Lezing: 'Koloniale architectuur van Indonesie. Het Indische Bouwen'
Datum: 24 maart 2013
Tijdstip: 14.00 - 16.00 uur
Locatie: Museum Bronbeek
Joep Walter gaat in vogelvlucht door de geschiedenis en laat u kennis maken met de ontwikkeling van de koloniale architectuur, om daarna langer te vertoeven in de jaren 1900-1940.
In het Indonesie van nu is nog veel koloniaal erfgoed terug te vinden. De gemiddelde toerist uit Nederland krijgt hoogstens toevallig te maken met de paar overgebleven bouwwerken uit de VOCperiode. Van minstens evenveel belang is echter de architectuur uit de eerste helft van de 20e eeuw.
Rond 1900 trokken de eerste echte architecten naar Indie. Er was in die jaren van expansie grote behoefte aan kantoren, scholen, woningen, waterbouwkundige werken, treinstations, kerken. Het is de tijd, waarin men bewust zocht naar een eigen Indische stijl, waar recht gedaan werd aan inheemse vormen. Zo ontstond het Indische Bouwen, waarin Oost en West samengingen. Berlage stak er een lofzang over af, waarna deze bijzondere architectuur net zo onbekend bleef als zij was'. Door het bedrijfsleven werden kosten noch moeite gespaard om in de kolonie representatieve hoofdkantoren neer te zetten. Ook de woningbouw nam een hoge vlucht.
Joep Walter
J.J.W.M. Walter: "Ik heb Civiele Techniek gestudeerd in Delft en ben werkzaam geweest in onder meer Afrika en Indonesie. Daar is de belangstelling ontstaan voor Indonesie, zijn cultuur en zijn geschiedenis. Later in Nederland ben ik projectmanager geworden in de stadsvernieuwing en de stadsuitbreiding. Architectuur was altijd al een hobby en is in die periode een belangrijk deel uit gaan maken van mijn leven. Met mijn kennis over Indonesie en mijn specialisme koloniale architectuur geef ik sinds 2010 lezingen over Indie en organiseer ik reizen naar Indonesie."
Toegang
Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit Arnhem.
Toegang: EUR 12,- (inclusief museumentree).
Inschrijven via www.volksuniversiteit.nl/arnhem
of telefonisch (026) 4 42 23 63. Code CUL610
Nieuwsbank