Recensie: Hallo Bandoeng (1900-1945)zondag 8 februari 2009
Het aanbod boeken over de geschiedenis van de radio voor 1950 is beperkt in vergelijking met de publicaties over het medium na 1950. Het is dus best interessant wanneer er een nieuw boek verschijnt over de pioniersperiode van de radio. Het boek ‘Hallo Bandoeng. Nederlandse Radiopioniers (1900-1945)' van Hans Vles is er zo één.
De inhoud is dan wel heel sterk Nederlands georiënteerd, ook voor Belgische radiofans is het een heerlijk werk omdat het boek een prima inzicht geeft in de algemene radiogeschiedenis van lang geleden en omdat de oudere generaties ook heel erg vaak naar Nederlandse radio luisterden.
De auteur, Hans Vles (73), is geen historicus die de verhalen uit getuigenissen of archieven haalt, maar een ingenieur die al vanaf zijn twaalfde begon te experimenteren met een kristalontvanger. Dat alles gebeurde nog zonder batterijen indertijd…
RADIOOT Op het eerste zicht lijkt het om een boek over ‘radiobeleving’ te gaan, maar al snel wordt duidelijk dat het veel dieper gaat dan de pure hobby. Vles noemt zichzelf, naar het voorbeeld van ir. dr. Cornelius De Groot, radioot. Heel het leven van de auteur is namelijk gevuld met radio’s, versterkers, zenders, ontvangers en uiteindelijk ook computers.
Hans Vles genoot een opleiding elektrotechniek en om alles in ‘Hallo Bandoeng’ te kunnen begrijpen, is enige technische kennis wel vereist. Volhouders worden beloond, want doorheen het boek krijgt de lezer voldoende technische bagage mee.
OOST-INDIË De vroege ontwikkeling van de radio, met ook de radiotelegrafie vormen de kern van dit werk. De auteur spitst zich toe op de hoofdrolspelers in het plan om tot een rechtstreekse telegrafische gemeenschap te komen tussen Nederland en het toenmalige Nederlandsch-Oost-Indië.
HOOFDROLSPELERS De hoofdrolspelers zijn niet alleen de traditioneel bekende namen. C.L. van der Bilt, Jan Corver, C.J. de Groot, Antoin Dubois en Willem Vogt zijn enkele van de Nederlandse radiopioniers die Vles behandelt. Bij elk van deze radiotechneuten geeft de schrijver aan wat hun specialisatie was en waarom die zo belangrijk bleek in de ontwikkeling van de radio(telegrafie) in Nederland. In het boek wordt ook aandacht besteed aan de technologische vooruitgang an sich. Wie wil weten hoe dat nu zat met die radiolampen, leert ook hierover bij.
LANGE GOLF Vles wijdt verder o.m. een hoofdstuk aan de plannen om lange golfverbindingen tussen Nederland en Nederlands-Indië te maken. Dat bleek niet eenvoudig: het materiaal moest uit de VS komen, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog diende dat wel veilig langs vijandige linies te worden gebracht.
Op 23 mei 1923 opende de toenmalige Gouverneur Generaal van Nederlands-Indië het radiostation ‘Op den Malabar’. Blijkbaar was men qua materiaal een andere richting uitgegaan: ’s werelds grootste ‘boogzender’ van toen werd gebruikt, van het Duitse Telefunken…
KORTE GOLF De evoluties volgen elkaar snel op en de lange golf moet wijken voor de korte golf om de Nederlanders in Nederland te verbinden met hun landgenoten in het Oosten. Daartoe dienden twee ultrasterke zenders in Nederland en in Indië gebouwd te worden, met relaiszenders in Italië, Libië en het toen nog Britse Ceylon. Toendertijd besloot men ook het zendstation Kootwijk en het ontvangststation Sambeek te realiseren.
Hans Vles beschrijft al deze historische radiofeiten tot in de details en weet de radioliefhebber van begin tot einde mee te slepen. De auteur gaat verder ook in op de radiogeschiedenis van Philips, hoewel over dat onderwerp uitgebreider naslagwerken bestaan. Ook de Koninklijke Familie komt aan bod: Vles vertelt over de eerste officiële radiorede van Koningin Wilhelmina en haar radiotoespraken vanuit Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan met de interessante onderwerpen die de schrijver behandelt…
AFBEELDINGEN Opvallend is het grote aantal originele afbeeldingen waarmee Vles zijn boek doorspekt. Er zitten enkele pareltjes van historische illustraties tussen en het geheel geeft een goed beeld over de eerste decennia van de radio(telegrafie). Kortom: dit boek hoort thuis in de bibliotheek van elke rechtgeaarde radioliefhebber!
‘Hallo Bandoeng. Nederlandse radiopioniers (1900-1945).’ van Hans Vles werd uitgegeven bij Walburg Pers, Zutphen, en bevat 192 pagina’s. ISBN: 978.90-5730.604-4Radiovisie.eu