Gepubliceerd: 14 februari 2013 12:09
Laatste update: 15 februari 2013 10:35
Nederlander ontdekt nieuw soort dwergooruil
RIJSWIJK - De Nederlandse onderzoeker George Sangster heeft op het Indonesische eiland Lombok een nieuw soort dwergooruil ontdekt.
Dat maakte de wetenschapswebsite PLOSone in de nacht van woensdag op donderdag bekend.
De nachtvogel krijgt de naam Rinjani-dwergooruil, naar de gelijknamige vulkaan op Lombok.
Sangster, verbonden aan de universiteit van Stockholm, deed de ontdekking samen met drie andere internationale vogelkundigen.
Een Britse wetenschapper verzamelde in 1896 al zeven dwergooruilen op het eiland, die vanwege hun uiterlijk toen allemaal werden aangezien voor de Molukse dwergooruil.
In 2003 bewees Sangster echter aan de hand van geluidsopnamen op Lombok dat de uilen daar wel degelijk afwijken van hun Molukse soortgenoot.
Zeker
Dankzij extra geluidsopnamen in 2008, beeldmateriaal, het bestuderen van de in 1896 gevangen uilen en een expeditie weten Sangster en zijn collega's nu zeker dat het om een compleet nieuwe, inheemse soort gaat.
Door: ANP
Nu.nl
=========================
Belgische ornitholoog ontdekt nieuwe uilensoort
AP/Filip Verbelen
do 14/02/2013 - 10:02
De Belgische ornitholoog Filip Verbelen heeft een nieuwe uilensoort ontdekt. Verbelen maakt deel uit van een vierkoppig internationaal team dat de nieuwe dwergooruil op het Indonesische eiland Lombok ontdekt heeft.
Het team, onder leiding van de Nederlandse wetenschapper George Sangster, maakte de ontdekking woensdagdagnacht bekend op de wetenschappelijke website PLoS One. De nieuwe dwergooruilensoort is "Rinjani dwergooruil" gedoopt. Dat is een verwijzing naar de Rinjanivulkaan die er het landschap er overheerst.
Eén van de vier auteurs, Filip Verbelen uit Merelbeke, zoekt al meer dan twintig jaar naar vogels in de tropische regenwouden van Indonesië. De nieuw ontdekte soort werden tot nog toe beschouwd als een vorm van de Molukse dwergooruil. Het fotomateriaal van Verbelen leidde in combinatie met geluidsopnames, een expeditie en een morfologische studie tot het besluit dat het om een nieuwe soort gaat.
deredactie.be