FNV-prijs voor Indonesische vakbondsheld Said Iqbal
* 08-05-2013
* Webredactie
Still 'Working Class Heroes'
De vakbondsrechtenprijs van de FNV gaat dit jaar naar de Indonesische vakbondsleider Said Iqbal (44). Said Iqbal trok vorig jaar de aandacht met het afsluiten van een tolweg naar Jakarta met tienduizenden arbeiders uit de industriele zones. Als voorzitter van de FSPMI (metaalfederatie) en later ook de KPSI (vakcentrale) kreeg hij miljoenen op de been voor hogere lonen, beperking van flexarbeid en invoering van wettelijke sociale zekerheid.
Hierdoor krijgen voortaan ook de allerarmsten gezondheidszorg en alle werkenden een pensioen. Said Iqbal is tevens een van de twee hoofdpersonen van de FNV-documentaire `Working Class Heroes' die volgende week in premiere gaat.
De Febe Elizabeth Velasquez Trade Union Award wordt dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Dat gebeurt op woensdag 15 mei tijdens het FNV-congres in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Said Iqbal is daarbij aanwezig. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan iemand buiten Nederland die zich onder moeilijke omstandigheden en met persoonlijke opoffering inzet voor verbeteringen voor werknemers.
Vakbondswerk Indonesie verre van veilig
Het gist, borrelt en kookt in Indonesie. Een land met een snel groeiende economie. Maar ook een land waar niet iedereen profiteert van de welvaart en vakbondswerk verre van veilig is. Belangrijk representant van een nieuwe generatie vakbondsleiders is Said Iqbal, geboren in Jakarta en afgestudeerd ingenieur. Als voorzitter van de invloedrijke vakbond Federasi Serikat Pekerja Metal Indonesia (FSPMI) organiseerde hij in oktober een demonstratie van ongekende omvang met ruim twee miljoen deelnemers. In februari werd hij voorzitter van de landelijke vakcentrale
De FNV heeft grote bewondering voor de betrokkenheid van Said Iqbal en zijn inzet voor Gewoon Goed Werk. Hij komt op voor rechteloze werknemers zonder rechten die werken via onderaannemers en geen rechten hebben. Geen cao, geen ziektekostenverzekering en geen recht om lid te worden van de vakbond op de werkplek. Hij speelt een leidende rol bij de verjonging, de vernieuwing en het vergroten van de eenheid binnen de tot voor kort versnipperde vakbeweging.
Bedrijfsleven en overheid in Indonesie volgen met argusogen de opkomst van een sterke onafhankelijke vakbeweging onder leiding van deze nieuwe generatie. De regering heeft een wet in voorbereiding waarmee ze de vakbondsvrijheid en het stakingsrecht wil inperken. Said Iqbal wordt voortdurend gevolgd, afgeluisterd en geintimideerd en moet zich vaak dagelijks melden bij de politie.
Steun Indonesische vakbeweging hard nodig
De vakbond in Indonesie vormt een goede illustratie van de dilemma's in de discussie over handel of hulp als het gaat om ontwikkelingssamenwerking. Het Nederlandse kabinet heeft te weinig oog voor de positie van werkenden in ontwikkelingslanden die economisch groeien. Vakbondsrechten zijn van essentieel belang om te zorgen dat groei gelijk verdeeld wordt en er minder armoede is. Op dit cruciale moment in de vakbondsgeschiedenis van Indonesie hebben Said Iqbal en zijn vakbeweging alle steun en aandacht nodig.
In de documentaire `Working Class Heroes' die volgende week in premiere gaat, is het roerige leven van Said Iqbal te zien in zijn strijd tegen het uitbuiten van hardwerkende arbeiders. De documentaire van Huub Ruijgrok en Arno van Beest in samenwerking met FNV Mondiaal is donderdag 16 mei om te zien in de Amsterdamse Balie.
De vakbondsrechtenprijs wordt op woensdag 15 mei om 12.00 uur uitgereikt in de Van Nelle Ontwerpfabriek aan de Van Nelleweg 1 in Rotterdam.
Nieuwsbank