Verdreven bosbewoners protesteren bij Unilever
15-12-2011 | Gepubliceerd 10:38
15-12-2011 | Laatst bijgewerkt 11:03
Bewoners van Sumatra die hun huis verloren voor de aanleg van een palmolieplantage, protesteren in Hamburg tegen Unilever.
Het weekblad Time heeft de ‘demonstrant’ uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. Niet ten onrechte, zo blijkt ook deze week in het Duitse Hamburg.
Daar vragen Indonesische oerwoudbewoners bij het Duitse hoofdkantoor van Unilever om aandacht. Ze verloren hun huis op Sumatra, nadat Wilmar, een toeleverancier van de Nederlands-Britse multinational Unilever, hun leefgebied in beslag nam voor de aanleg van een palmolieplantage, zo meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.
Die inbeslagname ging niet bepaald netjes – een bulldozer vernietigde een dorp en politie nam de inwoners gevangen in opdracht van Wilmar - en de mensen wachten bovendien op financiële compensatie.
Complexe zaak
Unilever zegt officieel dat het om een complexe zaak gaat, maar heeft interne medewerkers gemaild dat een toeleverancier ‘onrechtmatige handelingen’ heeft verricht in het gebied, meldt Der Spiegel. Waarschijnlijk op aandringen van Unilever heeft Wilmar nu een provisorisch huttendorp ingericht op Sumatra om de daklozen tijdelijk onder te brengen.
Hulporganisaties hebben deze week een handvol Indonesiërs naar Europa gebracht. Ze richten hun pijlen op Unilever omdat het een van de grootste afnemers van palmolie is. Het product wordt massaal toegepast in de voedingsmiddelenindustrie, van chocoladepasta tot margarine.
Per uur zou jungle ter grootte van 88 voetbalvelden worden gekapt om ingericht te worden tot palmolieplantage. Het verlies van regenwoud, de monocultuur en het massale gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn schadelijke effecten van de westerse vraag naar palmolie, zeggen de organisaties.
De demonstranten brengen een lokaal conflict in Indonesië dicht bij westerse consumenten. "Rama (de Duitse variant van Blue Band) landroof bij het ontbijt", zo luidt de boodschap van de demonstranten in Hamburg naar het Duitse publiek.
Het protest dwingt fabrikanten en hun plaatselijke toeleveranciers tot zorgvuldiger optreden.
Z24