Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 I.M. Mathijs Souhoka

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

I.M. Mathijs Souhoka Empty
BerichtOnderwerp: I.M. Mathijs Souhoka   I.M. Mathijs Souhoka Icon_minitimezo 16 okt 2011 - 15:31

Mathijs Souhoka plotseling overleden

zondag 16 oktober 2011 | 14:57 | Laatst bijgewerkt op: zondag 16 oktober 2011 | 17:07

I.M. Mathijs Souhoka Souhoka2162906h

Rouveen - Mathijs Souhoka is vanochtend plotseling overleden. Souhoka kwam de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws vanwege de documentaire Vreemdelingen en Bijwoners, waarin hij de hoofdrol speelt.


Zie ook:
•'We hadden nog nooit 'n zwarte gezien'


Souhoka kwam halverwege vorige eeuw met zijn ouders vanaf de Molukken naar Nederland en woonde jarenlang in Kamp Conrad in Rouveen. In de documentaire van de Staphorster stichting Sous les Arbres, onder leiding van de Rouveense journalist en regisseur Geertjan Lassche, keert Souhoka terug naar Rouveen om met inwoners in gesprek te gaan over zijn kampperiode. Hij vraagt zich daarin vooral af waarom er nooit contact is geweest tussen dorps- en kampbewoners.

In de film is Souhoka ook op zoek naar zichzelf. Als geboren Molukker die op tweejarige leeftijd naar Nederland komt, weet hij soms niet waar hij hoort. "Ik ben niet van daar en niet van hier. Op bepaalde momenten ben ik heel erg ontheemd. Wie is daar verantwoordelijk voor?"

Naast het filmproject was Souhoka afgelopen jaren de kartrekker van een groep Molukkers die zich inzette voor de komst van een monument ter nagedachtenis aan de Molukkers die tussen 1954 - 1966 in het Rouveense kamp verbleven. Dat monument werd 24 september onthuld onder het toeziend oog van honderden Molukkers.

Het overlijden van Souhoka komt een paar weken na de première van Vreemdelingen en Bijwoners en een dag na de televisie-uitzending van de documentaire bij RTV Oost. "Souhoka was blij met het eindproduct en ervaarde het als een soort testament voor volgende geslachten", schrijft Geertjan Lassche op de website van zijn stichting Sous les Arbres.

Souhoka was in zijn werkzame leven docent en in zijn vrije tijd kunstenaar.

Mathijs Souhoka is in het ziekenhuis overleden aan een slagaderlijke bloeding. Hij laat een vrouw, kinderen en kleinkinderen na. Souhoka is 62 jaar geworden.

deStentor
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

I.M. Mathijs Souhoka Empty
BerichtOnderwerp: Re: I.M. Mathijs Souhoka   I.M. Mathijs Souhoka Icon_minitimevr 21 okt 2011 - 20:30

Stichting maakt boek van Souhoka verder af

Auteur: door Jordy Boschman | vrijdag 21 oktober 2011 | 10:33 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 21 oktober 2011 | 14:07


Rouveen - De Stichting Herinnering KampConrad 1954-1966 zet het werk van de zondag overleden voorzitter Mathijs Souhoka voort.

Souhoka was, na de documentaire Vreemdelingen en Bijwoners en de onthulling van het monument bij het voormalige kamp voor Molukkers in Rouveen, alweer bezig met een volgend project. De oud-kampbewoner wilde eind volgend jaar een boek op de markt brengen over het Molukse kampleven in Rouveen. Vlak voor de onthulling van het monument, vorige maand, vertelde hij nog enthousiast over zijn nieuwe plannen om de Molukse geschiedenis in Rouveen nog meer aandacht te geven. Hij had al meerdere persoonlijke interviews gehad met oud-bewoners. De stichting zorgt nu voor de afronding en verschijning van het boek. Verder was Souhoka bezig met de overdracht van het monument bij het Conradkanaal. Hij wilde dat scholen het zouden adopteren, om zo de herinnering aan het kamp bij basisschoolleerlingen levend te houden. Ook daar gaat de stichting verder mee.

Mathijs Souhoka overleed zondag plotseling op vakantie in Sevilla. Hij werd 62 jaar.

Stentor
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
I.M. Mathijs Souhoka
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: