Cruiseschip ms Rotterdam krijgt Rotterdam als thuishaven Voor het eerst in de geschiedenis stationeert een cruiserederij een schip het hele jaar in een Nederlandse stad. De ms Rotterdam van de Holland America Line (HAL) ligt vanaf eind volgend jaar permanent in Rotterdam, dezelfde stad waar de opgeknapte grootmoeder van het schip, de ss Rotterdam, inmiddels permanent aan de kade ligt.
Dat is kassa voor de stad. De aanloop van een schip levert al gauw een paar ton per keer op, het permanent stationeren van een schip in een stad loopt al snel in de miljoenen. 'De passagiers gaan de stad in, ze verblijven voorafgaand aan de cruise in een hotel, ze gebruiken het ov, de bemanning gaat aan land en het schip wordt bevoorraad', vertelde topman Stein Kruse van HAL dinsdag in Zwolle. Daar zat Kruse omdat topkok Jonnie Boer zich samen met andere chefs gaat bezighouden met het eten aan boord van de HAL-schepen.
Tij keren
Cruises winnen aan populariteit in Nederland, maar de Nederlandse en de Europese markt laten zich nog steeds niet meten met die in de VS. In 2008 maakten zo'n 49.000 Nederlanders een cruise, in 2009 groeide dat met 30 procent verder naar ruim 62.000 om vervolgens in 2010 nog licht te groeien tot boven de 65.000.
Door meer cruises vanuit Europa aan te bieden, hopen de rederijen dat tij te keren. Het aanbod moet de vraag stimuleren, wat doorgaans lukt. 'Maar de Nederlandse markt is nog steeds geen echte cruisemarkt', zegt Kruse. 'Alhoewel ik geen verschillen zie in demografie tussen de VS en Europa. De Noord-Amerikaanse markt was een paar jaar geleden drie keer groter dan de markt hier, nu is dat nog maar twee keer.' Dat komt volgens de HAL omdat Europa groeit.
Achtertuin
Amerika heeft het voordeel dat in de achtertuin de Caribische eilanden liggen. 'Europeanen hebben meer vakantiedagen en het maakt Europeanen niet uit als ze een paar uur moeten vliegen.' De trend van dubbele groeicijfers in Europa zet volgens Kruse door.
De meeste schepen die de grote reders nu bouwen zijn voor de Europese markt, waar wel het gevaar van overcapaciteit op de loer ligt. 'Het aantal schepen dat gebouwd wordt, gaat nu ook omlaag.'
Het aantal cruises van HAL vanuit Rotterdam is dit jaar al flink opgevoerd en dat gaat volgend jaar verder. Eind 2011 kan zelfs vanuit Rotterdam een cruise naar de Cariben worden gemaakt. 'Een reis van 34 dagen naar onder andere de Nederlandse Antillen.' De verst mogelijke reis met een cruiseschip, in elk geval sinds begin vorige eeuw.
Daar blijft het niet bij.
Want de echte fanaten kunnen in januari 2013 met de boot vanuit Rotterdam naar Indonesië. 'Negentig dagen vanaf 10.000 euro per persoon.' Met de ms Rotterdam natuurlijk, die dan alle reizen vanaf Rotterdam begint en als ze niet vaart, in de stad ligt.
Het komt vaker voor dat een cruiseschip in de zomer een vaste ligplaats heeft, maar de ss Rotterdam blijft ook in de winter in Rotterdam. 'Schepen liggen nergens het hele jaar, het zal een vreemd gezicht zijn.'
AD - 17/05/11 13u19
........................................
weer net als toen in die goeie ouwe tijd.. toen men naar Nederlandsch-Indië ging om daar iets in de culturen te doen, of juist met verlof naar Holland eens in de zoveel tijd na jaren trouwe dienst.. of als je ging studeren..
Hoeveel zal de overtocht hebben gekost vroeger..?