Dagje Delft, 03-01-2013Museum Nusantara in Delft krijgt geen subsidie meer vanwege de bezuinigingsdrang van de regering en dit is de reden dat het museum haar deuren sluit voor het publiek. Eeuwig zonde, want in maart 2011 vierde het vernieuwde museum na een grondige verbouwing haar feestelijke heropening. IAF was aanwezig bij die gebeurtenis en we hebben daar een
fotoverslag van gemaakt. Zie ook
hier.
Op zondag 6 januari is de officiële sluitingsdatum.
Donderdag 3 januari was een prima dag om voor de laatste maal het museum te bezoeken en als bonus dat prachtige oude stadje Delft te bekijken. Delft, met haar banden met de V.O.C., waar het Legermuseum een plek heeft gevonden in het oude wapendepot van de V.O.C., waar de eerste opleiding voor Indische ambtenaren werd gevestigd, en deze docenten en ambtenaren met verlof naar of voorgoed terug in Nederland de basis legden voor de collectie van museum Nusantara.
Jaren geleden waren we in het toen nog oude Nusantara geweest, gekoppeld aan een bezoek aan het Prinsenhof. Bewonderend naar de kogelgaten gekeken natuurlijk, niet wetende dat ze niet echt waren: onlangs werd bekend dat het onmogelijk was dat Willem door die kogels geraakt zou zijn, gezien de baan van de kogelinslagen.
Na het museum gingen we een hapje eten in De Sjees. We besloten de Nieuwe Kerk in te gaan want die hadden we nooit van binnen bekeken. Best wel een mooi gebouw, bekend om het praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder van de koninklijke familie. Er hing een mooie afbeelding van de stamboom van de Oranjes. Amalia was al toegevoegd als toekomstig troonopvolgster, onder haar ouders, grootouders enz. In één rechte lijn naar Willem van Oranje. Alleen als je goed keek zag je dat zij niet rechtstreeks van hem afstammen maar van zijn broer... een klein beetje volksverlakkerij dus.
Met het entreekaartje voor deze kerk konden we ook de Oude kerk in. We besloten ook die kerk te bekijken hoewel dit betekende dat we weer naar Nusantara terug moesten lopen, want daar dichtbij staat je de Oude Kerk. Ook de Oude Kerk is een mooi gebouw, het had een heel andere sfeer dan de Nieuwe Kerk, veel gemoedelijker. Het had wel meer kleurige gebrandschilderde ramen in tegenstelling tot de nieuwe, en... het beroemde praalgraf van Maarten Harpertszoon Tromp was er te vinden.
Daarna richting parkeergarage Zuidpoort gewandeld, en toen pulang want capek, en toen al.
Het Legermuseum is voor een andere keer....
Als toegift Het Melkmeisje van Wim T. Schippers..
foto's van nog een laatste maal Nusantara
hier te zien