Jubileumjaar Apenheul bekroond met komst neusaap!Nieuwe apensoort voor Apenheul uniek buiten Azië
Eind juli verwacht Apenheul nieuwe bewoners. Vanuit de dierentuin in Singapore verhuizen drie mannelijke neusapen naar het apenpark. De soort komt alleen voor op Borneo en is slechts in enkele Aziatische dierentuinen te zien. Het is dan ook een grote eer dat deze dieren naar Apenheul komen. Voor bezoekers is het een unieke gelegenheid deze spectaculaire soort van dichtbij te bekijken. Het opvallende uiterlijk van deze aap spreekt zeker tot de verbeelding.
Opvallend De neusaap is een opvallende, grote aap. Vooral de mannen met hun bizar grote, rossige neuzen en dikke buiken zijn bijzonder om te zien. Deze kenmerken leverden de aap in Indonesië in de koloniale tijd de naam ¨Orang Belanda¨ (vrij vertaald: de Nederlander) op.
Vrijgezellen Singapore Zoo is één van de Aziatische dierentuinen met een groep neusapen. De drie mannen die naar Apeldoorn komen, zijn geboren in de zoo en vormen al enige tijd samen een vrijgezellengroep. De Singaporese dierentuin was al langer op zoek naar een partner-dierentuin om een programma voor de instandhouding van deze soort op te zetten. Zo'n partner vonden ze niet in Azië. Dat hun keuze nu op Apenheul is gevallen, is een mooie bekroning voor het apenpark dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert. Apenheul was op zoek naar een nieuwe soort waarvoor het met zijn specialistische kennis echt iets zou kunnen betekenen.
Gevoelig Met de komst van de bijzondere soort is Apenheul voor een uitdaging gesteld. Het is een gevoelige aap om te verzorgen. Neusapen vereisen een specifiek menu, met heel veel vers blad van niet-winterharde bomen. Voor de wintermaanden moeten kilo's blad worden ingevroren. Bovendien zijn het echte fijnproevers, ze eten alleen het lekkerste. Een Apenheulse dierverzorger is reeds in Singapore 'op stage' geweest. Om de dieren alvast te leren kennen en bekend te raken met de verzorging ervan.
Fokprogramma De situatie van neusapen, die in het wild alleen op Borneo voorkomen, is verre van goed te noemen. De wilde populatie is de laatste 40 jaar met ruim 50% afgenomen. Dat komt voornamelijk door verlies van leefgebied. In dierentuinen komen ze uitsluitend in Azië voor. Er is nog geen fokprogramma voor deze dieren in die dierentuinen. Apenheul zal het voortouw nemen in het opzetten van zo'n programma voor deze soort. Ook steunt het apenpark al jaren een natuurbehoudproject in een gebied waar ook neusapen voorkomen. Samen met Singapore worden de mogelijkheden bekeken voor andere projecten.
Website: www.apenheul.nl
AH
Dierennieuws 16/06/2011