Vervolgde christenen: handlangers van het Westen?
Gepubliceerd op : 20 juni 2011 - 2:33 pm | door Jannie Schipper (Foto: ANP)
De internationale christelijke organisatie Open Doors spant zich in voor vervolgde christenen wereldwijd. Op de Dag voor de Vervolgde Kerk, afgelopen zondag, wees Open Doors op de situatie in het bijbelse Ninevé, gelegen in het tegenwoordige Irak. Ontvoeringen en bedreigingen van christenen zijn er aan de orde van de dag.
Ook in Indonesië wordt de alarmklok geluid: 'De president slaapt, terwijl kerken worden aangevallen', schrijft het Jakarta Christian Community Forum. Deze organisatie meldt meer dan 200 aanvallen op kerken in de afgelopen vijf jaar.
Open Doors houdt een lijst bij van landen waar christenen worden vervolgd. Bovenaan staat Noord-Korea. Getalsmatig spant China met 30 miljoen vervolgde christenen de kroon. Verder op de lijst prijken tal van landen in Azië en Afrika.
Christenen in islamitische landen zitten tussen twee vuren: ze worden gezien als handlangers van het Westen, maar datzelfde Westen lijkt hen te negeren. Politici en activisten ruziën over de vraag of vervolgde christenen gebaat zijn met speciale aandacht.
De Egyptische Maria vluchtte jaren geleden uit Egypte. Voor Egyptische christenen wordt het steeds onveiliger, vertelt ze: 'Sommige mensen zeggen: Jullie moeten als jullie geen moslim zijn, weg naar Canada of Amerika of Europa. Maar Kopten beschouwen Egypte gewoon als hun vaderland. Ze hebben geen ander land, zij zijn daar geboren en getogen sinds lang geleden.'
Islamitische landen
De Nederlandse politicologe van Syrische afkomst Hala Naoum Nehme, is niet verbaasd dat in de top 10 van naties die christenen vervolgen zeven islamitische landen staan. Nehme beschuldigt de Nederlandse politiek en media ervan stelselmatig weg te kijken als het om christenen in islamitische landen gaat.
De situatie is volgens Nehme in de 21e eeuw langzaamaan verslechterd. 'Het meest recente dieptepunt vond plaats na de aanslagen van 2001, toen oud-president George Bush op tv de war on terror verklaarde. Een kruistocht door het westen tegen de islamitische wereld. Toen werden christenen opnieuw gezien als nazaten van het christelijke Westen, als handlangers van dat Westen. Er werd eigenlijk duidelijk tegen hen gezegd: jullie zijn niet meer welkom.'
Het opinietijdschrift Middle East Quarterly voorspelde in 2001 al dat het aantal christenen in het Midden-Oosten in 2025 zou zijn afgenomen van 12 miljoen tot 5 miljoen. Die afname komt deels door de lage geboortecijfers, maar de voornaamste oorzaak is emigratie. Deze exodus kan nog worden versterkt door de Arabische opstanden die de positie van christenen verder in het nauw lijken te brengen.
Geen aparte groepen
Maar moet je wel zoveel nadruk leggen op het lot van christelijke minderheden? PvdA Kamerlid Frans Timmermans zei tijdens het Kamerdebat over mensenrechten: 'Er zijn meer religieuze minderheden dan christenen, en ik kan u verzekeren dat te veel nadruk op alleen maar christenen de positie van die christenen niet ten goede komt.'
Timmermans vervolgt: 'Zij worden dan target van mensen die beweren dat wij een dubbele standaard aanhouden in het mensenrechtenbeleid. U kent toch ook christenen die zeggen: wees nou voorzichtig om ons altijd maar vooruit te schuiven, want dat maakt ons in sommige situaties extra kwetsbaar.'
Politica Hala Naoum Nehme noemt die angst voor een dubbele standaard zinloos. Christenen zitten nou eenmaal onder dat vergrootglas en zullen er nooit meer van afkomen. Volgens haar is het Westen tot nu toe de enige beschaving sinds mensenheugenis is die opkomt voor mensenrechten.
'Omdat mensenrechten een westerse uitvinding is' lijkt het Hala Naoum Nehme 'niet meer dan normaal' dat het Westen zijn verantwoordelijkheid neemt en het opneemt voor de christenen in het Midden-Oosten. 'Zoals ze het ook opneemt voor de niet-christelijke Koerden en de niet-christelijke Palestijnen', aldus de politica.
RNW