Moluks museum sluit noodgedwongen de deuren
10-09-2012 18:47 | Jacob Hoekman
Museum Maluku in het centrum van Utrecht is gevestigd in een historisch pand. Onduidelijk is wat er na sluiting van het museum met het gebouw gaat gebeuren. Foto Museum Maluku
Ze wilden een eigen land, ze kregen een eigen museum. Maar zelfs die magere buit is over een maand verleden tijd. Molukkers in Nederland worstelen met de vraag hoe ze hun geschiedenis vast kunnen houden.
Museum Maluku ligt er nog glanzend bij. Het rijksmonument in het centrum van Utrecht glimt in de zon. En ook binnen is de afwerking buitengewoon geslaagd. Historische filmpjes, fotocollages, aanklikbare infopanelen: kosten noch moeite zijn gespaard om de bezoeker historisch besef bij te brengen over de Molukken en de geschiedenis van de bewoners.
Dit is de plaats waar iedere Molukker vrijuit kan dromen over het land dat er nooit kwam. Dromen over de mooie natuur van Maluku, aan de hand van de opgezette beesten in de eerste zaal. Of de nachtmerries ondergaan van de aankomst in Nederland, zoals mogelijk is in de zaal die doet denken aan een kale barak in Westerbork. Daarin werden de Molukkers zestig jaar geleden „tijdelijk” opgeborgen.
Dromen kan de bezoeker ook van de dagen van Molukse actie, inclusief de inktzwarte bladzijden die daarbij horen. In een vitrine ligt een jasje met een hele reeks kogelgaten, van de hals tot de ribben. Het is het jasje van Max Papilaya, de leider van de Molukse treinkaping in 1977 bij De Punt. Hij werd doodgeschoten bij de bevrijding van de trein door het Nederlandse leger.
Lees verder bij Ref.Dagblad.