Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Aanpassen!, vanaf 22 januari t/m eind maart in OBA

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Aanpassen!, vanaf 22 januari t/m eind maart in OBA  Empty
BerichtOnderwerp: Aanpassen!, vanaf 22 januari t/m eind maart in OBA    Aanpassen!, vanaf 22 januari t/m eind maart in OBA  Icon_minitimedo 24 jan 2013 - 12:02

Van 22 januari tot en met eind maart is de triptiek Aanpassen!, het project over drie generaties Indische Nederlanders, te zien in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).


PERSBERICHT 16 januari 2013
Vooruitkijken met Aanpassen!: overdracht en dialoog Universele thema’s gevangen in generatiedrieluik Indische Nederlanders

Van 22 januari tot en met eind maart is de triptiek Aanpassen!, het project over drie generaties Indische Nederlanders, te zien in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Op 9 februari wordt deze verrassende tentoonstelling geopend door de Amsterdamse wethouder Andrée van Es. Ook OBA‐directeur Hans van Velzen, onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal‐, Land‐ en Volkenkunde Fridus Steijlen, theatermaker Patrick Neumann en auteur Jente Posthuma ‐ tevens winnares van de A.L. Snijdersprijs voor haar zkv ‐ zullen een bijdrage leveren.

Aanpassen! omvat naast indringende portretten, confronterende shortdocu’s en intieme identiteitsboxen een boek met dvd, waarin de drie generaties ieder op geheel eigen wijze in beeld zijn gebracht. Aan de hand van thema’s als identiteit, veerkracht, dromen en overdracht is een schat aan herinneringen, ervaringen en ontboezemingen aangeboord die de rode draad vormen van zowel het boek als de tentoonstelling. Daarmee is door Nasi Idjo een aanzet gegeven tot een dialoog tussen drie generaties Indische Nederlanders, maar ook voor een hernieuwde kennismaking van de huidige Nederlandse samenleving met deze ogenschijnlijk geruisloos geïntegreerde, en daardoor vaak onzichtbare gemeenschap.
lees verder

zie ook www.nasi‐idjo.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Aanpassen!, vanaf 22 januari t/m eind maart in OBA  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Aanpassen!, vanaf 22 januari t/m eind maart in OBA    Aanpassen!, vanaf 22 januari t/m eind maart in OBA  Icon_minitimedi 12 feb 2013 - 14:50

Expositie Aanpassen! in de OBA

Nieuws gepubliceerd op: 11 februari 2013

Aanpassen!, vanaf 22 januari t/m eind maart in OBA  Aanpassenopeningbanner

Zaterdag 9 februari vond in de Expozaal van de Centrale Bibliotheek onder grote belangstelling de opening van de expositie Aanpassen! plaats.

De expositie, een project van de Stichting Nasi Idjo, brengt drie generaties Indische Nederlanders ieder op geheel eigen wijze in beeld. Aan de hand van thema’s als identiteit, veerkracht, dromen en integratie heeft Nasi Idjo een schat aan herinneringen, ervaringen en ontboezemingen aangeboord die de rode draad vormen van zowel het boek als de tentoonstelling.

De Stichting Nasi Idjo wil de Indische gemeenschap een gezicht geven en daarmee de Indische cultuur en identiteit levend houden door en voor de jongere generaties. Daar is ze goed in geslaagd zoals blijkt uit veel reacties die deze expositie elders heeft opgeroepen. Daaruit blijkt veel betrokkenheid en herkenning maar tegelijkertijd ook het besef dat er onder veel Nederlanders slechts weinig bekend is over de oorlogsgeschiedenis van het toenmalige Nederlands-Indië en diens verstrekkende gevolgen.

Daarmee sluit de tentoonstelling ook heel goed aan bij het thema van de komende boekenweek: Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden, waarin aandacht wordt geschonken aan de verschillende facetten van onze vaderlandse geschiedenis.

De OBA besteedt van oudsher veel aandacht aan Indische Letteren. Zo is er samen met de werkgroep Indische Letteren een speciale wandeling samengesteld langs plekken in Amsterdam die een rol spelen in de Indische literatuur. Op de zesde etage van de Centrale Bibliotheek is een vergaderzaal naar Hella Haasse vernoemd. Daar bevindt zich ook haar Indische Bibliotheek en sinds zaterdag 2 februari 2013 ( haar 95e geboortedag) staat daar ook haar borstbeeld, ontworpen door kunstenaar Ellen Wolff.

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling verzorgde dr. Fridus Steijlen, onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal- Land en Volkenkunde, een inleiding en daarna las Jente Posthuma, auteur en eerste winnares van de A.L. Snijderprijs voor het Zeer Korte Verhaal, haar verhaal Wensen voor.

Iris Cousijnsen en Vaya Nijhof, de auteurs van het gelijknamige boek en samenstellers van de expositie, gaven een uitvoerige toelichting op de expositie en daarna was het woord aan Wethouder Andrée van Es om de expositie te openen. Dat deed ze met een zeer persoonlijk en bij vlagen geëmotioneerd verhaal dat veel indruk maakte op de aanwezigen.

De expositie is nog te bezichtigen t/m 31 maart tijdens de openingsuren van de Centrale Bibliotheek, iedere dag van 10.00 – 22.00 uur.

Hans van Velzen, directeur
oba.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Aanpassen!, vanaf 22 januari t/m eind maart in OBA
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» NTR presenteert Na de bevrijding. Vanaf 31 januari op Ned 2
» Vanaf 14 maart Contractpensions in Breda
» Vanaf 30 maart 2011 te Bronbeek: tentoonstelling Lieve Gerda... Het getekend dagboek (1948-’50) van een Indië-veteraan
» Themaleeskring: verhalen uit Indië, 21 januari 2013 14:00 tot 18 maart 2013 16:00
» 19 januari 2012: expo Verborgen Identiteit te Gouda LET OP: VERPLAATST NAAR 26 JANUARI!

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: