„Kerk in nood gebaat bij archief”
20-02-2012 13:52 | Kerkredactie |
UTRECHT – Kerkelijke archieven kunnen een belangrijker rol spelen bij het aandacht vragen voor de moeilijke positie van christenen in moslimlanden. Het is van belang dat historici daarop inspringen, aldus deskundigen.
Dat bleek vrijdag bij de presentatie van twee boeken in Utrecht. Eén daarvan, ”Mission history & mission archives”, bevat een aantal studies waarbij gebruikgemaakt is van de zendingsarchieven van de vroegere Nederlandse Hervormde Kerk.
Volgens diverse deskundigen is er in Nederland veel archiefmateriaal beschikbaar over kerken in Indonesië en andere gebieden waar zendelingen uit ons land actief zijn geweest. Dergelijk materiaal kan van levensbelang zijn voor kerken in Indonesië, bijvoorbeeld als het recht om een bedehuis te bouwen wordt betwist.
Cultureel antropoloog prof. N. G. Schulte Nordholt meent dat er daarom winst is te behalen bij het toepassen van archiefkennis. Hij ziet dat historici zich vooral richten op zaken die uit het oogpunt van de ouderdom of de geschiedenis interessant zijn. „Maar op dit moment zijn juridisch belangrijke elementen in Nederlandse zendingsarchieven van groot belang voor het voortbestaan van kerken in een aantal landen.”
Ook over het christendom in Egypte is naar verhouding vrij veel in Nederlandse archieven terug te vinden. In de 19e eeuw werden zendelingen uit Nederland naar dit Oost-Afrikaanse land uitgezonden. Informatie uit Nederlandse archieven blijkt daardoor bruikbaar voor de duiding van de situatie voor christenen in het hedendaagse Egypte.
Lees hier verder.
RD