Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 TE GAST IN Indonesië - Hilde Janssen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
iaf

iaf

Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

TE GAST IN Indonesië - Hilde Janssen Empty
BerichtOnderwerp: TE GAST IN Indonesië - Hilde Janssen   TE GAST IN Indonesië - Hilde Janssen Icon_minitimewo 8 aug 2012 - 21:39

TE GAST IN Indonesië geheel vernieuwd


TE GAST IN Indonesië - Hilde Janssen Gastin10

Dit najaar viert de landenserie TE GAST IN haar 25 jarig jubileum. Dat gebeurt onder andere met een geheel vernieuwde editie van TE GAST IN Indonesië (12e druk). Samensteller van deze uitgave is Hilde Janssen die lange tijd als correspondent in Jakarta werkzaam was. Zij kent Indonesië als geen ander. Ze werkte onlangs als researcher en producent mee aan de veel geprezen tv- documentaire ‘Van Dis in Indonesië’. Samen met de journalisten Ann Bouwma en Mirjam van den Berg biedt ze de reiziger een kijkje achter de schermen en laat deze proeven van het échte Indonesië.

Respect voor de verscheidenheid
Het eilandenrijk Indonesië telt honderden etnische groepen, ieder met een eigen taal, geloof, verwantschapssysteem, kleding en kunst. Regionale verschillen in traditionele gebruiken, gewoonten en kleding worden door Indonesiërs geaccepteerd als een natuurlijk gegeven. Respect voor de verscheidenheid is volgens Hilde Janssen het cement van de Indonesische natie. Beleefdheid en hoffelijke omgangsvormen zijn de belangrijkste bestanddelen. Eigenschappen die toeristen doorgaans weten te waarderen.

Suikerfeest
Vanwege de aanwezigheid van diverse godsdiensten puilt de Indonesische kalender uit van de religieuze feestdagen. Elke officiële godsdienst krijgt een paar vrije dagen toebedeeld. Maar het islamitische Suikerfeest spant de kroon. In ‘De jaarlijkse uittocht’ beschrijft Janssen wat er zich allemaal afspeelt rond dit feest en hoe ook niet-moslims genieten van de week vakantie na afloop van de Ramadan. Ook voor toeristen is het Suikerfeest een ware belevenis aangezien Indonesiërs iedereen ruimhartig laten meedelen in de feestvreugde.

Offers en rijst op Bali
Op het populaire Bali is het hindoeïsme alom aanwezig. Overal kun je mensen zien offeren. Voor de Balinezen is het leven een aaneenschakeling van ceremonies en offerandes. Voor toeristen zijn de ceremonies een lust voor het oog. Maar volgens Janssen zijn de kosten voor de bewoners erg
hoog. Bovendien zijn de traditionele verplichtingen niet altijd even makkelijk te combineren met een modern leven. Dit alles leidt in toenemende mate tot spanningen in families. Behalve offers vind je op Bali rijst: op rijstvelden, in tempels en zelfs op voorhoofden. Wat rijst voor Indonesiërs betekent lezen we in ‘Rijst bekoort de zintuigen’ van Ann Bouwma.

Over land en onder water
In de reisreportage ‘Langs vulkanen en rijstvelden’ beschrijft Mirjam van den Berg haar reis van midden-Java naar Bali. De duizend kilometer legt ze beurtelings af per auto, fiets, boot en te voet. Dat een dagje op pad met een becak een hele belevenis kan zijn, ondervond Van den Berg in Yogyakarta. Ze ontdekt dat het niet meevalt om haar eigen koers te bepalen. In Bali gaat ze duiken in het onderwaterparadijs dat haar pracht te danken heeft aan de strategische ligging in de zogenaamde Indonesische Doorstroom.

Ecotoerisme
Hoewel Indonesië een rijke flora en fauna heeft, vind je grote zoogdieren zoals de orang-oetan, olifant, tijger en neushoorn alleen nog maar op Sumatra. Vanwege de grootschalige houtkap dreigen de dieren ook hier te verdwijnen. In ‘Reddingsplan voor orang-oetans’ valt te lezen hoe natuurbeschermers in samenwerking met de lokale bevolking het ecotoerisme promoten als middel voor natuurbehoud.


Boekgegevens
TE GAST IN Indonesië, 80 pag., 12e druk augustus 2012, ISBN 978 9460 160325. Prijs € 8,95. Samenstelling en redactie: Hilde Janssen.
Uitgave: Informatie Verre Reizen VOF, Nijmegen.
Verkrijgbaar in boekhandel, buitensportzaak of direct via www.tegastin.nl
Voor demo online boek zie: http://www.tegastin.com/demos/9789460160325/


Woensdag 08 Augustus 2012

tourpress.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

TE GAST IN Indonesië - Hilde Janssen Empty
BerichtOnderwerp: Re: TE GAST IN Indonesië - Hilde Janssen   TE GAST IN Indonesië - Hilde Janssen Icon_minitimedi 2 okt 2012 - 17:01

Hilde Jnsen: Te gast in Indonesië

TE GAST IN Indonesië - Hilde Janssen Omslagtegastinindonesie

Redactie: Hilde Janssen
Uitgeverij: Verre Reizen VOF
80 pagina’s
€ 8,95

Door Marjolein Bax

Indonesië is een divers land. Zo is het overwegend hindoeïstische Bali anders dan het naastgelegen eiland Java waar een groot deel van de bevolking moslim is. De nieuwe versie van Te gast in Indonesië schets aan de hand van verschillende verhalen een beeld van dit land.

Het boekje bestaat uit negen korte stukken van verschillende auteurs (Mirjam van de Berg, Hilde Janssen en Ann Bouwma). Doordat er geen inleiding is, komt het eerste verhaal een beetje uit de lucht vallen. Mirjam van den Berg schrijft over ‘wij’ die reizen over Java en Bali, maar maakt niet duidelijk wie ‘wij’ zijn en in welke context de reis gemaakt wordt. Wel geeft ze een kort maar duidelijk beeld van Java en Bali. De auteur heeft oog voor details en zorgt er voor dat de thuisblijver zich beter voor kan stellen hoe de eilanden er uit zien. De vele altaren die ze op haar reis over Bali tegenkomt en beschrijft zijn typisch voor dit hindoeïstische eiland. Deze passages zullen dan ook bij elke reiziger die Bali ooit bezocht heeft voor herkenning zorgen.

Het hoofdstuk ‘Eenheid in verscheidenheid’ van Hilde Janssen geeft een breder beeld van het land. Ze beschrijft de verschillende omgangsvormen van de Indonesiërs. De titel van het hoofdstuk slaat ook goed op het boekje zelf. De verhalen zijn allemaal heel verschillend, maar het hoofdonderwerp ‘Indonesië’ zorgt er voor dat ze samen een geheel vormen. Ann Bouwma beschrijft in het hoofdstuk over rijst op een mooie beeldende manier de rijstvelden. Toch blijven de kleurenfoto’s hierbij hun meerwaarde behouden. Ze zorgen er voor dat er bij de lezer een nog completer beeld van Indonesië ontstaat.

Verhalen over bijvoorbeeld het Suikerfeest en interview met spiritualist Gatot zorgen voor meer diepgang. Verder biedt het boekje ook informatie over de flora en fauna van Indonesië. De lezer leert meer over de onderwaterwereld bij Bali en de orang-oetans op Sumatra. Het is goed dat er aan sommige onderwerpen meer aandacht is besteed, hierdoor is het boekje niet oppervlakkig. Ook bevatten de verhalen verschillende weetjes die je als (toekomstig) reiziger zelf niet altijd kent. Zo moet elke Indonesiër officieel een geloof op het identiteitsbewijs laten registreren. En was jij je er tijdens het onderhandelen van een goede prijs voor je ritje met de becak (fietstaxi) van bewust dat de bestuurder vaak niet de eigenaar is van de becak maar deze huurt?

De verschillende verhalen geven een breed beeld van het land. Hierbij is de informatie vooral aanvullend. Zo is er relatief veel geschreven over Bali en zijn andere plekken onderbelicht. Dat geldt ook voor de onderwerpen. Toch is het te begrijpen dat bijvoorbeeld het onderwerp ‘religie’ vaak terug komt. Het is onmogelijk om in een boekje van 80 pagina’s een compleet beeld te schetsen van zo een divers land als Indonesië. Toch zijn de schrijvers er in geslaagd een paar belangrijke eigenschappen van het land te laten zien in mooie leesbare verhalen. Als je in Indonesië geweest bent zal het voor herkenning zorgen. Ook kan ik kan iedereen die van plan is Indonesië te bezoeken aanraden dit boekje te lezen. De verhalen kunnen helpen een keuze te maken in de bestemmingen die je gaat bezoeken. Ook staat er achterin praktische reisinformatie, zoals adressen van ambassades en de Indonesische omgangsvormen. Beschouw het daarbij niet als een reisgids, maar als een naslagwerk om je alvast te verdiepen in Indonesië. Als je de laatste bladzijde omslaat, heb je zeker zin om dit interessante land te gaan bezoeken.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
TE GAST IN Indonesië - Hilde Janssen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: