Examenfraude is normaal in Indonesië
Geplaatst op:31 mei 2013Laatste update:31 mei, 16:25
JAKARTA - Waar krijg je als Indonesiër de eerste kneepjes van het plegen van corruptie onder de knie? Op school. In Nederland worden nu vragen gesteld rondom een examen Frans. In Indonesië lachen ze erom.
Bijna niemand kijkt er meer van op dat ook dit jaar 99 % van de zeven miljoen middelbare scholieren hun eindexamen haalde, in een land waar de kwaliteit van het onderwijs zwaar ter discussie staat. In Nederland ligt het slagingspercentage rond de 85%.
"Ongeloofwaardig", noemt onderwijsdeskundige Bambang Wisodo het fenomenale Indonesische eindexamenresultaat. Hij spreekt van bedrog op grote schaal. "Ouders hebben liever dat hun kind het examen haalt. Als ze daarbij de onderwijzers moeten omkopen vinden ze dat geen enkel probleem".
Scholen
De grootste 'examenmaffia' zit op de scholen zelf. Onderwijzers verkopen voor geld de antwoorden van de toetsen. Of ze manipuleren dusdanig met het resultaat om de ambtenaren om het ministerie van Onderwijs te plezieren.
"Indonesië denkt zo werkelijk een naam in het buitenland als kennisland te kunnen vestigen. Maar geen weldenkend mens trapt in een eindexamenuitslag van bijna 100 %. Als Indonesische onderwijzers werkelijk de boel willen oplichten moeten ze rond het Europese of Amerikaanse percentage gaan zitten", adviseert een cynische Wisodo. Ouders die tegen het massabedrog op school in opstand komen worden door andere ouders afgestraft.
© De Gelderlander 2013, op dit artikel rust copyright.