Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Empty
BerichtOnderwerp: Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair   Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Icon_minitimema 14 mei 2012 - 11:30

Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair

Het project 'Sporen van Smaragd' inventariseert gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag uit de periode 1853-1945. De eerste resultaten van het project worden gepresenteerd in een informatiestand van Monumentenzorg in het Cultuurpaviljoen van de Tong Tong Fair (17-28 mei 2012).

Naast demoversies van het opgebouwde pandenbestand en de digitale beeldbank, zijn hier een kleine foto-expositie en de Indische 'Digitale' te bekijken.

Speciaal voor dit project verschijnt een eenmalige 'erfgoedglossy': SMARAGD - Indisch erfgoed in Den Haag. Het eerste exemplaar van het tijdschrift wordt 18 mei 2012 uitgereikt aan Rabin Baldewsingh, wethouder Monumentenzorg.


Nieuwsbank
14-05-2012
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Empty
BerichtOnderwerp: Re: Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair   Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Icon_minitimema 14 mei 2012 - 13:08

Den Haag - Eerste resultaten erfgoedproject �Sporen van Smaragd�


Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair



Het project ‘Sporen van Smaragd’ inventariseert gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag uit de periode 1853-1945. De eerste resultaten van het project worden gepresenteerd in een informatiestand van Monumentenzorg in het Cultuurpaviljoen van de Tong Tong Fair (17-28 mei 2012). Naast demoversies van het opgebouwde pandenbestand en de digitale beeldbank, zijn hier een kleine foto-expositie en de Indische ‘Digitale’ te bekijken.

Speciaal voor dit project verschijnt een eenmalige ‘erfgoedglossy’: SMARAGD - Indisch erfgoed in Den Haag. Het eerste exemplaar van het tijdschrift wordt 18 mei 2012 uitgereikt aan Rabin Baldewsingh, wethouder Monumentenzorg.



Project Monumentenzorg

Den Haag neemt al eeuwenlang deel aan internationaal verkeer en heeft daardoor een multicultureel karakter gekregen. Vooral de historische band met voormalig Nederlands-Indië, de ‘Gordel van Smaragd’, heeft haar sporen in het stadsbeeld achtergelaten. Terwijl de stad zich vernieuwt, kunnen deze sporen ongemerkt verdwijnen. Doel van het project ‘Sporen van Smaragd’ is het inventariseren van gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed uit de periode 1853-1945. Resultaat is een pandenbestand dat als uitgangspunt bij toekomstig onderzoek, beheer en beleid kan dienen, als ook een reeks publieksactiviteiten. Het project is in 2010 gestart door Monumentenzorg Den Haag met steun van het Haags Historisch Museum en wordt verzorgd door de Haagse kunsthistorici van bureau Kroon & Wagtberg Hansen. Naast een algemene informatiewebsite (www.sporenvansmaragd.nl) en een beeldbank (www.flickr.com/groups/sporenvansmaragd/) voor het publiek, is voor professionals een online netwerk toegankelijk (http://sporenvansmaragd.ning.com).



Erfgoedglossy

Speciaal bij het project verschijnt het tijdschrift: SMARAGD - Indisch erfgoed in Den Haag (€ 6.95, ISBN 978-94-91168-30-7). Deze eenmalige ‘erfgoedglossy’ biedt een uitgebreide kennismaking met het onderwerp. In verschillende artikelen wordt ingegaan op de sociaal-historische context waarin gebouwen zijn ontstaan, wie hun voormalige bewoners en gebruikers waren, en wat hun bouwhistorisch belang is. SMARAGD geeft aan waarom Den Haag zo in trek was bij verlofgangers en repatrianten; hoe handig handelsmaatschappijen, de middenstand en huizenbouwers inspeelden op de mensenstroom uit Nederlands-Indië; en welke ‘Indisch rode draad’ in Haagse architectuur te ontdekken is. Er is aandacht voor locaties met een bijzonder verleden: van de eerste Haagse toko’s en pasars in de negentiende eeuw tot de moderne bouwwerken van Indische architecten uit het interbellum, en van tastbare herinneringen aan Nederlands-Indië in repatriantenvilla’s tot de woonhuizen van Indische cultuurdragers.

Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Omslagsporenvansmaragdk

Het eerste exemplaar wordt op 18 mei 2012 uitgereikt aan Rabin Baldewsingh, wethouder Monumentenzorg. Het tijdschrift is daarna verkrijgbaar in de informatiestand van Monumentenzorg op de Tong Tong Fair, de webwinkel van de uitgever (www.denieuwehaagsche.nl) en de boekhandel.



Eerste resultaten op Tong Tong Fair

Bij de aftrap van het project in 2010 werden Hagenaars opgeroepen om relevante panden en geveldetails te helpen opsporen. De onderzoekers hebben dankbaar gebruik gemaakt van hun suggesties. Van 17 t/m 28 mei 2012 worden de eerste resultaten van de erfgoedinventarisatie gepresenteerd in de informatiestand van Monumentenzorg in het Cultuurpaviljoen van de Tong Tong Fair. Bezoekers kunnen een demoversie van het opgebouwde pandenbestand en een kleine foto-expositie van Indische elementen in het stadsbeeld bekijken. Ook kan men ter plaatse de beeldbank raadplegen, die niet alleen historisch materiaal uit de collecties van Haags Gemeentearchief, Nationaal Archief (collectie Spaarnestad Photo/Het Leven), Tropenmuseum en NAi bevat, maar ook moderne foto’s van Haagse fotografen zoals Roel Wijnants. Verder vertoont projectpartner Haags Historisch Museum de Indische ‘Digitale’. Op 21 mei verzorgt bureau Kroon & Wagtberg Hansen om 15.30 uur een lezing over het verloop van het project in het Bibit-Theater van de Tong Tong Fair, en op 25 mei organiseert het Haags Historisch Museum op haar eigen locatie om 14.00 uur een ‘leunstoelwandeling’ over Indisch Den Haag.



Vervolgtraject

De deelname aan de Tong Tong Fair 2012 markeert de start van een reeks activiteiten, waarmee de resultaten van het project in brede kring worden gedeeld. Het project zal in 2013 worden afgesloten met een publicatie in de VOM-reeks van de afdeling Monumentenzorg. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor een nieuwsbrief via info@sporenvansmaragd of het project volgen op Twitter via: @SporenvSmaragd.

cultuurnet.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Empty
BerichtOnderwerp: Re: Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair   Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Icon_minitimedi 22 mei 2012 - 7:44

Wederom uitvoering SP-plan voor monumenten


22-05-2012 • Afgelopen vrijdag werd een uitgebreide brochure gepresenteerd op de Tong Tong Fair over Indische sporen in Den Haag. Het project 'Sporen van Smaragd' is uitgevoerd door de afdeling monumentenzorg en was destijds een idee van de Haagse SP. In 2010 werd bekend dat er weinig geld beschikbaar was voor de zorg van monumenten in Den Haag. Met het opstellen van een brochure en het presenteren van deze op de Tong Tong Fair, zou het geheel betaald kunnen worden uit het budget voor city marketing. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei die destijds het idee voorstelde: "Ik ben blij dat de wethouder deze tip van de SP heeft overgenomen. Hiermee toont de SP maar weer aan dat met enige creativiteit toch nog een hoop acties ondernomen kunnen worden om belangrijke monumenten in de stad Den Haag te beschermen. Ook benadrukt dit de speciale band die Den Haag met Indië heeft".

Het doel van het project is het in kaart brengen van het Nederlands-Indisch erfgoed in de Haagse bouwkunst. Door dit soort activiteiten kan voorkomen worden dat cultuur-historische objecten voorgoed verdwijnen uit Den Haag. Het project loopt nog steeds en wordt volgend jaar afgesloten met het uitgeven van een boek over de Indische sporen in de stad. Eerder werden al een aantal tips van de SP overgenomen. Zoals het uitschrijven van een jaarlijkse verkiezing voor monument van het jaar en het ontwikkelen van een interactieve app voor bezoekers van Den Haag over monumenten. Alle tips kosten de gemeente weinig geld, maar leveren een hoop op voor de stad en haar monumenten.


SP Den Haag
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Empty
BerichtOnderwerp: Re: Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair   Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Icon_minitimevr 25 mei 2012 - 8:59

In de Volkskrant van vandaag, 25 mei, een reportage door Bart Dirks:

Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair 05_vke10

Indrukwekkende oogst na jaar zoeken naar Indisch erfgoed in Den Haag.



Den Haag duikt in Indisch verleden

De stad die te boek staat als de 'weduwe van Indië' laat alle sporen van haar Indische geschiedenis in kaart brengen. 'Veel van die sporen worden nu als typisch Haags gezien'.




zie ook ons topic Sporen van Smaragd in de Hofstad
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Empty
BerichtOnderwerp: Re: Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair   Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Icon_minitimewo 30 mei 2012 - 15:03

het artikel in de Volkskrant dd. 25-05-2012:


Indrukwekkende oogst na jaar zoeken naar Indisch erfgoed in Den Haag.

Den Haag duikt in Indisch verleden

De stad die te boek staat als de 'weduwe van Indië' laat alle sporen van haar Indische geschiedenis in kaart brengen. 'Veel van die sporen worden nu als typisch Haags gezien'.


Door Bart Dirks

Den Haag. Aan het Plein bij de Tweede Kamer staat een lichtgroen gebouw, het voormalige ministerie van Koloniën. Binnen zetelt tegenwoordig de PvdA-fractie, die daar soms vergadert in de Regentenkamer, onder het toeziend oog van de 66 gouverneurs-Generaal van Oost-Indië. Boven de deurpost staat een uitspraak van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629): Daer can in Indiën wat groots verrigt worden.
Dezer dagen verrichten ook de kunsthistorici Andréa Kroon en Audrey Wagtenberg Hansen iets groots. In opdracht van Monumentenzorg Den Haag inventariseren ze het Nederlands-Indische erfgoed in de hofstad. Ook het Haags Historisch Museum steunt het initiatief onder de noemer ‘Sporen van Smaragd’. Deze maand verscheen er zelfs een eenmalige glossy met de titel Smaragd.
Waar begin je een zoektocht in een stad die te boek staat als de weduwe van Indië?
Naar schatting bijna 5 procent van de Haagse bevolking trok tussen 1812 en 1922 naar Nederlands-Indië als ambtenaar, militair, ingenieur of landbouwspecialist. Bij de volkstelling van 1930 had Den Haag 12.255 inwoners die in Nederlands-Indië waren geboren.

Hotel des Indes
Woonhuizen, kantoren van handelsmaatschappijen, toko’s en overheidsgebouwen herinneren aan dat rijke verleden. Van Hotel des Indes, de pleisterplaats voor vermogende verlofgangers (de naam was bedoeld om de clientèle uit Nederlands-Indië aan te trekken) tot de enorme villa Gondang van de eigenaar van een suikerfabriek op Java, met in het souterrain een chauffeurswoning, een spreekkamer en dienstvertrekken.
‘Veel zichtbare sporen van de Indische geschiedenis worden nu als typisch Haags gezien’, zegt Andréa Kroon, ‘maar door verbouwingen en sloop gaat er ook veel verloren. Of een Indische naam van een huis wordt overgesaust en raakt zo vergeten. Monumentenzorg wil daarom een inventarisatie van gebouwd erfgoed. Daarna kun je gaan beslissen wat je waardevol vindt om te behouden.’
Het onderzoek begint bij 1853, het begin van de archieven van de Kamer van Koophandel, en eindigt in 1945, het jaar waarin Indonesië de onafhankelijkheid uitriep. De periode daarvoor, de hoogtijdagen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), is al beter in kaart gebracht. Kroon en Wagtberg Hansen, die een bureau hebben voor kunsthistorisch projectmanagement, spitten nu door oude kranten, telefoonboeken en almanakken, zoeken door het bevolkingsregister en vragen Hagenaars om tips.
De oogst na een jaar zoeken is indrukwekkend. Honderden locaties zijn in kaart gebracht: van gevelstenen tot gedenktekens, van adressen van voormalige winkels voor tropenuitrustingen en toko’s tot glas-in-loodramen met wajangpoppen en Indische olifanten.

Verzot op rijsttafels
Opvallend genoeg zijn er geen panden aangetroffen met een typisch Indische bouwstijl. Lang niet alle repatrianten vonden het chic om al te ‘Indisch’ te zijn. Ze gingen mee met de heersende Europese trends, als art nouveau, als ze een architect aan het werk zetten. En niet iedereen had gelukkige herinneringen aan de tijd in de Oost, zegt Kroon: ‘Als je zes kinderen had verloren aan een tropenziekte, wilde je die tijd het liefst achter je laten.’
Lang niet alle Indische erfgoedsporen blijken even gemakkelijk te achterhalen. ‘Het is bijvoorbeeld lastig om in het bevolkingsregister de adressen van uit Indië meegekomen personeel terug te vinden’, zegt Wagtenberg Hansen. ‘Ze woonden vaak in bij hun werkgever en vonden het vanzelfsprekend om een of meer keer per jaar te wisselen van huurhuis.’
Wat de zoektocht naar deze groep extra compliceert, is dat op oude gezinskaarten van meegekomen chauffeurs, koks en bedienden geregeld een vraagtreken staat bij de geboortedatum. Of in plaats van een voornaam staat er ‘raden mas’, een adellijke aanspreektitel. Door die misverstanden, vaak ontstaan door taalproblemen, is het moeilijk representatieve woonhuizen terug te vinden van deze groep.
Den Haag raakte, tot op de dag van vandaag, verzot op rijsttafels. Veel toko’s en restaurants kondigden aan wanneer er scheepsladingen met ‘koloniale goederen’ waren aangekomen. Kroon: ‘Je moest er snel bij zijn, want ze waren snel uitverkocht. Slimme Haagse ondernemers begonnen zelf een mie- of taugéfabriekje.’ Veel oude Haagse toko’s zijn verdwenen, maar de adressen zijn terug te vinden dankzij advertenties in kranten. Het oudste, nog steeds bestaande Indische restaurant is waarschijnlijk Tampat Senang aan de Laan van Meerdervoort.
En een eigentijds fenomeen blijkt bij nader inzien al lang te bestaan: kort na 1900 bezorgden sommige Haagse restaurants Indische maaltijden aan huis. Een dag later werden de lege pannetjes weer opgehaald.

www.sporenvansmaragd.nl





========================
Tong Tong Fair op het Malieveld

Den Haag viert zijn Indische band elk jaar uitbundig op het Malieveld. Nog tot en met Tweede Pinksterdag, 28 mei, staan daar de enorme tenten van de 54ste Tong Tong Fair (voorheen Pasar Malam Besar). Volgens de organisatoren is deze fair het grootste Indische (Euraziatische) festival ter wereld. Het is een cultureel festival en een beurs, maar voor alles is het een eetfestijn. Indonesische restaurants uit heel Nederland komen er met een mobiele keuken. Het evenement wordt ook aanbevolen in The Rough Guide to World Music.
Yvonne Keuls heeft donderdag op de Tong Tong Fair de Haagse Cultuurprijs 2012 ontvangen. Met de 25.000 euro die aan de prijs verbonden is, wil Keuls een beeld van tante Toet realiseren, een figuur uit haar werk.

Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud





Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Empty
BerichtOnderwerp: Re: Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair   Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Monumentenzorg Den Haag neemt deel aan Tong Tong Fair
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Tong Tong Fair 2015, Malieveld Den Haag, 27 mei t/m 7 juni
» Bezoekersaantal Tong Tong Fair weer gedaald
» nah, lang naar toegeleefd en nu eindelijk dan: de Tong Tong Fair 2012 !!!
» ;-) wellicht ten overvloede: Tong Tong Fair 2010 - 19 mei.. het aftellen is begonnen..
» Sandra Reemer lanceert campagne #ikherdenk tijdens Indische Salon op Tong Tong Fair

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: