Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!

Ga naar beneden 
+5
Bob Angsat
Boeroeng
ElEl
wu
Henri R. Cingoor
9 plaatsers
Ga naar pagina : 1, 2, 3, 4  Volgende
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 14:33

Kroonprins bij herdenking Javazee

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Kroonprinsslagjavazee
De kroonprins verving koningin Beatrix bij de herdenking ANP Hier op de foto met veteraan J.J. Riedijk.

Toegevoegd: maandag 27 feb 2012, 12:26
Update: maandag 27 feb 2012, 13:27


In de Kloosterkerk in Den Haag is de Slag in de Javazee herdacht. Bij deze zeeslag in 1942 verloren zeker duizend Nederlandse militairen het leven.

Namens het Koninklijk Huis werd de herdenking bijgewoond door prins Willem-Alexander. De prins was in burger. Hij verving koningin Beatrix. Zij bleef in Lech in verband met de gezondheidstoestand van prins Friso.

Vernoeming

Tijdens de herdenking hield vice-admiraal en Commandant Zeestrijdkrachten Matthieu Borsboom een toespraak.

Hij meldde dat er opnieuw een marineschip wordt vernoemd naar Karel Doorman, die commando voerde tijdens de Slag in de Javazee. Borsboom zei dat de Slag "blijvend verankerd" moet zijn in onze maritieme geschiedenis. De naamgeving geldt als symbool voor moed en trouw, zei de vice-admiraal.

Een zoon van schout-bij-nacht Karel Doorman sprak ook in de Kloosterkerk. Zijn vader kwam tijdens de Slag om het leven. Na de toespraak werden kransen gelegd en werd een minuut stilte gehouden.

Drama

Tijdens de Slag in de Javazee in 1942 probeerden de geallieerden de Japanse invasievloot te vernietigen, die onderweg was naar Nederlands-Indië.

De geallieerde vloot stond onder leiding van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman. Naast de Nederlandse schepen stonden ook Australische, Britse en Amerikaanse schepen onder zijn leiding.

De onderneming eindigde in een drama. Aan Nederlandse zijde sneuvelden meer dan duizend marinemensen en van de overige geallieerden nog eens 1200 militairen. De Japanners verloren slechts tien man. Door deze overwinning konden de Japanners Nederlands-Indië binnenvallen.

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 16:21

Prins Willem-Alexander bij herdenking Slag in de Javazee

27-02-2012 07:10 | gewijzigd 27-02-2012 16:29 | L. Vogelaar


DEN HAAG – Zes jaar was de zoon van Karel Doorman toen zijn vader omkwam tijdens de Slag in de Javazee. De „heerlijke jeugd” in Nederlands-Indië was opeens voorbij. En zelfs in Australië bleek het niet veilig.


Theo Doorman sprak vandaag tijdens de herdenking van de zeeslag die het lot van Indië bezegelde. Tevergeefs probeerde het eskader van zijn vader een Japanse landing op Java te voorkomen. Tevergeefs wachtte Doormans vrouw op terugkeer van haar man. En Theo kreeg daags na de strijd te horen dat hij zijn vader waarschijnlijk nooit zou terugzien.

Overlevenden en nabestaanden vulden vandaag de Haagse Kloosterkerk tijdens de herdenking van de Slag in de Javazee, die precies 70 jaar geleden plaatshad. Prins Willem-Alexander verving zijn moeder, die zondag naar Oostenrijk terugvloog. In zijn welkomswoord betuigt schout-bij-nacht J. G. A. Brandt, voorzitter van het Karel Doorman Fonds, meeleven met de zorg van de koninklijke familie over de gevolgen van het ongeval dat prins Friso trof. „We bidden voor zijn herstel. We wensen u en uw familie kracht en troost toe.”

Rouw en zorg was er 70 jaar geleden ook. Vele honderden marinemensen vonden de dood tijdens de drie maanden durende strijd voordat Japan Nederlands-Indië onder de voet liep. Een uur voor de herdenking in Den Haag is een krans uitgeworpen op de Javazee, op de plaats waar de beslissende slag plaatshad.

Ook bij eerdere verliezen die geleden werden nadat Japan op 7 december 1941 aanviel, wordt stilgestaan. Brandt noemt de opvarende die, 35 uur na het zinken van zijn onderzeeboot, als enige overlevende aan wal kwam. Hij vermeldt de hulpkanonnier van Hr. Ms. Kortenaer, die in Japanse krijgsgevangenschap terechtkwam en nu een van de 22 overlevenden is die de herdenking bijwonen.

De offers die gebracht zijn, moeten niet vergeten worden, want vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend, zegt de commandant zeestrijdkrachten, viceadmiraal M. J. M. Borsboom.

Dan klinken acht slagen op scheepsbel van de Hr. Ms. De Ruyter, het vlaggeschip van Doorman dat tenonder ging. Borsboom deelt mee dat een marineschip dat momenteel in aanbouw is Karel Doorman zal heten. „Het vierde schip met die naam. Vanaf 2014 zal het de wereldzeeën bevaren.”

Vlootpredikant ds. J. W. Veltkamp citeert Doormans laatste brief, vijf dagen voor de slag geschreven naar zijn schoonouders in Egypte: „Wij vechten met de rug tegen de muur, vooral na de val van Singapore, dus de kansen dat ik jullie later in het hiernamaals terugzie, zijn oppervlakkig gezien groter dan op het ondermaanse, doch met Gods hulp kan alles zich ten goede keren. In ieder geval is het beter om te sterven als een man dan te leven als een slaaf van Hitler en consorten.”


„De vraag naar de zin van de slag is vaak gesteld. Het past ons mensen niet daar een gemakkelijk antwoord op te geven”, zegt ds. Veltkamp. „Dr. L. de Jong heeft geschreven dat ook een verloren slag een bemoedigend effect kan hebben, als ze de wil om vol te houden versterkt. Met Doorman geloof ik dat er niet alleen het ondermaanse is, maar ook het hiernamaals. Openbaring 20:13 zegt dat de zee haar doden zal afstaan. Er komt een moment dat ook de Javazee haar doden teruggeeft. Daarna zal de zee er niet meer zijn. Er is hoop, en daarover zweeg Doorman niet.”

Luitenant ter zee J. Hoogenboom was ten tijde van de Slag in de Javazee matroos aan boord van Hr. Ms. De Ruyter. Nu is hij oud en moet hij het spreekgestoelte op geholpen worden. Daar herdenkt hij zijn strijdmakkers in drie zinnen: „Zij werden niet oud als wij die leven in hoge ouderdom. Hen zal de ouderdom niet vermoeien. De jaren zullen hen niet afmatten.”

„Telkens als de zon ondergaat, en elke morgen opnieuw, blijven wij hen gedenken!”, zegt marinekorporaal B. van Veen, en de aanwezigen antwoorden: „We blijven hen gedenken.” Samen bidden ze hardop het Onze Vader en luisteren ze als de Marinierskapel ”Eternal Father, strong to save” (Gebed van de zeeman) ten gehore brengt.

Dan vertelt Theo Doorman. Over zijn jeugd – thuis in Soerabaja, als vader er was; met moeder in het vakantiehuisje in de bergen als vader buitengaats was. Daar was geen telefoon; moeder hoorde het nieuws over de slag van de buren.

Tijd om te rouwen werd hun niet gegund; de volgende dag werden ze geëvacueerd met een vliegboot die opsteeg vanaf ondergelopen land. Naar Australië, waar ze zich veilig waanden.

Na landing voor de Australische kust werden de vliegboten echter door Japanse vliegers aangevallen. Het kostte 48 Nederlanders het leven, onder wie 32 vrouwen en kinderen. Theo en zijn moeder waren vanuit de vliegboot in zee gesprongen nadat de vleugel boven hen vlamvatte. Het duurde een uur voordat een sloep hen oppikte. In het water had de jonge Doorman een schampschot opgelopen. In New York hertrouwde zijn moeder in 1944 met een Engelandvaarder die dezelfde aanval ook had overleefd.

Van degenen die de Slag in de Javazee overleefden, zijn er niet veel meer. Een van hen, de bijna 93-jarige M. G. J. van Zeeland, plaatst samen met Isaäc Vaarzon Morel –achterkleinzoon van Karel Doorman– een krans onder de vaandels. Minutenlang duurt de stilte als de slachtoffers van de strijd in de Indische archipel worden herdacht.

Foto's bij RD.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 17:12

De herdenking 27 febr 2012 op ereveld Kembang Kuning.

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2146v
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2148l
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2160g
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2167
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2173
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2180b
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2181s

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 17:18

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2182t
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2184q
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2217al
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2226z
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2230d
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2243b
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2241wTerug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 17:27

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2243
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2251m
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2262w
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2282b
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2292jn
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2304t
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2307r


Met dank aan de heer W. Kessels, die mij meteen de foto's doorseinde vanuit Surabaya, na afloop van de ceremonie.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 18:27


Herdenking Slag in de Javazee in Surabaya

Op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya, Indonesië is de Slag in de Javazee herdacht die 70 jaar geleden plaatsvond op 27 februari 1942. Ruim 900 marinemannen, waaronder de commandant van het geallieerde vlooteskader schout-bij-nacht K.W.F.M. Doorman, zijn hierbij gesneuveld. Om nabestaanden in de gelegenheid te stellen hierbij aanwezig te zijn, organiseerde de Oorlogsgravenstichting in deze periode een pelgrimsreis voor nabestaanden. Aan deze reis nemen 6 nabestaanden van opvarenden van Hr.Ms. Java en 10 nabestaanden van Hr.Ms. De Ruyter. Daarnaast namen ook nabestaanden van andere oorlogsslachtoffers deel aan de reis. De Oorlogsgravenstichting werd vertegenwoordigd door de heren mr. R.S. Croll en G. Flieringa, respectievelijk president en algemeen directeur van Stichting. De aanwezigen werden verwelkomd door de heer P. Steenmeijer, Directeur Indonesië van de Oorlogsgravenstichting.


De pelgrimsreis begon op donderdag 23 februari 2012 op Schiphol. De deelnemers vlogen met Singapore Airlines naar Surabaya met een tussenstop in Singapore. In Surabaya logeren zij in het hotel Majapahit (het oude Oranjehotel van het vlagincident in 1945). De eerste dagen werden gebruikt om te acclimatiseren en om de omgeving te verkennen. Op zondag 26 februari kregen zij onder leiding van een medewerker van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) een tour door Surabaya waarbij onder andere een bezoek werd gebracht aan de marinehaven en de daar aanwezige historische gebouwen. ’s Middags kregen ze nog een lezing met de titel 'Soerabaja-Surabaya' en werd een gedeelte van de film Slag in de Javazee vertoond. Op maandagochtend 27 februari vertrok de groep naar het ereveld Kembang Kuning voor de herdenking bij het Karel Doormanmonument. Sinds 2006 staan op het Karel Doormanmonument op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya de namen vermeld van 915 marinemannen die omgekomen zijn bij de Slag in de Javazee op 27 februari 1942. In het Karel Doormanhof op het ereveld liggen onder andere drie slachtoffers van de slag begraven (oppermonteur Langendoen, sergeant-telegrafist Vreeswijk en matroos 1 Hagendijk) die gewond aan wal zijn gebracht en alsnog aan hun verwondingen overleden zijn. Daar werden door nabestaanden en autoriteiten kransen gelegd. Tot slot konden de nabestaanden bloemen leggen bij het monument en de individuele graven. Op 2 maart gaat de groep terug naar het ereveld voor het tweede en afscheidsbezoek. Die dag is ook vice-admiraal M. Borsboom, commandant Zeestrijdkrachten, aanwezig. Eerder kon hij niet komen in verband met de bijzondere herdenking in de Kloosterkerk in Den Haag waarbij zijne koninklijke hoogheid Prins Willem-Alexander aanwezig was.

OGS.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 18:29

Dank Bro voor het delen van de foto's!

roosje
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 18:39

'Vier schepen die opstomen naar de ondergang'


maandag 27 februari 2012, 17:00

Op 27 februari 1942 vocht Nederland zijn laatste zeeslag: de Slag in de Javazee. Karel Doorman leidde een geallieerd eskader tegen een veel sterkere Japanse vloot. Doorman sneuvelde samen met ruim 1600 andere marinemannen. De slag wordt vandaag in Den Haag herdacht, maar ook in Indonesië staat men er bij stil. Een groepje nabestaanden bezoekt Surabaya. Onder hen een kleinzoon van Doorman.

Geluidsfragment van Michel Maas, NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 18:51


Niets te danken voor het delen. Graag gedaan.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 19:06

De witte pasarbloemen van afgelopen week de 25ste febr 2010 lagen vanmorgen er nog, nu vergezeld van het driekleur standaardje.
Tja, sommigen kregen dan geen uitnodiging toegestuurd (wegens "slordigheid" personeel of iets dergelijks van verantwoordelijke instanties) maar slechts weinige uitverkorenen kunnen zulke plaatjes voor het nageslacht bewaren, denk ik.


70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2145j

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 19:22

Henri, jij heb je verdiept in dit.
Hoe zet jij de slachtoffers in een rij ? Naar herkomst
Vandaag las ik op tv.... 1600 Nederlanders
Elders op het internet lees ik ..... 1000 Nederlanders
En weer ergens anders (engelse wiki o.a.) schrijven ze 2300 (totaal van alle herkomsten, neem ik aan)
Terug naar boven Ga naar beneden
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 20:17

Ook Indonesië herdenkt Slag in de Javazee

maandag 27 februari 2012, 20:33

Ook in Indonesië is de Slag in de Javazee herdacht. Bij die slag in 1942 kreeg Karel Doorman het bevel om met een geallieerde vloot de Japanse opmars te stuiten. De actie was gedoemd te mislukken en eindigde dan ook in een dramatische nederlaag. Alleen al in de nacht van 27 februari verloren ruim 900 Nederlandse marinemannen hun leven, onder wie Karel Doorman zelf. Een groepje nabestaanden bezocht Surabaya, onder wie een kleinzoon van Nederland's laatste echte zeeheld.

Video bij de NOS.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wujud
Admin
wujud


Aantal berichten : 1008
Registratiedatum : 08-12-08

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimema 27 feb 2012 - 22:07

dank je wel voor de foto's van de Herdenking op Kembang Kuning..
Walter ook bedankt voor het doorsturen ervan!

I love you


_________________
* Indoleed : geen verhalen meer te horen *
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 77
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 1:16

Bro enri,
Dank voor de indrukwekkende foto's.
Veel sterkte!

DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 4:18

@Boeroeng, die het volgende schreef/vroeg:

Henri, jij heb je verdiept in dit.
Hoe zet jij de slachtoffers in een rij ? Naar herkomst
Vandaag las ik op tv.... 1600 Nederlanders
Elders op het internet lees ik ..... 1000 Nederlanders
En weer ergens anders (engelse wiki o.a.) schrijven ze 2300 (totaal van alle herkomsten, neem ik aan)In de beginjaren van mijn interesse in deze materie ben ik begonnen met het vergaren van aantal slachtoffers per landsaard, maar door het grote aantal op internet zwevende en in de media bekend gemaakte EN varierende cijfers, raakte ik zelf ook al vrij snel de draad kwijt.

Ik ben er achter gekomen, dat "men" de cijfers benaderde vanuit "eigen" inzicht en interesse, afhankelijk wie het schreef en met welk doel en of er geheimzinnig gedaan moest worden of niet.
De Slag in de Javazee was namelijk niet de enige strijd die men heeft gestreden. Er hebben meerdere strijdincidenten plaats gevonden.
(Bron Ministerie van Defensie 2006: De naamplaten op Kembang Kuning dragen een aantal van 915 namen. Dus niet enkel van de Ruyter. Maar dezelfde bron spreekt ook weer van RUIM 1000 slachtoffers, tja dan raak je al snel het spoor bijster.)

Helemaal ben ik gestopt met het "sorteren" van de cijfers per land of per boot of per gebeurtenis, toen bleek, dat men weinig tot zeer weinig sprak of bekend maakte, dat er ook Indonesische strijdkrachten/mensen - die dienst deden bij de Nederlandse Marine, waaronder al sowieso op HMS De Ruyter zelf - genoemd werden in de media als slachtoffer.
Daar waar n.b. deze mensen ook vermeld staan op de naamplaten bijvoorbeeld.

Ik kan het me niet herinneren, dat gisteren op TV tijdens de toespraak(-ken) deze werden genoemd. Men sprak over US, UK, Australische, Nederlandse etc. en zelfs met een prachtig handgebaar naar een deel van het publiek werd de term Ned.Indische mensen of zoiets gebruikt als laatste. Niente Indonesisch.

Omdat ik deels afstam van Indonesisch bloed, heb ik voor mezelf dan ook besloten om alle slachtoffers van welke aard dan ook gewoon als totaal te zien en waarvan elk slachtoffer er één te veel is en eer ik op deze wijze allen die gevallen zijn zowel te land, ter zee als te lucht.
Als ik op Kembang Kuning ben, dan krijgen het ereveld en het monument de bloemen en op de algemene begraafplaats bij het standbeeld van de ex-burgemeester van Surabaya eer ik de overige slachtoffers inclusief de burgers en overigen.

Gisteravond 27 febr 2012 - ik weet niet meer op welke zender en tijdens welke nieuwsuitzending over de ceremonie - sloot Michel Maas zijn betoog/behorend commentaar bij de nieuwsuitzending af gezeten bij het standbeeld van de Vliegenier op Kembang Kuning af met het volgende (doelend op het standbeeld van de Vliegenier waar hij naast zat) dat niemand (meer) wist wie de Vliegenier was, of dat ie gesneuveld was of dat ie weet ik veel was of iets dergelijks. Woorden van dergelijke strekking dus.

Triest dat een verslaggever zulke woorden dorst uit te spreken als slotrede voor zijn reportage.
Hij had de historische boeken vooraf beter moeten bestuderen, is mijn mening, want dan had hij daarmee het respect kunnen tonen voor deze Vliegenier.
Het ligt ook niet aan mij om het hier dan ook maar even haarfijnuit te leggen.(Echte Surabayanen van de oude doos weten wel wie deze Vliegenier was en waar zijn oorspronkelijke rustplaats was op het burgerkerkhof van Kembang Kuning. Jan Somers heeft er in de Javapost over geschreven: de Vliegenier was namelijk de eerste burgerpiloot die neergestort was.)

Maar daarmee wil ik alleen maar aanduiden, dat de media zelf er ook maar bij tijd en wijle wat van maakt en daarom misvattingen in het leven oproepen bij eventuele geinteresseerde nazaten.

Ach, eind van deze week is het alweer maart en dan zijn dit draadje en de Slag in de Javazee weer opgeborgen in de grote donkere kelderkast en wachten we weer geduldig op het jaar dat het 75 jaar geleden gebeurd is enzovoorts en gaan we op zoek naar een volgend item toch.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 6:20

Meer foto's zien? Nieuwe en oude. Aanvullende info.
Nog niet helemaal klaar.

http://www.imexbo.nl/slag-in-de-javazee.html
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 12:49

‘Karel Doorman een held? Nee’

Vandaag wordt in aanwezigheid van kroonprins Willem-Alexander in Den Haag herdacht dat zeventig jaar geleden de Slag in de Javazee plaatsvond. Zondag traden Nederlandse pelgrims in Surabaya in de voetsporen van schout-bij-nacht Karel Doorman.

Door Michel Maas


Surabaya. De ‘Frans Kaisepo’ ligt schoon en strak aan de kruiserkade in de marinehaven van Surabaya. Een mooi, in Nederland gebouwd schip, een van de vier fregatten die na veel gepalaver in de Tweede Kamer toch aan Indonesië zijn verkocht. Bijna alles in de marinehaven is door Nederland gebouwd. ‘Kijk, het Julianadok is er ook nog’, zegt Dick van der Laan opgetogen, wijzend naar een dok waarin een roestig schip is drooggevallen.

Van der Laan lag als jonge marineman in deze haven. Zondag is hij er voor het eerst terug. Twee bussen vol Nederlandse ‘pelgrims’ rijden de haven binnen en mogen langs de onderzeeër, de landingsvaartuigen, troepenschepen en fregatten. Oud spul, zegt Van der Laan, toch teleurgesteld dat zij patrouilleboot er niet meer ligt. ‘Drie jaar heb ik gepatrouilleerd. In Atjeh, Sumatra, en voor de kust van Java. Van 1947 tot 1950.’

De pelgrims houden halt bij het stafgebouw met de dubbele trap, de trap die Karel Doorman op 26 februari 1947 voor de laatste keer afdaalde. Alles had hij geprobeerd om zijn superieuren op andere gedachten te brengen, en de aanval op een Japans eskader in de Javazee af te blazen. Admiraal Conrad Helfrich liet zich niet ompraten en bleef bij zijn bevel: ‘Val aan en vecht het uit.’ Doorman schudde de commandant van de basis, schout-bij-nacht Koenraad, de hand, liep de trap af, en wandelde naar de kruiserkade, waar het vlaggeschip De Ruyter op hem wachtte.

Het werd Doormans laatste wandeling. Hij leidde de aanval van een geallieerd eskader van Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische schepen op de Japanners. Op 27 februari ontbrandde de Slag in de Javazee, een van de langdurigste zeeslagen van de Tweede Wereldoorlog. Alle geallieerde schepen werden tot zinken gebracht en Doorman sneuvelde, met 914 andere marinemannen. Hij werd onsterfelijk door zijn strijdkreet: ‘Ik val aan, volgt mij.’ Karel Doorman werd de laatste nationale held.

‘Nou, een held, een held. Zo zou ik hem niet noemen’, zegt Jan Maarten Doorman zuinig: ‘Eerder een slachtoffer van de oorlog.’ Jan Maarten is de kleinzoon van Karel Doorman, en een van de tientallen pelgrims die diens voetsporen, precies 70 jaar na dato, willen volgen. De kleinzoon was nog nooit in Indonesië, maar staat nu op de kruiserkade naast de Frans Kaisepo en kijkt naar de zee, waar vele vrachtschepen wachten op afhandeling.

Hij wil niet romantiseren. ‘Karel Doorman was zeker bijzonder, en wat hij heeft gedaan was zonder meer dapper’ zegt hij. ‘Hij volgde orders op. Hij had alles gedaan om ze te veranderen. Dat was niet gelukt, en toen heeft hij er het beste van gemaakt.’ De rest is mythevorming. ‘Ik val aan, volgt mij’, heeft hij nooit zo gezegd. Het is een vertaling van het veel neutralere ‘All ships follow me’. Doorman: ‘Dat is er in de jaren vijftig van gemaakt. Nederland zat in de wederopbouw en had iemand nodig. Dat werd Karel Doorman. De Slag op de Javazee moest aantonen dat er ook nog iets goeds was gebeurd in die hele oorlog.’

Echt goed was de slag niet, zegt historicus Anselm van der Peet van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De communicatie, bijvoorbeeld, deugde niet. ‘De schepen uit de verschillende landen zaten op verschillende radiofrequenties, en niet alle Nederlandse officieren spraken goed Engels’, zegt hij. ‘Bovendien waren sommige schepen bij eerdere gevechten beschadigd’. Toch, zegt hij, als alles had meegezeten, hadden ze een kans gehad tegen deze Japanse vloot die op papier niet veel groter was dan het geallieerde eskader. Niet dat dat veel had uitgehaald, trouwens: ‘Het had de Japanners een paar dagen vertraagd. Dan waren ze met hun vliegdekschepen gekomen en was het toch afgelopen geweest.’

Ook Dick van der Laan wil Karel Doorman niet meteen een held noemen. ‘Als een admiraaltje zegt: val aan en vecht het uit, dan ga je. Ben je dan een held? Ken je dat verhaal van een KNIL-kapitein die met een klewang (zwaard) de vijand te lijf ging? Nee, dat is dom. Maar als je bang bent doe je rare dingen, en ik verzeker je: iedereen is bang. Want niemand wil dood. Ook Karel Doorman wilde niet dood. Maar een held? Nee. Ik ken geen helden… O toch… Eéntje ken ik er. Een ziekenverpleger op De Ruyter. Die weigerde zijn gewonden in de steek te laten, en is samen met ze naar de kelder gegaan. Dát is een held!’

Op het Ereveld Kembang Kuning in Surabaya staat, tussen kaarsrechte rijen smetteloos witte kruizen, het sobere Karel Doorman-monument. Een wand met het portret van de schout-bij-nacht, zijn beroemde (maar dus nooit uitgesproken): ‘Ik val aan, volgt mij!’ en twee zee-taferelen staat op een verhoging, pal achter het graf van de Onbekende Zeeman. Op de achterkant van het monument staan de namen van alle 915 omgekomen marinemannen.

Daartussen die van Doorman, maar ook die van een oom van Dick van der Laan, en van een broer van Lien Hendriks-Blok, Anthonie Johannes. Lien is 83 en zit in een rolstoel. Het is de vierde keer dat zij in Surabaya haar broer, eer komt bewijzen. Zelfs na zeventig jaar vindt zij dat nog nodig. ‘Het is iets waar je toch altijd mee blijft zitten. Hij was 24 en moest in dienst. Hij had er niet voor getekend, hij moest. Dat was zo triest, dat zo’n jongen dan zijn leven verliest. Het is heel belangrijk dat er een monument is voor mijn broer, dat dat niet wordt vergeten.’

De witte kruizen van Kembang Kuning staan keurig in het kortgeschoren gras. Naast de kruizen van de 915 marinemannen staan die van de acht kinderen Engelenburg, die op 29 oktober 1945 door jonge Indonesiërs met bamboestokken en kapmessen zijn afgeslacht: slachtoffertjes van de bloedige ‘bersiap’-periode, de tijd na de Japanse capitulatie en de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring. Karel Doorman is in goed gezelschap. Misschien zijn het geen helden, zeker zijn ze allemaal slachtoffers van een oorlog - waarin iedereen bang was, en niemand wilde sterven.


Volkskrant, 27-02-2012
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 13:48

Citaat :
Hij werd onsterfelijk door zijn strijdkreet: ‘Ik val aan, volgt mij.

Vroeger werd lang verteld dat dit zijn woorden waren, maar dat is niet zo
Hij zei: All Ships. Follow me
http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Doorman
Terug naar boven Ga naar beneden
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 14:17

.....Hij wil niet romantiseren. ‘Karel Doorman was zeker bijzonder, en wat hij heeft gedaan was zonder meer dapper’ zegt hij. ‘Hij volgde orders op. Hij had alles gedaan om ze te veranderen. Dat was niet gelukt, en toen heeft hij er het beste van gemaakt.

En dat klopt als een bus. Bijna iedereen wist dat klakkeloos de aanval inzetten gelijk stond aan "nonsens". Helaas had SBN Doorman het niet voor het zeggen en moest hij inderdaad enkel orders opvolgen. Zelfs de US gaven als oordeel: Doe het niet! Vecht liever een guerilla tactiek uit.
Maar ja, is gebeurd en geschiedenis is niet terug te draaien....O toch… Eéntje ken ik er. Een ziekenverpleger op De Ruyter. Die weigerde zijn gewonden in de steek te laten, en is samen met ze naar de kelder gegaan. Dát is een held!’...

De weinige overlevenden van de gezonken HMS dR zaten op sleepvlotten getrokken door een hoofdsloep. Er zat een US marineman op de vlotten. Een US eskader kwam langs om te vragen of er een Amerikaanse marineman tussen zat, want die mocht wel aan boord gehesen worden van de Amerikaanse schepen.(De Amerikanen hadden bevel gekregen om de drenkelingen NIET op te pikken). De Amerikaanse marine man weigerde en zei: Of allemaal mee aan boord of allemaal op de vlotten. Het US eskader voer verder.
Later kwam de Japanse vloot om de drenkelingen op te pikken en richting Japanse krijgsgevangenkampen te brengen voor 3 jaren.
Dus er zijn wel degelijk helden.

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Algr001disp05ill111

Foto onder: De Japanse kruiser die HMS De Ruyter naar de kelder bracht.
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Japanesecruiserhagurosc

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 14:21

Rolstoel.


70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Dsc2295e

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 18:31
*Op politiek24 werd de herdenking live uitgezonden. Onder in beeld liep er een informatiebalk mee die aangaf dat 1600 Nederlanders omkwamen in de slag

*Michel Maas zegt op twitter nu de naam te kennen van de onbekende piloot : Valentin Jan Leder

Citaat :

Geachte Heer Vervoort,
Hebben genoten van (al) uw boeken.
In Kind van de Oost lazen wij uw bezoek aan het kerkhof Kembang Kuning in Surabaya waarin U gewag maakte van het graf van de vlieger.
Dit is het graf van mijn schoonvader, de marinevlieger Valentin Jan Leder die met drie andere collega's op 14 april 1932 tijdens een nachtvlucht is verongelukt.
Ik was 4 jaar oud toen dit gebeurde maar kan het mij nog goed herinneren, want ik was ook op de begrafenis.
Mijn ouders en de familie Leder waren goede kennissen van elkaar en met de jongste dochter ben ik later getrouwd, inmiddels alweer 55 jaar!
http://www.hansvervoort.nl/index.php?page=5
Terug naar boven Ga naar beneden
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 19:05

De balk wil natuurlijk niet zeggen, dat de juiste info wordt verstrekt. Als je - de officiele bron Mindef - nakijkt, dan praat men daar over 347 slachtoffers HMS deR maar ook weer 500.
En wie rangschikt men onder de Slag? De Slag zelf is natuurlijk niet het enige strijdtoneel geweest. Telt men die slachtoffers van die andere schermutselingen er dan ook bij.?

Wat betreft Michel Maas: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Misschien is ie wel langs geweest op het IAF en een stukje kritiek gelezen. cheers
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 19:51

precies... ik bedacht me ook direct wat bedoelen ze met die 1600
Iedereen in Nederlandse dienst ? Dus impliciet Indonesiërs en enkele anderen nog

vliegenier 1932 : http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010283991%3Ampeg21%3Ap002%3Aa0099
Terug naar boven Ga naar beneden
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 22:01

Boeroeng, MM kan een puntje zuigen aan je speurtocht.

MM schreef ook in de Volkskrant o.m. dit...... Naast de kruizen van de 915 marinemannen ........
Dit begrijp ik even niet goed??? 915 kruizen van marinemannen???
Ik ben er niet zo vaak geweest, slechts een tig aantal keren, maar ik heb kruizen gezien van Verzamelgraven, van Burgers, van Onbekenden enzovoorts....

Kom kom MM, als je voorlicht, doe het dan ook goed uit respect voor diegenen waar je voor uitverkoren bent om hen te eren op zo'n dag.

En zo moet je het nu neerpennen:
915 marinemannen vonden een zeemansgraf. Hun namen staan op 15 bronzen platen op de achterzijde van het monument en zijn ook terug te vinden in de Gedenkboeken van de Oorlogsgravenstichting.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitimedi 28 feb 2012 - 22:24

hahaha... van die kruizen dacht ik ook toen... 'hé is dat wel zo'
misschien zijn die kruizen van andere militairen, maar niet van mensen die omkwamen in de javazee
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud

70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!   70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!! - Pagina 2 Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!
Terug naar boven 
Pagina 1 van 4Ga naar pagina : 1, 2, 3, 4  Volgende

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: