wo 29 apr 2009, 05:30
Kans nabetaling Indië-ambtenaar
door Martijn Koolhoven
DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft in het diepste geheim een hoorzitting gehouden om te komen tot het uitbetalen van achterstallige salarissen van groepen rijksambtenaren die in dienst waren tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Gevoelig
Het gaat om de politiek uiterst gevoelige zogenaamde 'backpay-kwestie': de vraag of ambtenaren en KNIL-militairen hun achterstallig salaris en pensioen over de jaren dat zij in de oorlog niet konden werken wegens bezetting en internering, moeten ontvangen. Uit onderzoek van het NIOD bleek in 2005 dat Nederland het enige land ter wereld is dat deze kwestie na de Tweede Wereldoorlog niet direct en loyaal heeft afgehandeld. De regering zag in dit onderzoek toen geen aanleiding tot betaling, maar de Tweede Kamer blijkt hier nu, vooralsnog in het geheim, verandering in te willen aanbrengen.
Tijdens de geheime hoorzitting, die onlangs heeft plaatsgevonden, beschuldigde NIOD-onderzoeker dr. H. Meijer de politiek van "onbehoorlijk bestuur" door de zaak moedwillig onder het tapijt te schuiven. Het betoog van Meijer kwam er, volgens diverse aanwezigen, op neer dat hoe langer de regering wacht met een regeling, aan hoe minder mensen een uitkering hoeft te worden verstrekt, simpelweg omdat zij dan niet meer in leven zijn.
Een van de aanwezige Kamerleden, die vanwege het geheime karakter van de hoorzitting anoniem wil blijven, zegt: "Ik was geschokt. De mensen worden steeds ouder en het zijn er steeds minder die het kunnen navertellen. Een schande dat dit nog altijd niet is geregeld." Van de groep mensen die voor een nabetaling van salaris in aanmerking komt, waren er in het jaar 2000 nog circa 100.000 in leven. Deze groep ontving toen een eenmalige vergoeding als gebaar voor de wijze waarop hij destijds in Nederland ontvangen was. De Hoge Raad stelde al in 1956 en 1958 vast dat een grote groep rijksambtenaren en voormalig KNIL-militairen recht heeft op nabetaling van achterstallig salaris.
Haast
Ingewijden die nauw betrokken waren bij de geheime hoorzitting, spreken van "een vat moreel dynamiet". Een betrokkene, die de hoorzitting bijwoonde, zegt: "Uit de onderzoeken van het NIOD blijkt dat de regering een morele aansprakelijkheid heeft. Maar juridisch kan de regering niets worden gemaakt. Een derde van de mensen die het betreft, is inmiddels dood, dus er is wel enige haast geboden want anders heeft het helemaal geen zin meer."
Telegraaf