Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011

Ga naar beneden 
4 plaatsers
AuteurBericht
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Empty
BerichtOnderwerp: Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011   Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Icon_minitimema 15 aug 2011 - 19:08

Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011

Het ochtendprogramma werd om 10.30 uur in een bomvol World Forum Theater geopend door de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 de heer Jan Kees Wiebenga. Het programma vervolgde met de voordracht Verschil in Herinnering door mevrouw prof. dr. Susan Legene, hoogleraar politieke geschiedenis Vrije Universiteit. Het intermezzo werd verzorgd door Anissa & Nikitta, studenten van de Indonesische school Wassenaar. Zij dansten Batik Kreasi. Mevrouw Carla Meek-Eijsma, ervaringsdeskindige, haalde herinneringen op en tenslotte danste Nadira een Balinese dans Panji Semirang.


Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 India_10 Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 India_11 Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 India_12 Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 India_13 Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 India_14 Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 India_15 Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 India_16

Daarna snel naar het Indisch Monument waar om 11.30 uur de herdenking begint. Ook daar was het druk. Wij moesten achter het hek, in het oranje vak. Bezoekers die niet naar het World Forum waren geweest zaten al. Achterin waren nog plaatsen over, maar te weinig. Velen moesten blijven staan of gingen op het gras zitten. Gelukkig stonden jongeren op voor ouderen (met rollator). Voor het hek waren nog vele lege stoelen......Wij konden het programma alleen maar via het scherm volgen.

Het middagprogramma bestond uit mogelijkheid tot lunch en kumpulan in het World Forum.

Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 India_17 Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 India_18 Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 India_19


Meer foto's zijn hier te zien.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011   Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Icon_minitimema 15 aug 2011 - 19:37

Rutte blij met jongeren bij Indië-herdenking

Toegevoegd: maandag 15 aug 2011, 15:38


Premier Rutte vindt het 'hartverwarmend' dat zo veel jongeren vanmiddag aanwezig waren bij de herdenking van de capitulatie van Japan, precies 66 jaar geleden. Hij zei dat na afloop van de herdenking bij het Indië-monument in Den Haag, waar hij zelf ook een krans legde.

De premier benadrukte voor de NOS-televisie dat het belangrijk is dat herdenken wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Hij bracht in herinnering dat vrijheid in Nederland als zo vanzelfsprekend wordt ervaren, maar dat dat niet zo is.

Ook het kiesrecht prees hij als een groot goed. "Dat mensen mij de volgende keer kunnen wegsturen of opnieuw kiezen."

Rutte's familie was ook in voormalig Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting. Volgens de premier leeft het Indisch verleden met name in Den Haag nog sterk.

Theodor Holman
Tijdens de plechtigheid werden alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking in voormalig Nederlands-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Schrijver en columnist Theodor Holman vertelde in zijn toespraak over zijn ouders, die destijds in het kamp hebben gezeten. Hij beschreef hoe moeilijk het was om het hen over het verleden te spreken. Zijn eigen dochter heeft de geschiedenis van zijn ouders pas vele jaren later boven water gekregen.

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011   Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Icon_minitimedi 16 aug 2011 - 12:52

Zwijgen over het jappenkamp
16-08-2011 10:43 | L. Vogelaar


Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 44756410 Eerbetoon voor de slachtoffers tijdens de herdenking van de Japanse capitulatie.

DEN HAAG – Tranen, opeens tranen. Waarom? Dat vertelden de ouders van Theo Holman niet. En ook de kinderen leerden zwijgen over de periode in Nederlands-Indië. Totdat een kleinkind het verleden openbrak.

De ouders van schrijver Theo Holman overleefden de Japanse overheersing. De herinneringen daaraan werden steeds scherper, maar ze konden niet worden verwoord. Herinneringen:
Holmans moeder werd geschopt en geslagen terwijl haar dochtertje toeschouwer moest zijn. Zelf werd ze ook gedwongen toe te kijken als medegevangenen werden mishandeld, terwijl ze ondertussen haar dochter stil moest houden, want huilen mocht de kleuter niet.

„En toen was het vrede.” Het was het refrein in Holmans rede tijdens de jaarlijkse herdenking van de Japanse capitulatie, gistermiddag bij het Indisch Monument in Den Haag. En toen het vrede was, vroeg een ambtenaar Holmans moeder wie ze was, en wanneer ze was geboren, en hoe haar dochtertje heette, en haar man. Natuurlijk wist ze dat allemaal precies, maar ze blokkeerde en kon het niet zeggen. En zo zocht haar man, die dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn had overleefd, haar naam aanvankelijk tevergeefs op de lijsten van overlevenden en overledenen uit de vrouwenkampen. Want ze kon haar naam niet noemen.

Het grote zwijgen was begonnen. „De zwijgzaamheid van mijn ouders legde een druk op het gezin en wij zochten tevergeefs naar het ventiel om die druk te verminderen”, zegt Holman. Een klein, onschuldig verhaal bracht zijn ouders soms aan het huilen. Een gezellige maaltijd kon zomaar veranderen in een pijnlijke situatie. En dat alles door de her­inneringen aan de gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Een kind wil zijn ouders niet verwonden.” En als er dan toch opeens verdriet was, waren de kinderen pijnlijk verbaasd.

„Pap, in welke kampen hebben oma en tante Marja gezeten?” vroeg Holmans dochter toen haar grootouders waren overleden. Hij kon het haar niet vertellen. Over die periode werd immers niet gepraat? Zij, de geschiedenisstudente, zocht het uit. Brieven van haar grootouders kwamen boven water, en een dagboekje. Holman weet nu dat zijn vader in het Indisch verzet zat, en waar zijn moeder werd geïnterneerd. De zwijgzaamheid is doorbroken, en –Holman besluit er zijn toespraak mee– volgende generaties moeten weten wat er gebeurd is.


Wilhelmus

Weten; niet vergeten. Daarom zijn de duizenden stoeltjes op het grasveld elk jaar weer gevuld als het einde van die verschrikkelijke tijd wordt herdacht. Veel vergrijsde hoofden; veel Aziatische gelaatstrekken. Maar de jongeren zijn er ook. Straks leggen drie generaties uit één Indische familie een krans.

Twee militairen luiden de Indische Klok. De Residentie Bach Ensembles zingen de Captive’s Hymn –lied van een gevangene–, het Indische Onze Vader, het Lied van Berusting, en: Bleib bei uns. Als de taptoe geblazen is, daalt de stilte over het veld. De slachtoffers worden herdacht. Even geen verkeerslawaai – waarschijnlijk wordt, in tegenstelling tot eerdere jaren, de stroom auto’s tegengehouden. Slechts het gekrijs van meeuwen in de verte is te horen.

Het volkslied klinkt; de coupletten één en zes van het Wilhelmus. Waarom zijn er bij elke herdenking weer zo veel die niet meezingen?



Drie generaties

Premier Rutte en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten plaatsen de eerste krans. De drie generaties volgen, namens de Indische gemeenschap; kleinzoon loopt snel vooruit, opa haalt hem later in. De voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer volgen; vertegenwoordigers van ambassades, de commandant der strijdkrachten.

En Nicolaas Orie –leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag, dat het monument adopteerde– nadat hij eerst zijn gedachten over de Indiëtijd heeft weergegeven. „Alle biologen zijn het erover eens dat verschillen tussen mensen essentieel zijn voor het voortbestaan van onze diersoort”, meent Orie. Helaas is het dezelfde verscheidenheid die aanleiding geeft tot misdaden onderling.

Die verscheidenheid komt hij elke zaterdagmorgen tegen in de buurtsupermarkt waar hij een baantje heeft. Om precies te zijn: in de kantine ónder de winkel, een ruimte waar hij net niet rechtop kan staan. Van zijn collega’s zijn er geen twee van dezelfde afkomst en huidskleur. „Op deze plek is afkeer van elkaars cultuur en geloof ondenkbaar.” Er worden goedmoedig grapjes over andere rassen uitgewisseld, en er wordt gelachen om belachelijke vooroordelen. Veelkleurigheid; de bevolking van Nederlands-Indië heeft volgens Orie zowel de warmte als de verschrikkingen ervan leren kennen.


Ref.Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011   Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Icon_minitimedi 16 aug 2011 - 17:20

Verslag van Indisch4Ever
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011   Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Icon_minitimedi 16 aug 2011 - 21:22

Alle toespraken gehouden bij de herdenking in Den Haag
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011   Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Icon_minitimedi 16 aug 2011 - 22:10

kun je het topic carla meek-eysma terugvinden ?
die is hier ergens opgeborgen of zwevend
ze was een van de spreeksters
Terug naar boven Ga naar beneden
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011   Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Icon_minitimewo 17 aug 2011 - 17:31

Hier kan ik het zo gauw niet vinden. Hoe lang geleden ongeveer? Was het op dit forum of nog op msn?
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011   Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Icon_minitimewo 17 aug 2011 - 19:57

ze kreeg een lintje dit jaar
http://indisch4ever.web-log.nl/indisch4ever/2011/05/lintje.html?cid=6a013484da3a19970c01538e583653970b
en toen vond ik de IAF-link terug via I4E-topic
Suspect What a Face
https://indonesie.actieforum.com/t1850-19-jan-1988-censio-bundelt-indisch-gevoel-40-jaar-na-dato#10266
Terug naar boven Ga naar beneden
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011   Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Icon_minitimewo 17 aug 2011 - 20:07

yeah yeah yeah
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud





Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011   Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011 Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Indië-Herdenking Den Haag, 15 augustus 2011
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Indië Herdenking Den Haag, 15 augustus 2018
» Herdenking 15 augustus 2014, Den Haag
» 21 augustus 2011: Kelapa Muda soos in Den Haag
» Indië Herdenking 15-08-2010 Den Haag
» Herdenking bij Indië Monument Den Haag, 15-08=2015

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Foto's en verslagen-
Ga naar: