ben een mix, opgegroeid in een typisch INDO gezin( met een neiging) naar de lokale bevolking en zowel op concordante scholen gezeten alsmede pure Indonesische scholen. (SMP/SMA).
Ik classificeer mezelf het liefst en het meest als zijnde "een persoon die toevallig tweetalig/twee rassig of hoe je ook wilt noemen, is opgevoed en opgegroeid, maar mezelf geen Indo voel maar een Indonesier, omdat ik toevalligerwijs mijn(middelbare)- scholing hoofdzakelijk in het Indonesisch heb gekregen.

Persoonlijk vind ik, is het begrip Indisch/Indo gewoon te groot en te complex om het duidelijk en begrijpend zomaar op het gemakkie door te vertellen.
In het filmphe over Nusantara: Wayang? Is geen Indisch maar Indonesisch. Prins Willem als wayang figuur? M.i. onnatuurlijk. Prins Willem was gewoon een nederlander en wist bekant niets af van het bestaan van de voormalige kolonie.


Verder vraag ik me af: Waar komt toch dat verlangen vandaan om naar sporen uit het Indisch verleden te zoeken? Vloeit het voort uit de ontevredenheid wegens het wegmoffelen van het verleden door de Nederlandse regering over wat geweest is? Komt het dooradt ooit eens in het verleden doelbewust een verschil is gemaakt tussen Europees( en dan nog hoofdzakelijk Nederlands daar waar andere europeanen ook volop aanwezig waren), gemixed en dan op de laatste plaats liefst helemaal apart de lokalen en destijds aangeduid als inlander.?

Ik heb op deze aarde veel rondgezworven en gewoond, waaronder India, Malaysia en Vietnam.
De eerste twee landen onder invloed van de Engelsen en ook daar volop nazaten van verschillende rassen, maar nooit en te nimmer heb ik daar van de nazaten ooit enig verlangen naar herkomst mogen bespeuren. Men beschouwt zich zelf als Malaysier of Ïndiër (Indiase personlijkheid.)
In Malaysia was destijds Malakka in handen van de Portugezen en later de Nederlanders (150 jaar) alvorens de Engelsen het overnamen.
In (wat tegenwoordig een sultanaat/provincie is) Malakka zijn er nog steeds evenementen waarbij in OUD Portugees dansen worden uitgevoerd en gezongenen dat was het en ook nog omdat de toeristen het leuk vinden.
In gehele Malaysia kan men alom terecht met het Engels.
Vraagt men iets over Nederland, dan is een groot vraagteken het antwoord. Zou het dan toch iets te maken hebben met het feit, dat Nederland geen al te grote indruk heeft nagelaten..... enz. vul zelf maar in.


Vietnam genoeg nazaten van Fransen en later de Amerikanen en nooit daar iets over gehoord of mogen meemaken. DE enige nazaten van de "buitenlanders"die het in Vietnam moeilijk hebben zijn de nazaten van de negroide soldaten, maar dat is dan op sociaal economisch vlak.
En voor de rest interesseert het de overige nazaten gene biet van wie ze afkomstig zijn.
Al sudah laat maar.... zegt deze Indo(nesiër)

U zijt allen gegroet en ga me voorbereiden op een lekker maaltijd van RENDANG PADANG duimenop
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud





Metamorfose Empty
BerichtOnderwerp: Re: Metamorfose   Metamorfose Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Metamorfose
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Verhalen-
Ga naar: