vrijdag 22 juni 2012 om 15:04 uur
Bronbeek toont door Lique Schoot geschilderde portretten van haar grootvader Kees Crone (Crone Communicatie)
Het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen, beter bekend als Museum Bronbeek, opende recent de expositie De Kolonialen. De tentoonstelling brengt de rijk geschakeerde geschiedenis van zeven “kolonialen” tot leven. Eén van de exposanten is de Arnhemse kunstenares Lique Schoot. Zij schilderde op uiterst verfijnde wijze drie portretten van haar grootvader en één van grootmoeder. Opa Schoot was zo’n koloniaal.
Het Arnhemse Museum Bronbeek, gesitueerd in een parkachtige omgeving op de grens van Arnhem met Velp, viert februari 2013 zijn 150ste verjaardag. De expositie De Kolonialen is een opmaat naar die viering. In één van de lange gangen op de begane grond wordt aan zeven kolonialen/Bronbekers aandacht besteed. Allen zijn overleden en woonden ná hun KNIL-tijd kortere of langere tijd op Bronbeek. Uiteindelijk zal het museum het leven van vijftien kolonialen nader belichten.
Vitesse
Van de huidige zeven wordt duidelijk wat hun achtergrond was, waarom zij dienst namen in het koloniale leger en hoe hun militaire loopbaan en hun leven op Bronbeek er daarna uitzagen. Via het bestaan van deze kolonialen krijgt de bezoeker zicht op het Nederlandse-Indië van hun tijd. Zo leren we de Duitse koloniaal Speigler kennen als een begaafd tekenaar van vissen. De Nederlander Stevens, alias Flip de Fluiter en groot Vitesse-fan, kwam eind jaren veertig naar Bronbeek. Wegens wangedrag echter werd hij in 1959 uit het tehuis verwijderd.
Schoot
Het bijzondere van koloniaal Schoot is, dat we hem vooral via de door zijn kleindochter Lique geschilderde portretten leren kennen. Arnhemmer Dik-Jan Schoot is glazenwasser en gaat in 1917 - voor een veilige financiële toekomst - in het koloniale leger. Hij wordt sergeant (1928) en in 1931 sergeant-majoor. Hij is inmiddels getrouwd met een Indische vrouw, krijgt vier kinderen en alles verloopt voorspoedig, totdat hij in Japanse krijgsgevangenschap belandt. In 1943 werkt hij als gevangene in Sumatra aan de Pakan Baroe spoorlijn. Na de Japanse capitulatie in 1945 gaat hij terug naar Batavia. Pas in 1946 vertrekt hij met ziekteverlof naar Nederland. In 1947 is hij retour in Indië. Hij blijft daar tot 1950 wanneer het KNIL wordt opgeheven. Na 34 jaar verlaat hij Nederlands-Indië, het land dat hem zoveel bracht. Met pijn in het hart gaat hij terug naar Arnhem. Na het overlijden van zijn vrouw meldt hij zich op Bronbeek. In 1987 overlijdt hij daar uiteindelijk. Hij keerde nimmer naar zijn geliefde Indië terug.
Bijzonder
Lique Schoot is bekend om haar gefotografeerde en geschilderde zelfportretten. Ze gebruikt foto’s als uitgangspunt voor haar met olieverf op doek geschilderde portretten. Bijzonder is dat zij in Bronbeek schilderijen laat zien naar aanleiding van foto’s uit haar familiearchief. In dit geval moest zij het doen met oude beschadigde zwart/wit foto’s. Ondanks dat laten de portretschilderijen verfijnd en realistisch zien hoe opa oogde toen hij 19 en 42 was. Op een ander portret is hij bejaard. Het portret van haar oma completeert dit vierluik.
Afbeelding:Links: Opa Schoot (19 jaar), olieverf op doek, 40 x 30 cm, 2008
Rechts: Opa Schoot (42 jaar), olieverf op doek, 40 x 30 cm, 2008 arnhem.dichtbij.nl