Geplaatst 2012-09-14 om 14:05
Anti-Amerikaans protest in Jakarta bij ambassade VS
JAKARTA - Zo'n tweehonderd Indonesiërs hebben vrijdag bij de Amerikaanse ambassade in Jakarta geprotesteerd tegen een film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt.
De betogers zwaaiden met zwarte vlaggen en droegen borden mee met de tekst 'Amerika is verantwoordelijk voor alle islamofobie in de wereld'. "We zijn hier omdat we willen dat de Verenigde Staten de mensen achter deze film straffen", aldus een van de betogers. "Ze zouden moeten weten dat wij bereid zijn ons leven te geven voor de eer van de profeet."
"Waarom zoeken deze mensen problemen op door onze rust te verstoren?", vroeg de leider van een ultraconservatieve moslimbeweging. "Ze weten hoe riskant het is om mensen boos te maken. Onze woede kan slechts op een manier bekoeld worden: de doodstraf voor de maker van de film en alle acteurs die eraan meewerkten."
Ook bij de Amerikaanse ambassade in Maleisië werd vrijdag gedemonstreerd. Zo'n twintig betogers gaven journalisten een brief geadresseerd aan de Amerikaanse ambassadeur. In de brief zeggen de betogers woedend te zijn over de film en roepen ze op tot meer respect voor religies.
De autoriteiten in het Indiase deel van Kashmir, waar de meerderheid van de bevolking moslim is, hebben de Indiase regering gevraagd de film op internet te blokkeren. De moefti van Kashmir, Bashiruddin Ahmad, zei dat Amerikanen niet welkom zijn in het gebied. "Amerikaanse burgers die Kashmir bezoeken kunnen beter onmiddellijk vertrekken, aangezien de gevoelens van moslims zijn gekwetst door deze beelden."
De film Innocence of Muslims is het werk van een in Californië wonende koptische christen met een schimmige reputatie. De profeet Mohammed wordt in de film neergezet als een gestoorde oplichter en rokkenjager. De VS en diverse Arabische landen hebben hun afschuw over de film uitgesproken. In diverse landen, waaronder Jemen en Egypte, werd deze week bij Amerikaanse ambassades gedemonstreerd.
Ook in de Libische stad Benghazi werd dinsdag geprotesteerd. Gewapende militanten maakten gebruik van de situatie en vielen het consulaat in Benghazi aan. Daarbij kwamen vier diplomaten, onder wie ambassadeur Chris Stevens, om het leven.
Metro