Oud-Andijker Martin Baltes digitaliseert oude Nederlandse graven in Tanjung Pinang – Indonesië
Geplaatst op25 oktober, 2011: 11:28 door Andijker Nieuws Net | APB
Indonesië | Tanjung Pinang | APB – Oud-Andijker Martin Baltes bericht vanuit zijn woonplaats in Indonesië dat hij een ernstig verwaarloosde begraafplaats, waar ook Nederlanders zijn begraven, heeft gedigitaliseerd. “Er liggen daar Nederlanders begraven die nog banden hadden met de Vereenigde Oostindische Compagnie, de VOC”, aldus Martin Baltes.
Teloorgang begraafplaats “Van tijd tot tijd wordt het onkruid wat opgeruimd, maar het fungeert voornamelijk als speelplek voor kinderen, of hangplek voor oudere kinderen en jeugd en het ligt nu eenmaal niet in hun natuur de monumenten met rust te laten. Het gevolg is nu wel, dat de teloorgang uiterst snel verloopt”, meldt Baltes op zijn website.
Digitaal behoud Het is de bedoeling de paar grafmonumenten die nog leesbaar zijn digitaal te behouden voor het grotere publiek, voordat het allemaal verdwenen zal zijn. Dat het eens gaat verdwijnen lijkt Baltes logisch: “Het stelt al niets meer voor en het is een mooie plek voor bebouwing, dichtbij het centrum, dus goedkoop zal het niet zijn. Als er wat te verdienen is, zijn ze er als de kippen bij, dus dit kerkhof is geen lang leven meer beschoren!”
Nieuwe website Hierboven, enkele foto’s van oude Nederlandse graven in Tanjung Pinang, die door Martin Baltes zijn gedigitaliseerd. Kijk voor meer informatie op zijn
nieuwe website, waarop ook de genealogische gegevens te vinden zijn Andijkers, die zijn gebaseerd op de kerkboeken van de Andijker Buurtjeskerk.
Namen op graven Namen die voorkomen op deze begraafplaats, waaronder mogelijk een aantal van oorsprong West-Friese namen, zijn: Machielsen, Scholten, Keulemans, Munnick, Brouwers, Bruigom Lewis, Holliger Rumpf, Eschweiler – Dezentjé, Nix, Schlundt Bodien, Berkhout, Schoemaker, Loriaux, Hombokau, Oortwijn, Schuurman, Gasparsz, Eddonlidda, Hendriks, Mensinga, Werff, Timulaar, Matakena, Hehamessa, Eijkman, Sanger, d’Alburquerque, Klerks, Najoan, Chanrante en Hartog.
Het jongste graf dateert van 1965. Het oudste, nog leesbare tekst op het graf, is van 1788, maar ongetwijfeld zijn er nog oudere graven.
Andijkernieuws