Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 2012 Internationaal Jaar van de Neushoorn

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

2012 Internationaal Jaar van de Neushoorn Empty
BerichtOnderwerp: 2012 Internationaal Jaar van de Neushoorn   2012 Internationaal Jaar van de Neushoorn Icon_minitimedi 5 jun 2012 - 15:06

Internationaal Jaar van de Neushoorn
05 juni 2012 16.04


2012 Internationaal Jaar van de Neushoorn 06_neu10


De Indonesische president Yudhoyono heeft op 5 juni het Internationale jaar van de Neushoorn uitgeroepen. Hij doet dit mede op verzoek van tientallen natuurbeschermingsorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF). Reden is dat alle vijf de neushoornsoorten die nog op aarde voorkomen ernstig onder druk staan door een toename van stroperij.

Zwarte neushoorn
De afgelopen tien jaar stierven al twee neushoornpopulaties uit. Het gaat om de westerse zwarte neushoorn die voor het laatst in Kameroen werd gezien en de Javaanse neushoorn in Viëtnam. Twee neushoornpopulaties dreigen zeer binnenkort van de aardbodem te verdwijnen; de witte neushoorns die in Centraal-Afrika leven en de laatste 40 Javaanse neushoorns die nog op het Indonesische eiland Java leven.

Beschermingsmaatregelen
De Indonesische president grijpt het uitroepen van het Internationale jaar van de Neushoorn aan om concrete beschermingsmaatregelen voor de Indonesische neushoorns aan te kondigen. Zo laat de regering zich in de kwestie voortaan adviseren door een team van internationale experts, wordt extra geld uitgetrokken voor bescherming van neushoorn en worden de populaties vaker geteld en onderzocht.

Uitsterven
Het WNF en andere natuurbeschermingsorganisaties zetten zich al jaren in om de neushoorn voor uitsterven te behoeden. Bescherming heeft zin, want als de neushoorn met rust wordt gelaten en voldoende leefgebied heeft, plant het dier zich makkelijk voort. Zo werden de witte en zwarte neushoorns in Zuidelijk Afrika en de Indische neushoorn in Azië al voor de rand van de afgrond weggesleept.

Hardnekkig geloof
Dat werk dreigt nu teniet te worden gedaan doordat stroperij de afgelopen tijd enorm is toegenomen. Dit wordt veroorzaakt door een sterk gegroeide vraag uit Azië naar de hoorns van neushoorns. In landen zoals Vietnam en China wordt daar grof geld voor neergeteld omdat de hoorn – ingenomen in poedervorm- goed zou zijn voor de gezondheid en kanker geneest. Daar is geen enkel medisch bewijs voor. De hoorn van een neushoorn bestaat uit hetzelfde materiaal als nagels van de mens.

Krakatau-vulkaan
De aankondiging van president Yudhoyono moet vooral een belangrijke impuls zijn voor de bescherming van de Javaanse neushoorn. Met ongeveer 40 dieren die alleen in het Indonesische Ujong Kulon National Park te vinden zijn is de Javaanse neushoorn het zeldzaamste grote landzoogdier ter wereld. Om de soort voor uitsterven te behoeden is er een tweede leefgebied nodig. Omdat alle dieren op dezelfde plek leven zijn ze bijzonder vatbaar voor een calamiteit die de soort over de rand van uitsterven kan duwen.

Aardbeving
“Er hoeft maar een ziekte uit te breken, of de Krakatau vulkaan vlak voor de kust komt tot leven, of er spoelt een tsunami over het park - en we zijn een unieke soort kwijt” zegt Johan van de Gronden, directeur van het WNF. Gisteren, 4 juni, werd Java nog getroffen door een aardbeving met kracht 6 op de schaal van Richter. “Het is daarom uitermate belangrijk dat de overheid van Indonesië vaart maakt met het aanwijzen van een tweede leefgebied voor de Javaanse neushoorn. Gezien de precaire situatie waarin de soort zich bevindt, hebben we haast,” zegt Van de Gronden.

Bron: ANP


vroegevogels.vara.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
2012 Internationaal Jaar van de Neushoorn
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: