Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Lutgard Mutsaers – Roep der Verten. Krontjong van roots naar revival

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Lutgard Mutsaers – Roep der Verten. Krontjong van roots naar revival Empty
BerichtOnderwerp: Lutgard Mutsaers – Roep der Verten. Krontjong van roots naar revival   Lutgard Mutsaers – Roep der Verten. Krontjong van roots naar revival Icon_minitimedo 11 apr 2013 - 13:38

Lutgard Mutsaers – Roep der Verten. Krontjong van roots naar revival

Posted on February 21, 1955 by admin

Lutgard Mutsaers – Roep der Verten. Krontjong van roots naar revival Krontjong72286x300

LUTGARD MUTSAERS
Roep der Verten
Krontjong van roots naar revival
Muziekgeschiedenis + cd
Gebonden, 22 x 22 cm, geïllustreerd, ca. 288 blz. ca. € 29,50
ISBN 978-90-6265-829-9
Verwacht september 2013

Krontjong is de overgeërfde heimwee- en/of fernwehmuziek van de huidige nazaten van repatrianten uit Indonesië na de Onafhankelijkheid. Velen zagen Nederland indertijd voor het eerst. De muziek van Nederland bood geen troost. De muziek van Indië wel. Als diasporamuziek heeft krontjong zijn emotionele impact en culturele waarde behouden.
Krontjong is een lange weg gegaan, van lokaal bekende volksmuziek in Nederlands-Indië tot klinkend uithangbord van de Indische identiteit in postkoloniaal Nederland. Ooit kwam de muziek met Indiaas-Maleise ex-slaven uit voormalig Portugees Malakka mee naar Batavia, bolwerk van de VOC. Veel later dook krontjong op als stadse straat- en huismuziek van Indo-Europeanen. Als lower class Indomuziek.
De gouden periode van krontjong als crossoverfenomeen op de grens van tempo doeloe en de moderne tijd lag tussen 1891 en 1911.
Tussen de twee Wereldoorlogen maakten platen, radio en geluidsfilm van krontjong in Indië de actuele populaire muziek van de Maleistalige meerderheid. In Nederland werd toen al een retrovorm van krontjong live gepresenteerd op nostalgische Indische Avonden. Daar bestond het publiek uit Nederlandstalige verlofgangers en gerepatrieerden.

Roep der Verten gaat over geschiedenis, beeldvorming en betekenis van krontjong achter de noten. Over de recente revivalbeweging die krontjong opnieuw uitvond als Indomuziek beyond class. Uit de bronnen komt een grotendeels onbekend verhaal naar voren, met verrassende hoofdrolspelers. Roep der Verten is voor iedereen die wil weten waarom krontjong een wezenlijk deel is van de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

Lutgard Mutsaers is de auteur van o.a. Rockin’ Ramona (1989) en Haring & Hawaii (1992), de standaardwerken over respectievelijk indorock en Indische hawaiian in Nederland.

Bij het boek (in de reeks gebonden muziekboeken van In de Knipscheer op het formaat 22,6 x 22,6 cm) hoort traditiegetrouw een unieke cd met
naast veel authentieke opnamen uit de periode 1906-1958 ook recent opgenomen nummers als ‘Asli’ door Julya Lo’ko en Erwin van Ligten, ‘Krontjong é’ door Rudy de Queljoe en Kaz Lux (Brainbox) en ‘Air Laut’ in een remake van het Indisch Muzikanten Collectief.

Uitgerverij In de Knipscheer
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Lutgard Mutsaers – Roep der Verten. Krontjong van roots naar revival Empty
BerichtOnderwerp: Re: Lutgard Mutsaers – Roep der Verten. Krontjong van roots naar revival   Lutgard Mutsaers – Roep der Verten. Krontjong van roots naar revival Icon_minitimedo 11 apr 2013 - 20:52

.... Ooit kwam de muziek met Indiaas-Maleise ex-slaven uit voormalig Portugees Malakka mee naar Batavia, ......

De auteur vergeet - althans in dit stukje hierboven - een belangrijke invloed van de FADO rechtstreeks uit Portugal en door de slaven als hoofdingredient werd gebruikt voor de ontwikkeling van de keroncong, te vermelden. Met name in Indonesia nog steeds te horen in de keroncong van Kampung Tugu in JKT.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
 
Lutgard Mutsaers – Roep der Verten. Krontjong van roots naar revival
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Roep om onderzoek naar 'grootste oorlog'
» 'Voorouders van Verre' uitgebreid met deel 7: onderzoek naar Chinese Roots
» Gio keert terug naar zijn roots
» Heitinga met Oranje terug naar Indonesische roots
» Nora Iburg: Zoektocht naar Indische roots

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: