Zondag, 05 augustus 2012
Indonesische vrouwen geven impuls aan samenleven van moslims en christenen
BRUSSEL (KerkNet/WCC/ENI) – Islamitische en christelijke vrouwen uit Indonesië nemen het voortouw bij de interreligieuze dialoog en samenwerking in hun land. 80% van de Indonesische bevolking is moslim. Toch is de samenwerking tussen de verschillende godsdiensten volgens prominente islamitische vrouwen van essentieel belang. Onder hun impuls, en in samenwerking met de Indonesische Raad van Kerken, wordt op verschillende plaatsen op lokaal en kleinschalig niveau het gesprek gevoerd tussen moslims en christenen.
“Als vrouwen hebben wij een sterke band. Samen kunnen wij gemakkelijk de problemen bepalen die ons allen aangaan”, verduidelijkt de evangelische predikante Krise Anki Gosal uit Minahasa (Noord-Sulawesi). De predikante is coördinatrice van het departement voor vrouwen en jeugd van de Indonesische Raad van Kerken. Volgens de predikante zijn sinds 2008 verschillende gemeenschappelijke interreligieuze projecten gestart met islamitische organisaties en de Indonesische Raad voor Godsdienst en Vrede. Die laatste ngo werd in 2000, onder impuls van de voormalige Indonesische premier Abdurrahman Wahid, opgericht.
Momenteel is de moslima en professor Musdah Mulia voorzitster van de ngo. Volgens de professor maken de gesprekken duidelijk dat moslims en christenen samen geconfronteerd worden met dezefde problemen zoals armoede, ongeletterdheid, corruptie en economische ongelijkheid. “Daarom is deze interreligieuze dialoog meer dan nodig.” Volgens Mulia wordt zo tegengewicht geboden voor de invloed van radicale groepen, die de Indonesische samenleving en het samenleven van verschillende geloofsgemeenschappen bedreigen. ”Wij moeten samenwerken om een duurzame samenleving tot stand te brengen. Daarom organiseren wij samen programma’s.”
kerknet.be