Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

Deel
 

 Avondschot - J.J.P. de Jong

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Avondschot - J.J.P. de Jong Empty
BerichtOnderwerp: Avondschot - J.J.P. de Jong   Avondschot - J.J.P. de Jong Icon_minitimevr 15 jul 2011 - 11:38

Avondschot - J.J.P. de Jong As_jjj10Avondschot - J.J.P. de Jong
Hoe Nederland zich terugtrok uit zijn Aziatisch imperium
Titel: Avondschot
Auteur: J.J.P. de Jong
Prijs: € 34,90
Bindwijze: Boek, Gebonden (2011-04-15)
Genre: Geschiedenis / Koloniale
Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam
ISBN/ISBN13 9789461052704
Intern nummer 17390406


In 1949, na vier jaar van conflict, verleende Nederland Indonesië de onafhankelijkheid. Deze laatste jaren worden gewoonlijk beschreven als een Nederlands militair en politiek echec. J.J.P. de Jong komt tot conclusies die volstrekt niet overeenstemmen met dit heersende beeld.

Het verlies van Nederlands-Indië leidde tot een nationaal trauma. Velen hadden het gevoel dat ‘de hele wereld’ Nederland had gedwongen om de soevereiniteit over te dragen. De meeste historici waren later van mening dat Nederland geen afstand kon doen van zijn kolonie.

Maar wat was er in 1948 en 1949 werkelijk aan de hand? Bij nauwkeurige beschouwing was het een buitengewoon complexe periode met allerlei op en tegen elkaar inwerkende partijen – Republikeinen, Nederlanders en Amerikanen –, interne krachten en tegenkrachten. Avondschot is een reconstructie op basis van overvloedig nieuw bronnenmateriaal. J.J.P. de Jong, kenner van de koloniale geschiedenis, komt tot verrassende conclusies. De opvallendste is dat Nederland zich aan zijn eigen haren uit het Indonesisch moeras omhoog heeft getrokken, aanvankelijk zelfs tegen de internationale gemeenschap in.

Over de auteur(s):
Dr. J.J.P. de Jong (1941) werkte als hoofd van het bureau Indonesië en als Aziëdeskundige bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij publiceerde verschillende historische artikelen en boeken over Azië, waaronder Diplomatie of strijd. Het Nederlands beleid tegenover de Indonesische Revolutie 1945-1947 en De waaier van het fortuin. De Nederlanders in Azië en de Indonesische archipel 1595-1950.


www.vanstockum.nl

Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Avondschot - J.J.P. de Jong
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: