Zelfmoord was hip in paradijselijk Bali
Los van een enkele zelfmoordaanslag kennen we Bali als een paradijselijk oord. De plek waar dikke Australiërs zich bezatten en massages gelukkig eindigen. Zelfmoorden zijn echter een hit in de Balinese geschiedenis.
In de 19e eeuw is Bali hel op aarde. Een dodelijke vulkaanexplosie, hongersnood, muizenplagen, pest- en pokkenepidemieën, een aardbeving en eindeloze burgeroorlogen. Maar het bestaat wel uit zelfstandige koninkrijkjes. Want bij gebrek aan lekkere specerijen had Nederland het eiland links laten liggen.
Opiumsmokkelaars
Uiteindelijk hebben de Nederlanders schoon genoeg van Balinese slavenhandelaren, piraten en opiumsmokkelaars. Het wordt tijd om Bali onder te brengen in Nederlands Indië. Noord-Bali mag halverwege de 19e eeuw als eerste aanschuiven.
Pas in 1906 landen ook in Zuid-Bali Nederlandse soldaten. De campagne eindigt in een enkelzijdig bloedbad. De Nederlanders krijgen een bizarre aanval te verduren. Niet van taaie verzetsstrijders, maar van de raja’s en hun aristocratische gevolg, inclusief vrouwen en kinderen. Op hun paasbest gekleed, uitgedost met juwelen, slechts bewapend met rituele speren en dolken.
Rituele zelfmoordaanval
Ze voeren een rituele zelfmoordaanval uit tegen soldaten met geweren en artillerie. Halverwege de aanval pauzeren de Balinezen om hun gewonden dood te maken. Daarna marcheren ze vrolijk verder richting de Nederlandse linie. Duizend doden verder houdt de aanval op. Uitslag: Bali 0 - Nederland 1. Deze 'puputan' is de Balinese manier van uitzwaaien. Tijdens de verovering van Bali eindigen diverse micro-koninkrijkjes hun bestaan met zo’n zelfmoordaanval.
Onder de Nederlandse heerschappij stopt de piraterij en de opiumsmokkel. Niet dat men zich in Batavia zorgen maakte om verslavingsproblematiek op Bali. Maar de smokkelaars verpestten het rendement van de Nederlandse opiumhandel. It’s the economy stupid!
Rinze Benedictus
925.nl
8 oktober 2011 - 10:00 uur