Australië eert Willem JanszoonHet monument voor Willem Janszoon Christine Howes Toegevoegd: maandag 27 mei 2013, 10:34
Update: maandag 27 mei 2013, 14:10
Met de onthulling van een monument heeft Australië de eerste Europeaan herdacht die er voet aan wal zette. Het was de Nederlander Willem Janszoon, die in 1606 met het scheepje de Duyfken het uiterste noorden van Australië aandeed.
Janszoon was op zoek naar kruiden en specerijen, maar vond de kust ongeschikt en de bevolking te agressief. Hij keerde onverrichterzake naar Indonesië terug.
Zijn verslag en de plattegrond die hij maakte vormen het eerste onomstotelijke bewijs van een Europees bezoek aan de Australische kusten.
MonumentFred de Graaf, voorzitter van de Nederlandse Eerste Kamer, onthulde in Mapoon een monument om het eerste contact te herdenken. Het monument, een muur met daarop aluminium zeilen, stelt de aankomst van de Duyfken voor.
Het monument kijkt uit op zee. "Als je door geknepen ogen kijkt, lijkt het of de Duyken net komt binnenvaren." In verband met orkanen die het gebied vaak teisteren is het gevaarte extra stevig in de grond verankerd.
Het eerste contact tussen Janszoon en de Aboriginals was aanvankelijk vriendelijk, maar verslechterde al snel, naar verluidt toen zeelui zich vergrepen aan vrouwen.
Desondanks heeft de herdenking de zegen van de lokale Aboriginals. "Dat was lang geleden. Nu zijn we juist vrienden", zei ouderling Harriet Flinders.
Captain CookDe meeste Australiërs leren op school dat captain Cook het land in 1770 ontdekte. Hij ging voor anker in het huidige Sydney en claimde de oostkust voor het Engelse rijk.
Nederlanders, die al anderhalve eeuw via de westkust van Australië naar Indonesië voeren, hadden geen interesse in het continent, omdat het te dor was voor bewoning en voor het verbouwen van handelsgewassen.
NOS Nieuws