Soechoj-ongeluk Indonesië gevolg pilotenfout Geplaatst 2012-12-18 om 11:55
JAKARTA - Het ongeluk tijdens een demonstratievlucht van een Russisch passagiersvliegtuig in mei in Indonesië is te wijten aan een fout van de piloot. Volgens de Nationale Commissie voor Transportveiligheid was de gezagvoerder vlak voordat het toestel met 45 inzittenden op Java te pletter vloog tegen de vulkaan Salak in gesprek met een potentiële klant. Waarschuwingen van instrumenten in de cockpit werden genegeerd en de apparatuur werd zelfs uitgeschakeld omdat de bemanning meende dat er een probleem was met de database.
Commissievoorzitter Tatant Kurniadi zei dat instrumenten in de cockpit 38 seconden voor de fatale klap opdracht gaven op te trekken. Later kwam nog zes keer de opdracht om uit te wijken, maar toen werden de instrumenten uitgeschakeld. Dat is volgens Kurniadi gebleken uit de informatie die is opgeslagen op de cockpit voice recorder en de flight data recorder. Een simulatie gaf aan dat het ongeluk vermeden had kunnen worden als de bemanning binnen 24 seconden na de eerste waarschuwing had gereageerd.
"De bemanning was zich niet bewust van de bergachtige omgeving rond de vliegroute", zei Kurniadi. Bovendien beschikte de radardienst in Jakarta in het bewuste gebied niet over een systeem om vliegtuigbemanningen te informeren over minimumvlieghoogtes, voegde hij eraan toe.
De Russische piloot Aleksandr Jablontsev was zeer ervaren. Hij had meer dan tienduizend vlieguren in de Soechoj-Superjet en prototypes daarvan op zijn naam staan.
Zes minuten na te zijn opgestegen vanaf een vliegveld in Jakarta vroeg de bemanning aan de verkeersleiding toestemming om te dalen van drieduizend naar achttienhonderd meter. De daling moest de latere landing op het vliegveld Halim vergemakkelijken, zei Kurniadi, maar nog zes minuten later vloog het toestel tegen de vulkaan. Het duurde daarna nog zeventien minuten voordat iemand op de grond zich realiseerde dat het vliegtuig van de radarschermen was verdwenen.
Indonesië heeft een van de snelst groeiende luchtvaartmarkten in Azië, maar het heeft de grootste moeite om gekwalificeerde piloten, luchtverkeersleiders en vliegtuigmonteurs te vinden en zijn luchthavens van moderne veiligheidsinstrumenten te voorzien.
De Soechoj Superjet-100 is het eerste nieuwe passagiersvliegtuig dat Rusland heeft gebouwd sinds de Sovjet-Unie twintig jaar geleden uiteenviel. Ondanks het ongeluk heeft Indonesië voor het Russische toestel een bewijs van luchtwaardigheid afgegeven. De Indonesische maatschappij Sky Aviation is met een bestelling van twaalf stuks de eerste afnemer ervan in Zuidoost-Azië.
Metro
hier ons eerdere topic over dit ongeluk