TE GAST IN Indonesië geheel vernieuwdDit najaar viert de landenserie TE GAST IN haar 25 jarig jubileum. Dat gebeurt onder andere met een geheel vernieuwde editie van TE GAST IN Indonesië (12e druk). Samensteller van deze uitgave is Hilde Janssen die lange tijd als correspondent in Jakarta werkzaam was. Zij kent Indonesië als geen ander. Ze werkte onlangs als researcher en producent mee aan de veel geprezen tv- documentaire ‘Van Dis in Indonesië’. Samen met de journalisten Ann Bouwma en Mirjam van den Berg biedt ze de reiziger een kijkje achter de schermen en laat deze proeven van het échte Indonesië.
Respect voor de verscheidenheid
Het eilandenrijk Indonesië telt honderden etnische groepen, ieder met een eigen taal, geloof, verwantschapssysteem, kleding en kunst. Regionale verschillen in traditionele gebruiken, gewoonten en kleding worden door Indonesiërs geaccepteerd als een natuurlijk gegeven. Respect voor de verscheidenheid is volgens Hilde Janssen het cement van de Indonesische natie. Beleefdheid en hoffelijke omgangsvormen zijn de belangrijkste bestanddelen. Eigenschappen die toeristen doorgaans weten te waarderen.
Suikerfeest
Vanwege de aanwezigheid van diverse godsdiensten puilt de Indonesische kalender uit van de religieuze feestdagen. Elke officiële godsdienst krijgt een paar vrije dagen toebedeeld. Maar het islamitische Suikerfeest spant de kroon. In ‘De jaarlijkse uittocht’ beschrijft Janssen wat er zich allemaal afspeelt rond dit feest en hoe ook niet-moslims genieten van de week vakantie na afloop van de Ramadan. Ook voor toeristen is het Suikerfeest een ware belevenis aangezien Indonesiërs iedereen ruimhartig laten meedelen in de feestvreugde.
Offers en rijst op Bali
Op het populaire Bali is het hindoeïsme alom aanwezig. Overal kun je mensen zien offeren. Voor de Balinezen is het leven een aaneenschakeling van ceremonies en offerandes. Voor toeristen zijn de ceremonies een lust voor het oog. Maar volgens Janssen zijn de kosten voor de bewoners erg
hoog. Bovendien zijn de traditionele verplichtingen niet altijd even makkelijk te combineren met een modern leven. Dit alles leidt in toenemende mate tot spanningen in families. Behalve offers vind je op Bali rijst: op rijstvelden, in tempels en zelfs op voorhoofden. Wat rijst voor Indonesiërs betekent lezen we in ‘Rijst bekoort de zintuigen’ van Ann Bouwma.
Over land en onder water
In de reisreportage ‘Langs vulkanen en rijstvelden’ beschrijft Mirjam van den Berg haar reis van midden-Java naar Bali. De duizend kilometer legt ze beurtelings af per auto, fiets, boot en te voet. Dat een dagje op pad met een becak een hele belevenis kan zijn, ondervond Van den Berg in Yogyakarta. Ze ontdekt dat het niet meevalt om haar eigen koers te bepalen. In Bali gaat ze duiken in het onderwaterparadijs dat haar pracht te danken heeft aan de strategische ligging in de zogenaamde Indonesische Doorstroom.
Ecotoerisme
Hoewel Indonesië een rijke flora en fauna heeft, vind je grote zoogdieren zoals de orang-oetan, olifant, tijger en neushoorn alleen nog maar op Sumatra. Vanwege de grootschalige houtkap dreigen de dieren ook hier te verdwijnen. In ‘Reddingsplan voor orang-oetans’ valt te lezen hoe natuurbeschermers in samenwerking met de lokale bevolking het ecotoerisme promoten als middel voor natuurbehoud.
BoekgegevensTE GAST IN Indonesië, 80 pag., 12e druk augustus 2012, ISBN 978 9460 160325. Prijs € 8,95. Samenstelling en redactie: Hilde Janssen.
Uitgave: Informatie Verre Reizen VOF, Nijmegen.
Verkrijgbaar in boekhandel, buitensportzaak of direct via www.tegastin.nl
Voor demo online boek zie: http://www.tegastin.com/demos/9789460160325/
Woensdag 08 Augustus 2012
tourpress.nl