Nieuwe eis: excuses voor acties Westerling 20-12-2011 11:49 | Binnenlandredactie
Westerling (1969). SUPA – Nu zeven weduwen en een jongere nabestaande in het Indonesische Rawagedeh excuses en een schadevergoeding hebben gekregen voor het bloedbad dat Nederlandse troepen in 1947 aanrichtten, is de weg gebaand voor een nieuwe kwestie: de acties van kapitein Westerling op Zuid-Sulawesi.
Voorzitter Jeffry M. Pondaag van het Comité Nederlandse Ereschulden, die de zaak Rawagedeh aanhangig maakte, heeft negen weduwen in Supa op het eiland Celebes (nu Sulawesi) gesproken die een schadeclaim tegen de Nederlandse staat willen indienen, bevestigde prof. dr. L. Zegveld dinsdagmorgen.
Zegveld, gespecialiseerd in rechtsmiddelen voor oorlogsslachtoffers, was advocate van de nabestaanden in Rawagedeh op Java en gaat ook de belangen van hun lotgenoten op Sulawesi behartigen. Ze keerde recent terug van een reis door Indonesië, waar ze met ooggetuigen en nabestaanden sprak.
Hoeveel mensen een claim kunnen indienen, moet nog worden onderzocht. „Alleen voor de weduwen heeft de rechtbank uitgesproken dat de zaak zo ernstig is dat hij in behandeling wordt genomen, hoewel de feiten verjaard zijn. Het gaat dus om een beperkte groep mensen. Die zijn zeer oud, dus we willen haast maken met ons onderzoek.” Zegveld denkt er enkele maanden voor nodig te hebben.
Het Depot Speciale Troepen van kapitein R. P. P. Westerling schoot in het dorp Supa volgens ooggetuigen ruim 200 mannen dood die met Indonesische rebellen zouden hebben samengewerkt. In totaal zouden de militairen van de eigenzinnige kapitein tussen december 1946 en februari 1947 duizenden slachtoffers op Zuid-Celebes hebben gemaakt. „Er is daar veel gebeurd; je struikelt er over de monumenten en begraafplaatsen”, stelt de advocate.
Westerling trad zelfstandig op. „Het is echter niet uit te sluiten dat hij met instemming van het Nederlandse gezag opereerde.”
In dagblad Trouw van vandaag verklaart Pondaag dat sommige weduwen nog steeds bang zijn om over de gebeurtenissen te vertellen. „Ze hebben er een trauma aan overgehouden en denken dat er nog represailles kunnen volgen.”
Het comité is op meerdere plaatsen op Sulawesi met nabestaanden in gesprek. Het gaat onder meer om Pare-Pare (volgens Nederlands onderzoek 25 doden), Bulukumba (214) en Galung-Lombok (350 tot 400).
Ref.Dagblad