Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Voetsporen van zeldzame neushoorn in Indonesië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Voetsporen van zeldzame neushoorn in Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Voetsporen van zeldzame neushoorn in Indonesië   Voetsporen van zeldzame neushoorn in Indonesië Icon_minitimedo 28 maa 2013 - 16:27

Voetsporen van zeldzame neushoorn in Indonesië

Door: redactie
28/03/13 - 14u57 Bron: ANP

Dierenbeschermers hebben sporen gevonden van een vrijwel uitgestorven neushoornsoort op het Indonesische deel van het eiland Borneo. Lang werd gedacht dat de Sumatraanse neushoorn daar niet meer voorkwam.

Van de Sumatraanse neushoorn, de kleinste nog levende neushoornsoort, zijn er naar schatting nog maar 200 in leven. De onverwachte vondst van onder meer pootafdrukken heeft dan ook tot opwinding geleid onder dierenbeschermers. De dieren zelf zijn overigens nog niet gezien.

Beschermstrategie
"Deze vondst is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van een strategie om de neushoorns te beschermen, vooral als deze populatie levensvatbaar is en zichzelf kan voortplanten", aldus het Wereld Natuur Fonds. Onderzoekers van het Indonesische WNF waren eigenlijk orang-oetans aan het bestuderen, toen ze op de sporen stuitten.

Geheim
De precieze plek van de vondst blijft geheim, om stropers niet op het spoor van de bedreigde neushoorns te zetten. De beesten kwamen vroeger in grote delen van Zuidoost-Azië voor, maar hun leefgebied is nu beperkt tot een paar streken.

HLN.be
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Voetsporen van zeldzame neushoorn in Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Voetsporen van zeldzame neushoorn in Indonesië   Voetsporen van zeldzame neushoorn in Indonesië Icon_minitimedo 24 maa 2016 - 14:44


Zeldzame Sumatraanse neushoorn gezien in Kalimantan

Gepubliceerd: 23 maart 2016 10:09
Laatste update: 23 maart 2016 10:18

Voor het eerst in veertig jaar is in Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo, een Sumatraanse neushoorn gespot.
Van deze soort zijn er minder dan honderd in het wild. Het is dus erg bijzonder dat het dier in levende lijve is gezien.

Het vrouwtje, geschat tussen de vier en vijf jaar oud, werd veilig gevangen in het oostelijke gedeelte van Kalimantan. Ze wordt verhuisd naar een ander deel van Kalimantan. Daar is de kans groter is dat ze een mannetje kan vinden. De nieuwe plek wordt zorgvuldig geheim gehouden, omdat stropers bij eerdere meldingen van sporen direct het oerwoud gingen uitkammen.

'’Dit is een geweldige ontdekking en een groot succes voor het behoud van deze dieren’’, zegt het hoofd van Wereld Natuur Fonds Indonesië. '’We hebben nu bewijs dat een diersoort waarvan gedacht werd dat het in Kalimantan uitgestorven was, nog steeds hier rondloopt. We zullen nu extra ons best doen om deze uitzonderlijke soort te beschermen.’’

Uitgestorven

Her dier is een van de twee neushoornsoorten die bestaan in Indonesië. In Maleisië werd het dier vorig jaar officieel uitgestorven verklaard. Alleen in Kalimantan is nog een kleine populatie over van deze kleinste Aziatische neushoornsoort.

Natuurorganisaties als het WNF waarschuwen al langere tijd dat de Sumatraanse neushoorn zal uitsterven als er geen gecoördineerd actieplan in gang wordt gezet. De diersoort wordt namelijk niet alleen bedreigd door stroperij, maar ook door mijnbouw, kwekerijen en houtkap.

Door: NU.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Voetsporen van zeldzame neushoorn in Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: