Sexy billboards en shariah
Weblog Zuidoost-Azië | Michel Maas | 14-11-2011 09:38
Het stadje Depok heeft een verbod uitgevaardigd tegen al te ‘sexy’ billboards aan de kant van de weg, want die sexy billboards verpesten de moraal van de Depokse kinderen.
Depok is een universiteitsstadje aan de rand van Jakarta. De groene, schitterende campus van de Universitas Indonesia ligt in de gemeente Depok. De fine fleur van de Indonesische jeugd haalt in Depok haar diploma’s.
Het stadje ligt amper 10 kilometer van mijn huis vandaan. Maar de afstand tussen mij en Depok wordt steeds groter.
In de tijd van de VOC stond de naam voor: De Eerste Protestante Organisatie van Christenen (DEPOC), maar dat is lang geleden. Nu is de burgemeester van het stadje, Nur Mahmudi Ismail, lid van de rechtzinnige islamitische partij PKS. En dat wil hij weten ook. Hij wil van Depok een ‘religieuze stad’ maken, en met ‘religieus’ bedoelt hij ‘islamitisch’.
Hij heeft al een serie karaoke-tenten laten sluiten (want gemengd zingen leidt maar tot sex), en hij heeft zelfs een wet ingevoerd die studenten en scholieren verplicht van 6 tot 8 uur ‘s avonds binnen te zitten en te studeren. En nu dan een verbod op al te vrijzinnige reclame-uitingen. Om maar wat te noemen. De jilbab, de hoofddoek, die 20 jaar geleden zelden ergens werd gezien is nu in Depok alomtegenwoordig.
Het stadje wedijvert in rechtzinnigheid met andere buursteden van Jakarta, zoals Tangerang, waar alcoholgebruik en –verkoop is verboden, en waar een anti-prostitutiewet bepaalt dat vrouwen na 9 uur ‘s avonds niet meer zonder echtgenoot op straat mogen zijn.
Die wet is net zoiets als de wet tegen de billboards. Maar een stuk hinderlijker voor de bewoners. Hij trof vooral vrouwen die ‘s avonds na hun werk of studie naar huis moesten. Niet de prostituées. Die passen zich moeiteloos aan. Die doen een jilbab om en namen hun ‘man’ mee naar de werkplek. Klanten blijken die hoofddoek ook nog eens uitermate sexy en extra spannend te vinden. De zaken lopen beter dan ooit, vertelde een van de Tangerangse prostituées in een interview met lokale media.
Maar toch: ze weten van geen ophouden, deze moslimburgemeesters. Zij voeren de ene verordening na de andere in. De verordening tegen de sexy billboards in Depok is alleen maar de zoveelste stap op weg naar echte ‘shariah’, de islamitische fatsoenswetgeving.
Mensen in Depok sputteren nog een beetje tegen. Zo’n verordening vraagt om problemen. Wie bepaalt waar de grens ligt? Wat is sexy? Wat is te sexy?
En: nu zijn het nog maar de billboards, maar wat als ze straks de straat opgaan en meisjes in te strakke jeans bekeuren? Of korte mouwen? Of een onbedekt hoofd? Gaat dat straks ook zomaar kunnen?
Het is allemaal mogelijk.
Indonesië is op papier een seculiere democratie. Godsdienstvrijheid is in de Grondwet verankerd.
Maar Indonesië heeft een paar jaar geleden ook het bestuur gedecentraliseerd: provincies, districten en gemeenten zijn nu grotendeels autonoom, en burgemeesters als Nur Mahmudi Ismail kunnen daarom in eigen huis doen en laten wat zij willen.
Als het alleen Depok was, was het misschien nog grappig. Maar dat is het niet. Jakarta wordt omringd door gemeentes waar islamitische burgemeesters andersdenkenden het leven zuur maken. De burgemeesters van Bekasi en Bogor bijvoorbeeld, verzetten zich hardnekkig tegen de bouw van enkele christelijke kerken in hun gemeente. Zij voelen zich sterk, en negeren zelfs botweg uitspraken van het Hooggerechtshof.
En geen president, geen regering en geen parlement die ze wat doet. Die hebben wel iets anders aan hun hoofd dan godsdienstvrijheid.
President Yudhoyono (‘SBY’) is al dagen in het nieuws als ‘componist’ omdat hij net zijn nieuwste, vierde CD met eigen liedjes heeft uitgebracht (om ‘het volk’ op een andere manier te bereiken met zijn goede boodschappen over harmonie en wereldvrede);
parlementsleden verdedigen zich tegen media die vragen waar zij het geld voor de Bentleys, Ferraris en Humvees vandaan halen (‘ik ben rijk geboren’);
en verder zijn de politici eigenlijk al vreselijk bezig met de vraag wie in 2014 het presidentschap gaat overnemen, als ‘SBY’ (spreek uit: EsBeeJee) ermee ophoudt.
Billboards in Depok? Who cares.
weblogs.nos.nl