Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Kenang Kenangang: Extra bijeenkomst 24 februari 2012

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Kenang Kenangang: Extra bijeenkomst 24 februari 2012 Empty
BerichtOnderwerp: Kenang Kenangang: Extra bijeenkomst 24 februari 2012   Kenang Kenangang: Extra bijeenkomst 24 februari 2012 Icon_minitimedo 23 feb 2012 - 18:18


Kenang Kenangang: Extra bijeenkomst 24 februari 2012 (gratis toegang)

Burgemeester Meijer van Zwolle nam op 3 februari het eerste exemplaar van het boekje “Kenang Kenangang, herinneringen” in ontvangst, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het HCO. Vanwege de grote belangstelling heeft niet elke geïnteresseerde de gelegenheid gehad deze bijeenkomst bij te wonen.

Het Historisch Centrum Overijssel organiseert dan ook op vrijdag 24 februari een extra bijeenkomst rondom het project Kenang Kenangang. Om 15:00 uur zal Jitro Ubro een lezing geven over het leven van de Molukkers.

Na afloop is er gelegenheid de fototentoonstelling “Molukkers in Nederland” te bezichtigingen. De foto- tentoonstelling van Museum Maluku te Utrecht staat nog tot 3 maart in het Historisch Centrum Overijssel. Bij de tentoonstelling is een collage van foto’s van Zwolse Molukse families gemaakt, waarop onder meer te zien is hoe men op de Molukken leefde, hoe de oversteek per boot naar ons land verliep, hoe de gezinnen in de woonoorden leefden en hoe men zijn weg zocht in de Nederlandse samenleving.

U bent van harte welkom op:

Vrijdag 24 februari om 15:00 uur Van Wevelinkhovestraat te Zwolle Toegang is gratis!

Aanmelden is mogelijk via:

Historisch Centrum Overijssel
Telefoon: 038 - 426 63 00
Email: contacthco@historischcentrumoverijssel.nl

Veel Molukkers waren als militair in dienst van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Na de onafhankelijkheid van Indonesië werden 4.000 Molukse KNIL militairen en hun gezinnen naar Nederland overgebracht en tijdelijk gehuisvest in woonoorden, bijvoorbeeld in Laarbrug bij Ommen. De Nederlandse overheid is de gedane belofte tot terugkeer naar de Molukken niet nagekomen en zo werd het tijdelijke verblijf permanent.

In de jaren zestig van de vorige eeuw vestigde zich een groep Molukkers in Zwolle en ontstond de Molukse wijk in Holtenbroek. In het boekje is te lezen hoe het de Molukkers in Zwolle is vergaan en hoe inmiddels een derde generatie Molukkers in de stad opgroeit.
Voor veel mensen is het verhaal van de Molukkers onbekend. Het HCO wil met het boekje en de tentoonstelling de aandacht vestigen op de bijzondere geschiedenis van deze Zwolse bevolkingsgroep.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Locatie beschrijving:

Het Historisch Centrum Overijssel zet zich in essentie in voor de 'Geschiedenis als levend element in onze samenleving'. Dat is ons motto. Ook hebben we de ervaring dat 'geschiedenis' weer levend kan worden voor mensen in allerlei fasen van hun leven.

De identiteit van stad en regio wordt bovendien versterkt door een levendig besef van haar verleden. Zo wordt de verbondenheid van Overijsselaars met hun leefomgeving intensiever naarmate ze meer weten van het eigen verleden. Vandaar dus onze slogan: 'Geschiedenis leeft!

Als Historisch Centrum Overijssel verrijken we de samenleving met kennis van en inzicht in historische ontwikkelingen en gebeurtenissen.

Dit doen we op basis van onze archieven en collecties: 9 verdiepingen ('depots') met bijna 20 kilometer archieven en collecties uit heel Overijssel en de stad Zwolle. Veel mensen noemen ons nog 'het archief'. Zo zijn we ooit ook begonnen, met een studiezaal om de archiefstukken in te bestuderen en een bibliotheek om de broodnodige historische context te verkrijgen.

Bezoekadres: Van Wevelinkhovenstraat (geen nummer), Zwolle.

De publieksingang van Historisch Centrum Overijssel is herkenbaar aan de glazen gewelfde voorgevel.

Postadres: Postbus 1510, 8001 BM, Zwolle
Dienstingang en goederenbezorging: Eikenstraat 20, 8021 WX Zwolle
Telefoon: 038-426 6300
Telefax: 038-426 6333
Internet: www.historischcentrumoverijssel.nl

Bereikbaarheid en parkeren

Per auto:

Raadpleeg de routeplanner ANWB of open Routebeschrijving Historisch Centrum Overijssel

Vanaf NS-station:

Vanuit Station Zwolle vertrekken regelmatig stadsbussen richting Historisch Centrum Overijssel. De bussen hebben er doorgaans 10 minuten voor nodig om u vlakbij uw bestemming te brengen. U kunt dagelijks gebruik maken van de volgende buslijnen:

3 richting Berkum (uitstaphalte Belastingkantoor)

4 richting Aalanden (uitstaphalte WKC Diezerpoort)

Loop enkele minuten verder in de richting waarin de bus doorrijdt. Na ca. 200 meter ziet u de ingang aan de linkerkant van de Van Wevelinkhovenstraat. Te voet bereikt u het Historisch Centrum Overijssel in ongeveer 20 minuten vanaf het station NS.

Parkeren:

Het Historisch Centrum beschikt over een eigen parkeerterrein met 28 plaatsen en 2 invalidenparkeerplaatsen aan de Eikenstraat 20. Mocht deze parkeerplaats vol zijn, dan is er direct tegenover de publieksingang aan de Van Wevelinkhovenstraat de parkeergarage Diezerpoort:

maandag t/m zaterdag van 9 tot 20 uur, op donderdag tot 21 uur en op koopzondag van 13 tot 17 uur > € 1,00 per uur met een maximum van € 5,00 per dag.

Buiten deze tijden om kunt u hier gratis parkeren.

Bij groepsontvangsten kan men door de week een beperkt aantal parkeerplaatsen reserveren. Belt u daarvoor, tot een week tevoren, met de informatiebalie van het Historisch Centrum Overijssel (038-4266300).

Touringcars:

uitstapplaats bij het Historisch Centrum Overijssel (Van Wevelinkhovenstraat), parkeren op de parkeerplaats voor touringcars bij de Stilohal aan de Van Wevelinkhovenstraat.

Minder validen in het Historisch Centrum Overijssel:

Bij het Historisch Centrum Overijssel vindt u aan de Eikenstraat twee invalidenparkeerplaatsen. Het gebouw is toegankelijk voor bezoekers die minder goed ter been zijn. Een lift en invalidentoilet zijn aanwezig.


Wijzigingen voorbehouden.


Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Kenang Kenangang: Extra bijeenkomst 24 februari 2012
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» o.a. 11 februari 2012: Muziektheaterconcert
» 27 februari 2012 in DWDD: Adriaan van Dis
» 9 februari 2012: symposium 'Omstreden geschiedenis', Bronbeek
» Kelapa Muda Party, 19 februari 2012
» Van Dis in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, 29 februari 2012

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: