Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing Empty
BerichtOnderwerp: Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing   Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing Icon_minitimevr 20 mei 2011 - 10:09

Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing
AP/Simone Lautenbach − 20/05/11, 10:40

Indonesië heeft een deal gesloten met Noorwegen over de ontbossing in het land. De komende twee jaar is het Indonesiërs verboden bossen te kappen. In ruil daarvoor krijgt het land 1 miljard dollar.

Adviseur van de Indonesische president, Pungki Agus Purnomo heeft bevestigd dat hij tot 64 miljoen hectare gaat beschermen tegen houtkap en omvorming tot plantages voor palmolie en andere producten.

Door de ontbossing is Indonesië 's werelds derde grootste uitstoter van broeikasgassen geworden. Stoppen met bomen kappen lijkt de beste manier om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Noorwegen gaat Indonesië nu per ton minder uitgestoten CO2 betalen. De overeenkomst is bedoeld om een financieel onafhankelijk en gekwalificeerd systeem op te zetten om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen.


Volkskrant

Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing   Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing Icon_minitimevr 20 mei 2011 - 15:35

Indonesië laat deel regenwoud ongemoeid


(Novum/AP) - JAKARTA - Indonesië laat de komende twee jaar 64 miljoen hectare veengebied en oerbos ongemoeid als onderdeel van een vorig jaar gesloten akkoord met Noorwegen. In ruil voor een financiële vergoeding van de Noren wordt ongeveer de helft van de wouden in de Indonesische archipel beschermd, zeiden de autoriteiten vrijdag.

Vorig jaar zegden industrielanden vier miljard dollar toe voor een nieuw programma van de Verenigde Naties dat erop gericht is de uitstoot van CO2 als gevolg van ontbossing terug te dringen. Landen als Indonesië worden gestimuleerd om hun bomen te laten staan.

In een bilaterale overeenkomst die nauw verbonden is aan het programma stemde Noorwegen ermee in om Indonesië een vast bedrag te betalen per ton CO2 die Indonesië door bosbescherming niet uitstoot. Dit bedrag kan oplopen tot een miljard dollar (700 miljoen euro).

Milieugroepen zeiden verheugd te zijn met het akkoord, maar voegden er tevens aan toe dat er nog veel moet gebeuren.

Nieuws.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing   Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing Icon_minitimevr 20 mei 2011 - 15:51

vr 20 mei 2011, 17:19
Verbod op houtkap in oude bossen Indonesië

JAKARTA - Indonesië heeft vrijdag besloten de komende twee jaar geen concessies meer uit te geven voor houtkap in een gebied ter grootte van 88 miljoen hectare. Het land hoopt daarmee een begin te maken met de bescherming van het regenwoud en veengebieden.

De kap wordt verboden in „bossen die niet eerder door mensen zijn aangeraakt”, aldus presidentieel klimaatadviseur Agus Purnomo. Hij zei verder dat Indonesië niet zal terugkeren naar een politiek die ten koste gaat van het milieu en de toekomstige generaties.

Het moratorium had eigenlijk vijf maanden geleden al uitgevaardigd moeten zijn, maar onder druk van de palmolie- en papierindustrie werd dat uitgesteld. Zij eisten tegemoetkomingen voor misgelopen inkomsten, maar kregen die uiteindelijk niet.

Volgens natuurbeschermers is de industrie toch nog flink tegemoetgekomen. Zo hebben de bedrijven concessies kunnen hamsteren voorafgaand aan het moratorium en blijven alle bestaande concessies die door de landelijke overheid zijn uitgegeven, geldig. Ook verlengingen van bestaande vergunningen komen niet in het geding.

Het moratorium is voortgekomen uit afspraken met Noorwegen. Het Scandinavische land wil 1 miljard dollar investeren in het tegengaan van ontbossing, maar eist dan wel dat Jakarta de houtkap aan banden legt. Oslo heeft het moratorium vrijdag ook ondertekend.

Greenpeace reageerde teleurgesteld op de maatregelen. Volgens deze milieuorganisatie is bijna 20 miljoen hectare oud woud nog niet beschermd en kan daar gewoon worden doorgekapt. Ook zouden bossen waar al eerder gekapt is, beschermd moeten worden. Deze wouden zijn onder de huidige afspraken vogelvrij.

Alex Kaat van Wetlands International, een organisatie die zich inzet voor het behoud van veengebieden, is „matig positief”. „We zijn blij dat ze iets ondernemen, maar er zal de komende jaren nog veel bos verloren gaan”, aldus Kaat. Ook vraagt hij zich af hoe het over twee jaar verder moet. „We vrezen dat alles dan weer bij het oude is. Maar hopelijk zetten ze de bescherming door.”

Voor Indonesië zijn de maatregelen ook van belang om de uitstoot van broeikasgas CO2 tegen te gaan. Na de VS en China is Indonesië de grootste vervuiler ter wereld. Dat komt vooral door de enorme ontbossing; bomen houden CO2 vast en vormen daarmee een enorme opslagplaats. Als de bomen worden gekapt, komt het broeikasgas in de atmosfeer en draagt het bij aan de opwarming van de aarde.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud

Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing   Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Toyota investeert miljard in Indonesië
» VN-chef vraagt Indonesië te stoppen met executies
» Indonesië betaalde 4 miljard gulden herstelbetalingen aan Nederland
» NPO Raido 1: Indonesië moet stoppen met mensenrechtenschendingen West-Papoea
» Blok wil subsidie aan Indonesië niet stoppen om intolerantie

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: