Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië   Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië Icon_minitimeza 15 sep 2012 - 12:11

Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië

Categorie: Algemeen, Harry Woertink.

VILSTEREN/OMMEN – Zestig jaar nadat in de gemeente Ommen de eerste Zuid Molukken kwamen komt er een herdenkingsmonument.

De onthulling van het monument vindt plaats op zaterdag 29 september door de ambassadeur van Indonesië, mevrouw Retno Marsudi. Zij doet dat samen met de burgemeester van Ommen, Marc-Jan Ahne. Het monument komt op Camping Laarbrug aan de Vilsterseweg in Vilsteren, waar het woonoord van de Molukkers was gevestigd. Er is deze dag een groots opgezet programma met herdenken, herinneringen ophalen en vooral ook feestvieren. Verder is er een speciale tentoonstelling in de Carrousel ingericht.

‘Maluka Tengarra bertemu Ommen’ of te wel ‘Zuidoost Molukken ontmoet Ommen’.
Vanaf 1952 tot 1963 woonden bij elkaar opgeteld zo’n 500 ‘repatrianten’ uit het voormalige Nederlands-Indië in Ommen. Zij werden gehuisvest in barakken op Landgoed Eerde en Laarbrug in Vilsteren. Het overgrote deel van de Zuidoost Molukse bevolkingsgroep kwam van de eilanden Kei, Tanibar en Kisar (Dobo). Op zaterdag 29 september komen oud-bewoners en nakomelingen terug om herinneringen op te halen. In woonoord Laarbrug zijn veel kinderen geboren. Het is ook een plek die door hen nog steeds wordt gekoesterd. Men ging naar school in Ommen (Koningin Julianaschool) en Vilsteren (Sint Willibrordusschool). ‘De mensen in Ommen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de sociale cohesie onderling’, aldus één van de oud bewoners van kamp Laarbrug. ‘De betrokkenheid van de Ommenaren stond centraal, zowel in gedrag als in beleving.’

Met een onbevangen acceptatie voor ieders cultuur, normen en waarden is een uniek fundament gelegd in het sociale aspect en de binding met Ommen en de Zuidoost Molukken. ‘Voor onze Molukse ouders was het vooral een tijd van overleven. Als kind was je je niet bewust van de moeilijkheden die zij in die tijd ondergingen. We gingen naar school, we speelden en hadden vrienden en vriendinnetjes. De school en de kinderen die er op zaten vonden wij geweldig. We keken tegen ze op, niet wetende dat dat andersom ook het geval was’. Er volgde een verandering; in 1963 moesten de Zuidoost Molukse mensen verhuizen en vlogen uit naar andere plaatsen waaronder Zwolle. De herinneringen aan Laarbrug en Eerde zijn altijd gebleven. Na een herdenkingsdienst wordt om 14.45 uur het monument onthuld door de Indonesische ambassadeur en burgemeester Ahne. Daarna gaat het gezelschap naar de Carrousel waar om15.35 uur een welkomst woord klinkt van wethouder Co Scheele. Het middagprogramma is gevuld met toespraken. Ook zal mevrouw Ruige als voormalig leerkracht van de Koningin Julianaschool het woord voeren. ’s Avonds is er dans en muziek in de sporthal van de Carrousel.

Bron: Harry Woertink- 15 september 2012
oudommen.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië   Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië Icon_minitimeza 22 sep 2012 - 13:38


Voor het leven een band met Ommen

Auteur: Sandra Veltmaat | zaterdag 22 september 2012 | 07:00 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 22 september 2012 | 09:31


Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië 09_omm10 (1/3, de andere 2 op de site te zien.)
Julia Scholten (links) en kunstenares Dorina Sedoeboen: "Het steriele water uit de klappernoot werd gebruikt bij bevallingen, vandaar de klappernoot uit de tuin van mijn vader in dit werk over nieuw leven." foto FFU Press Agency


Op Laarbrug is een put, ooit door de Duitsers geslagen. "Dat water, is het lekkerste water in Ommen. Julia Scholten-Rada is opgegroeid in woonoord Laarbrug, samen met veel Molukse gezinnen die in 1951 daar gevestigd werden.


Nu heeft ze een kunstwerk ontworpen, gebeeldhouwd door beeldend kunstenaar Aart Prins uit Hoorn, om de geschiedenis levend te houden. Maar vooral om te herinneren hoe in het oude woonoord Laarbrug de Molukse gezinnen door de regering hier naar toe zijn overgebracht, daar met elkaar leefden, werkten en woonden. Het monument is symbolisch elk deel van het monument heeft een verhaal.

Scholten is nu zo'n vijf jaar actief met onderzoek naar de herinneringen en geschiedenis van de Molukkers die in Ommen belandden. Een boek met herinneringen van oud-bewoners is begin dit jaar gepresenteerd. De rest van dit jaar is ze volop aan het werk geweest om in Ommen een bijzondere expositie samen te stellen over geschiedenis, heden, maar vooral ook toekomst van de Molukkers in Nederland. "Ik ben op zoek geweest naar jonge kunstenaars die laten zien hoe ver we zijn gekomen in Nederland."

Dorina Sedoeboen is één van de kunstenaars die haar werken in een deel van de Carrousel in Ommen gaat exposeren. Gemengd werk: beelden, foto's en schilderijen. Ze gebruikt veel natuurlijke materialen. Uit de tuin van het huis van haar vader op het Zuidoost-Molukse eiland Kei heeft ze hout van de kersenboom meegenomen, en klappernoten (kokosnoten, red). Maar ook kruidnagel. "In het oud-Indonesisch heet dat djenkeh. Een heel belangrijk kruid voor de geschiedenis van Indonesië. Die voorwerpen gebruik ik om mijn verhalen te vertellen." Net als haar ouders haar verhalen vertelden. Zelf groeide ze op in Vaassen, maar ze heeft ook familieleden die in Laarbrug woonden. "De sfeer, de verhalen, ik heb daar een sterk beeld van meegekregen."

Sedoeboen is, net als vroeger haar ouders, de wereld over getrokken. Ze werkte voor de vluchtelingenorganisatie van de VN. In Timor, in Afrika en in Atjeh (Indonesië). "Daar was ik niet vrij om overal heen te gaan. Mijn verhalen verwerkte ik door dingen te gaan maken, kunst." Sedoeboen merkt dat Molukkers van de derde en vierde generatie in haar kunstwerken de verbanden zien die er zijn tussen de Molukken, de oude verhalen en het nu. Julia Scholten is wel twee jaar op zoek geweest naar Sedoeboen. "Ik kende haar kunst, maar het was anoniem, dus het was moeilijk om haar te traceren. Dat is nu gelukt. Ik wil in deze expositie het werk van jonge kunstenaars laten zien. Mijn doel hiermee is inspiratie doorgeven naar de volgende generatie."

Scholten breekt een lans voor jonge Molukse kunstenaars. "Ze zijn heel actief. Ze hebben zich met respect voor hun afkomst steeds verder ontwikkeld." De band tussen Ommen en de Zuidoost-Molukken is sterk. Niet alleen heeft een grote groep Molukkers onderdak gekregen in de kampen Eerde en Laarbrug. De kinderen die daar geboren zijn en opgegroeid, hebben nog steeds warme herinneringen aan Ommen. "Wij waren kind, onbevangen, over armoede en politiek kregen wij niets mee. We werden opgenomen in de gemeenschap. In de school hoorden we er gewoon bij. Ja, we waren donker, maar dat was alleen maar bijzonder. Met onze klasgenoten van toen hebben we een band voor het leven."De kinderen fungeerden als bruggenbouwers. De ouders konden vaak via hun kinderen aarden in het nieuwe land. En nu zorgt Scholten weer voor een brug naar de toekomst. "We hopen dat er veel jongere generaties komen, vooral ook op het feest volgende week zaterdagavond in de Carrousel."


destentor.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië   Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië Icon_minitimeza 22 sep 2012 - 13:41


Gebaar ambassade

zaterdag 22 september 2012 | 07:00

Dat de ambassadeur van Indonesië (mevrouw Retno Marsudi) zaterdag de expositie en het monument op Camping Laarbrug komt openen is een bijzondere eer.


Julia Scholten is daar heel trots op. "De Molukken zijn uiteraard een deel van het land Indonesië. Nog steeds denken mensen snel aan de RMS en treinkaping. Maar dat is maar een klein deel van ons Molukse verhaal. Ons volk respecteert de vrijheid, vredelievendheid en wij verafschuwen geweld. Maar we keren niet onze rug naar de mensen die ooit een vrije republiek wilden hebben. Zij horen wel bij ons."

Dat de ambassadeur komt is een respectvol gebaar van de Indonesische overheid. "Wij zijn Indonesiërs, horen bij het land. Het is mooi dat de ambassadeur de opening bezoekt en met ons de verhalen wil delen en samen wil herdenken."

Na een herdenkingsdienst wordt zaterdag om 14.45 uur het monument onthuld door de Indonesische ambassadeur en burgemeester Marc-Jan Ahne. Daarna gaat het gezelschap naar de Carrousel waar de tentoonstelling plaatsvindt en waar ook een aantal toespraken volgen, waaronder een van mevrouw Ruige, voormalig leerkracht van de Koningin Julianaschool waar veel Molukse kinderen naar school gingen.

's Avonds is er dans en muziek in sporthal De Carrousel, een groot feest waar iedereen welkom is. De expositie in de Carrousel duurt tot 19 oktober


destentor.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud

Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië   Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: