Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Laatste reizend dolfijnencircus ter wereld wordt gesloten

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Laatste reizend dolfijnencircus ter wereld wordt gesloten  Empty
BerichtOnderwerp: Laatste reizend dolfijnencircus ter wereld wordt gesloten    Laatste reizend dolfijnencircus ter wereld wordt gesloten  Icon_minitimevr 15 feb 2013 - 17:32Laatste reizend dolfijnencircus ter wereld (Indonesie) wordt gesloten


Jakarta / Den Haag, 15 februari 2013. De Indonesische regering heeft besloten om internationale afspraken en bestaande wetgeving voor de bescherming van dolfijnen actiever te gaan naleven. Tot nu toe werd een obscure handel in deze dieren niet aangepakt en werd het vergunningenstelsel met voeten getreden. Zo kon de alsmaar uitdijende amusementsindustrie met dolfijnen ongestoord zijn gang gaan. Steeds meer hotels op Bali boden dolfijnenvermaak en zelfs bestond een rondreizend dolfijnencircus dat de hele Archipel rondtrok. In smerige krappe bassins werden de gedresseerde dieren gevangen gehouden en bij de shows moesten ze door brandende hoepels springen.

Met hulp van Earth Island Institute (VS) heeft het Jakarta Animal Aid Network (JAAN) zich jarenlang ingezet tegen deze dierenmishandeling. Dit leidde ruim twee jaar geleden tot een overeenkomst met het Ministerie van Bosbouw waarin werd afgesproken dat vanaf maart 2011 actief zou worden opgetreden tegen de vangst, de handel en het zonder vergunning gevangen houden van dolfijnen. JAAN nam de verplichting op zich om te gaan zorgen voor de opvang en rehabilitatie van de in beslag genomen dieren. De overeenkomst werd door het Ministerie van Bosbouw nimmer nageleefd, zich -bij nader inzien- beroepend op een rekkelijke interpretatie van de wetgeving over biodiversiteit.


De beroemde dolfijnenkenner Ric O'Barry, die ooit acteerde in de Flipperfilms, maar tot inkeer kwam en nadien actief ging strijden voor de vrijheid van dolfijnen, ondernam regelmatig de reis naar Indonesie om de Nederlandse wildlife-specialiste Femke den Haas van JAAN te steunen en adviseren. Dit leidde tot de bouw van een uniek vast opgesteld rehabilitatiecentrum voor dolfijnen nabij de Karimun eilandengroep. Dit centrum bleef onbenut en leeg omdat de Indonesische bosbouwdienst weigerde met het programma aan de slag te gaan.


Terwijl het reizende dolfijnencircus voortging wist JAAN meer en meer belangstelling voor dit onderwerp te mobiliseren onder het Indonesische publiek. Bekende persoonlijkheden uit de wereld van film, muziek en TV gaven openlijk steun aan de campagne om het circus te verbieden en binnen 3 maanden werden 100.000 handtekeningen verzameld. Ook internationaal groeide de weerstand. In Nederland hield EDEV protestdemonstraties bij de Indonesische ambassade en op Schiphol en via 3Dayz.com werden duizenden protestmails verstuurd. Dit leidde ertoe dat Garuda Indonesia stopte met het vervoeren van de dolfijnen en dat het Franse bedrijf Carrefour het circus niet meer toeliet op haar terrein.


De doorbraak kwam deze maand. Op 5 februari organiseerde de Amerikaanse ambassade in Jakarta, een thema-conferentie over de bescherming van dolfijnen, waarvoor ook Minister van Bosbouw Zulkifi Hasan was uitgenodigd. Later die week volgde een tweede ontmoeting O' Barry en JAAN. Deze overtuigden de minister ervan dat aan de wrede behandeling van dolfijnen een einde moet komen. Direct daarna werd begonnen met de voorbereidingen om dolfijnen, nadat zij in beslag zijn genomen, te vervoeren naar het rehabilitatiecentrum in Karimun.


Nieuwsbank
15-02-2013
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Laatste reizend dolfijnencircus ter wereld wordt gesloten
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: