Lezing 'Ot en Sien in Indië'
Datum: 15 april 2012 Tijdstip: 14.00 uur Locatie: Museum Bronbeek
Lucia Hogervorst gaat dieper in op de maatschappelijke context van de Nederlandse introductie van de nieuwe leesmethode, waardoor Ot en Sien vanaf 1905 tot bekende figuren in Nederland uitgroeiden.
In 1911 werden de 2 populaire kinderfiguurtjes Ot en Sien voor het eerst in Nederlands-Indië geïntroduceerd. Speciaal voor Nederlandse kinderen die in de kolonie naar de lagere school gingen, werd de leesmethode 'Nog bij moeder' van uitgeverij Wolters 'verindischt'. Lucia Hogervorst vertelt u alles over het hoe en waarom van de Indische versie van de leesmethode. Welke ontwikkelingen brachten Ot en Sien eigenlijk naar Nederlands-Indië? En hoe kwam de Indische versie van de leesmethode eigenlijk tot stand? De lezing wordt verlucht met prachtige afbeeldingen uit de Indische versie van de hand van illustrator Cornelis Jetses.
Lucia Hogervorst
Lucia Hogervorst (1959) studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. In 2005 stelde ze voor het Nationaal Onderwijsmuseum 2 tentoonstellingen samen, eerst '100 jaar Ot en Sien' en vervolgens op basis van haar afstudeerscriptie uit 2004 'Van heldendaad tot schandvlek - Het Nederlands koloniaal verleden in de geschiedenisboekjes'. Aan 'Van heldendaad tot schandvlek' was in 2006 een tentoonstelling gewijd in Museum Bronbeek. Sinds 2009 is Hogervorst actief als redacteur/recensent voor www.geschiedenis.nl. Zij schreef voor deze website onder meer een recensie van het boek 'De Njai' van Reggie Baay uit 2008 onder de titel 'Monument voor de Indische concubine'. In 2010 verzorgde ze in opdracht van het ministerie van VWS het artikel 'De (niet te) vergeten oorlog in Atjeh' voor het magazine 'Voorbij maar niet verdwenen', dat in het kader van 65 jaar einde Tweede Wereldoorlog verscheen. Het artikel is te vinden via www.65jaarnadeoorlog.nl.
De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit Arnhem. Prijs inclusief toegang museum: € 12 Inschrijving is noodzakelijk: telefoon (026) 44 22 363 of www.volksuniversiteit.nl/arnhem Code: CUL612
defensie.nl