Obama op Bali voor top Asean
(Novum/AP) - BALI - De Amerikaanse president Barack Obama is donderdag aangekomen op het Indonesische Bali. Hij is daar als eerste Amerikaanse president aanwezig bij een top van het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, Asean. De Verenigde Staten hopen met Obama's bezoek, dat het sluitstuk vormt van een negendaagse reis in de regio, de banden met de Aziatische bondgenoten aan te halen, nu de macht van China toeneemt.
Veiligheidskwesties en de Amerikaanse visie van een robuuste rol in Azië staan naar verwachting centraal. Obama gaat zich richten op het uitbreiden van de handelsrelaties en de mogelijkheden voor export naar het snelgroeiende Azië. Nucleaire non-proliferatie, noodhulp bij rampen en maritieme veiligheid zijn daarnaast ook kwesties waar de VS een rol in willen spelen.
Aan de horizon doemt echter het steeds machtiger wordende China op. Bij kleinere Aziatische landen bestaan in toenemende mate zorgen over de claims die China legt op zeevaartroutes en oliereserves in de Zuid-Chinese Zee. Het gebied is ook van groot belang voor de VS, omdat er jaarlijks voor bijna een biljoen euro aan handel over de Zuid-Chinese Zee wordt vervoerd.
Eerder deze week ondertekende de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton samen met haar Filipijnse ambtgenoot een verklaring waarin wordt opgeroepen tot multilaterale gesprekken om maritieme kwesties, zoals die in de Zuid-Chinese Zee, op te lossen.
Zes landen en gebieden in de regio claimen het gebied. China wil één-op-één met deze landen onderhandelen en heeft zich fel gekeerd tegen Amerikaanse betrokkenheid. Clinton zei dat de VS tijdens de Asean-top 'zeer open en vrije discussies verwachten en daar aan deelnemen'. Beijing verklaarde dinsdag echter al de kwestie niet te willen bespreken tijdens de top.
Eerder deze week bracht Obama een bezoek aan Australië. De VS willen hun militaire aanwezigheid in Australië en daarmee de regio vergroten. Washington wil onder meer gezamenlijke militaire oefeningen houden. Halverwege 2012 moeten er tot 250 Amerikaanse militairen bijgekomen zijn, waarmee de totale Amerikaanse troepenmacht in Australië op 2500 militairen komt. Het lijkt een poging om de invloed van China terug te dringen, dat uitgestrekte delen van de Grote Oceaan beschouwt als zijn eigendom terwijl de VS die als internationale wateren zien.
De reactie van China op de militaire samenwerking was terughoudend. Het verklaarde dat nauwere betrekkingen tussen Australië en de VS niet schadelijk mogen zijn voor andere landen. "China is niet tegen de ontwikkeling van normale betrekkingen tussen landen", aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken. "We hopen dat bij de ontwikkeling van de betrekkingen de belangen van andere landen en de hele regio in ogenschouw worden genomen, evenals de vrede en stabiliteit in het gebied."
Achter de schermen heeft het assertieve Amerikaanse beleid China echter op scherp gezet. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua voelen de VS zich bedreigd door de opmars van China en de toenemende invloed van Beijing in Zuidoost-Azië. Het doel van Obama is volgens Xinhua 'China vast te nagelen en in bedwang te houden en tegenwicht te bieden aan de ontwikkeling van China'.
Nieuws.nl