Parlementsleden Indonesië betrokken bij corruptie met Koran
06-07-2012 21:03 | Van onze correspondent
JAKARTA – Indonesië blijft in de ban van corruptie. Zelfs de Koran, het heilige boek van moslims, is nu het middelpunt van een groot fraudeschandaal.
De Indonesische regering drukt en distribueert jaarlijks 2 miljoen exemplaren van de Koran. Een aantal Indonesische parlementsleden en ambtenaren van het ministerie van Godsdienst zag hun kans schoon. De productieprijs van de boeken werd gemanipuleerd en een zoon van een parlementslid kreeg een contract voor het drukken van de Korans. Het resultaat was dat waarschijnlijk een aanzienlijk bedrag aan overheidsgeld in de zakken van corrupte ambtenaren en parlementsleden verdween.
Veel Indonesiërs beschouwen het schandaal als het toppunt van moreel verval in de Indonesische politiek. Het ministerie van Godsdienst ziet het namelijk als zijn voornaamste taak om het morele bewustzijn van de Indonesische samenleving te waarborgen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verspreiden van Korans onder de bevolking.
De overheid heeft een speciale uitgeverij voor het drukken van het heilige islamitische geschrift. Dat is een nauwgezet proces, want geen woord in de Koran mag worden veranderd. Drukfouten zijn een grote schande. Probleem is echter dat de officiële staatsdrukkerij niet meer dan 60.000 exemplaren per jaar kan drukken.
Om het aantal van 2 miljoen exemplaren per jaar te kunnen produceren, is de overheid genoodzaakt commerciële drukkerijen in te schakelen. En daar ging het mis. Parlementslid Zulkarnaen Djabar van de Golkarpartij raakte als lid van de budgetcommissie betrokken bij het project en schakelde zijn zoon in, die een drukkerij bezit. De prijs van elke Koran werd zonder duidelijke redenen verhoogd van omgerekend circa 3 naar 7 euro.
De affaire kwam vorige week aan het licht toen de anticorruptiecommissie KPK bewijs in handen kreeg. Ook zouden telefoongesprekken van directbetrokkenen zijn afgeluisterd. Zulkarnaen Djabar heeft inmiddels het boetekleed aangetrokken. Maandag bood hij publiekelijk zijn verontschuldigingen aan. „Alstublieft, accepteert u mijn excuses”, zo zei hij. Het parlementslid voegde eraan toe dat het schandaal een waarschuwing van Allah was.
De meeste Indonesiërs nemen zijn reactie niet serieus, vooral omdat het parlement regelmatig wetten uitvaardigt die de „morele verloedering” van Indonesië moeten tegengaan. Daarnaast keerde de volksvertegenwoordiging zich deze week fel tegen de bouw van een nieuw onderkomen van de KPK. Het schandaal is een grote teleurstelling voor miljoenen Indonesische moslims.
refdag.nl