Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Boek over Molukkers in Moordrecht

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Boek over Molukkers in Moordrecht Empty
BerichtOnderwerp: Boek over Molukkers in Moordrecht   Boek over Molukkers in Moordrecht Icon_minitimedo 22 dec 2011 - 22:45

Boek over Molukkers in Moordrecht
21-12-2011 12:34


MOORDRECHT –In Moordrecht wordt volgende week woensdag een wijkboek gepresenteerd over vijftig jaar Molukkers in de Zuid-Hollandse plaats.

In het boek zijn meer dan vijftig verhalen van Molukse bewoners opgenomen. Personen van de eerste, tweede en derde Molukse generatie geven hun kijk op politiek, kerk, cultuur, vrijetijdsbesteding, sport, onderwijs, werkgelegenheid, Moluks ondernemerschap, lokaal bestuur, ouderen en zorg. Het boek is geschreven door historicus Ron Habibu, in samenwerking met het Streekarchief Midden-Holland.


Moordrecht kent sinds 1961 een Ambonwijk. Er gingen 140 Molukse gezinnen wonen.

Tijdens de Nederlandse bezetting van Indonesië werden veel Ambonezen gerekruteerd voor het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Na het zelfstandig worden van Indonesië maakten ruim 12.500 Molukkers, veelal KNIL-militairen en hun gezinnen, de overtocht naar Nederland. Ze werden de eerste tijd opgevangen in kampen, later kregen ze aparte wijken.

De overheid vond dat Molukkers bij elkaar moesten blijven om zo hun eigen identiteit en cultuur te behouden. De Molukse gemeenschap in Nederland telt nu zo’n 42.000 personen.

ref.dag.nl

Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Boek over Molukkers in Moordrecht Empty
BerichtOnderwerp: Re: Boek over Molukkers in Moordrecht   Boek over Molukkers in Moordrecht Icon_minitimedo 5 jan 2012 - 22:56

Halve eeuw Molukse daadkracht
04-01-2012 - 15:00

Boek over Molukkers in Moordrecht 01_boe10

Moordrecht - Wethouder Jan Verbeek en de oudste Molukse inwoner van Moordrecht Tante Moskita kregen in het Johan Willen Frisogebouw een wijkboek uitgereikt over vijftig jaar Molukkers in de Ambonwijk. Een boek vol geschiedenis, verhalen en emotie. Hierbij werd het Project 50 jaar Molukkers in Moordrecht feestelijk afgesloten.

“Er is in de afgelopen vijftig jaar ontzettend veel gebeurd met de Molukse gemeenschap in Moordrecht,” vertelt Ron Habibu, historicus en schrijver van het boek dat woensdag 28 december werd uitgereikt. “Ik heb geprobeerd deze geschiedenis te verduidelijken, maar ook menselijk te maken.” Het boek bestaat voor het grootste deel uit interviews met Molukse bewoners in Moordrecht. Aan 69 mensen van alle drie de generaties Molukkers zijn vragen gesteld over uiteenlopende onderwerpen. Habibu: “Het boek gaat over sport, cultuur, politiek en alles wat ieder mens bezighoudt.” Hierdoor schetst het wijkboek een beeld van alle Molukkers die vanaf 1961 in Moordrecht wonen.

De interviews werden afgenomen door interviewteams van bewoners die daarvoor een training hadden gehad. Een van de interviewers kwam tijdens de afsluiting aan het woord om zijn ervaringen te delen. “Wat mij het meest heeft geraakt is de openhartigheid van mensen. Sommigen hebben echt hun hele levensverhaal verteld. Er zijn echt prachtige verhalen naar boven gekomen tijdens dit project.”

Wethouder Verbeek reageerde vol lof op het boek. “Ik heb voor de officiële overhandiging het boek al eerder mogen doorlezen. Het is geweldig om dit soort verhalen te lezen, je merkt dat de Molukse gemeenschap leeft in Moordrecht.” Oudste bewoner Tante Moskita kreeg ook een exemplaar van het boek uitgereikt. Ze bedankte de aanwezigen emotioneel in haar moedertaal. “Ik ben zeer vereerd dat ik dit boek heb mogen ontvangen, het is geweldig om hierbij te zijn en hier te mogen wonen.”

“Vijftig jaar Molukkers in Moordrecht, dat zijn nu al drie generaties,” zegt een oudere dame die aanwezig is bij de uitreiking. “ Het is goed om te zien dat elke generatie nog zo betrokken is met zijn eigen identiteit.” De zaal is inderdaad stampvol, alle leeftijdscategorieën zijn vertegenwoordigd. Zo vol dat mensen zelfs op de gang moeten staan om nog wat mee te krijgen van de plechtigheid. “Het is belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft,” zegt een jonge Molukker. “Dat je niet je moedertaal vergeet, en blijft weten waar je oorspronkelijk vandaan komt.”

Ook in andere delen van Nederland zijn Molukse gemeenschappen. Tijdens de Nederlandse bezetting van Indonesië werden veel Ambonezen gerekruteerd voor het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. In totaal maakten ruim 12.500 Molukkers, veelal KNIL-militairen en hun gezinnen, de overtocht naar Nederland. Ze werden de eerste tijd opgevangen in kampen, later kregen ze aparte wijken. De meesten van hen zouden tot laat in de jaren zestig in de woonoorden blijven wonen. De groep Molukkers in Nederland is nu ongeveer 42.000 personen groot.

Schrijver Habibu hoopt dat het boek niet het einde is van de zoektocht naar het verleden van de gemeenschap. “Ik wil benadrukken dat dit boek niet door mij alleen is geschreven, maar met de medewerking van de hele gemeenschap. Laat het geen einde zijn van het project, maar het begin van een nieuwe zoektocht.” Daar wil hij aan toe voegen dat het boek bewust geen conclusie heeft. “Het boek wil niets aantonen of bewijzen. Het is een optekening van de verhalen van de Molukse gemeenschap die absoluut niet verloren mogen gaan.”

Erwin van ‘t Hof
Hart van Nederland Online
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Boek over Molukkers in Moordrecht
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: