Onderzoek: marteling door politie in West-Papoea dagelijkse praktijk
Geplaatst door Bert op januari 16, 2012
Een gezamenlijk onderzoek van twee Indonesische niet-gouvernementele organisaties heeft geconstateerd dat foltering een gangbare praktijk is onder leden van de nationale politie in West-Papoea en gebruikt wordt als het belangrijkste middel voor het verkrijgen van informatie van verdachten. Uit een enquête blijkt dat politieagenten het meeste geweld gebruiken in vergelijking met andere wetshandhavers in Papoea. En dit geldt ook voor andere regio’s in het land volgens een van de NGO’s die Kemitraan heet.
Politiefunctionarissen martelen verdachten om hen te dwingen verklaringen af te leggen over misdrijven waar ze van verdacht worden. “Dat is verwerpelijk, omdat Indonesië het Verdrag tegen Foltering van de Verenigde Naties heeft ondertekend,” zegt een woordvoerder van Kemitraan.
De twee NGO-organisaties interviewden 205 respondenten. Variërend van verdachten, politie-agenten, openbare aanklagers, officieren van justitie, mensenrechtenactivisten, academici en lokale dorpshoofden. Zij allen getuigden dat de politie verdachten foltert tijdens en na arrestaties.
Ongeveer 95 procent van de respondenten gaf toe dat de foltering tijdens het onderzoek plaatsvond. Bijna 75 procent van de respondenten beweerde dat de politie folteringen gebruikte tijdens de hechtenis en 15 procent zei dat martelingen in de gevangenis hadden plaats gevonden.
“Er is nog niets veranderd hoe de politie de wet handhaaft waarbij ze nog steeds geweld gebruiken, met inbegrip van foltering in Papoea. Dit onderzoek heeft bevestigd dat de politie de meest gewelddadige instelling in het land is,” zegt Kemitraan in de evaluatie van het onderzoek dat in Jakarta, Banda Atjeh, Lhokseumawe, Surabaya en Makassar tussen 2009 en 2010 verricht is. Daaruit blijkt dat de politie foltering beschouwt als een gewettigd middel van het verzamelen van bewijsmateriaal.
Uit de interviews blijkt dat de meest gebruikte martelmethoden in Papoea bestaan uit schoppen, slaan, aan de haren trekken, gedwongen naaktheid, waterboarding, branden met sigaretten, elektrische schokken, brandwonden aanbrengen, seksueel getinte handlelimgen, gedwongen masturbatie en verkrachting.
Een verslag van de nationale Commissie voor de Mensenrechten (Komnas HAM) in Indonesië in 2011 kwam met soortgelijke bevindingen bij 40 gevallen van foltering.
Volgens een directeur van een gevangenis zullen verdachten alleen hun delict toegeven, bijvoorbeeld drugsgebruik, wanneer ze gemarteld worden. Hij zei dat slaan de gemeenschappelijke praktijk is in gevangenissen in het hele land. Hij verzekerde dat meer officieren van justitie en politierechters weten dat foltering wordt gebruikt om bekentenissen boven water te krijgen. “Wij, en andere wetshandhavers, met inbegrip van de politie, hebben een opleiding gehad over de mensenrechten. Ik geloof dat ze geleidelijk leren hoe ze beter om kunnen gaan met verdachten, aangeklaagden of veroordeelden,” zei hij.
Bron: De Jakarta Post
De Aziatische Tijger