Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Onthulling veteranenmonument zaterdag op Oostereiland

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Onthulling veteranenmonument zaterdag op Oostereiland Empty
BerichtOnderwerp: Onthulling veteranenmonument zaterdag op Oostereiland   Onthulling veteranenmonument zaterdag op Oostereiland Icon_minitimevr 21 jun 2013 - 18:57

Onthulling veteranenmonument zaterdag op Oostereiland
REGIO | 21 juni 2013 | Door Niels Pach, dichtbijredacteur
          
Onthulling veteranenmonument zaterdag op Oostereiland 12806824_635073401480664703
(Foto: ANP archieffoto)


HOORN - Tijdens de Hoornse Veteranendag zaterdag wordt het veteranenmonument op het Oostereiland onthuld. Voorzitter van de Stichting Veteranen Hoorn Ton van Weel en burgemeester Onno van Veldhuizen hebben de eer dat te doen.
De onthulling is vijf jaar na het initiatief van oud-Indiëganger Johan Schaafsma. Het monument zelf bestaat uit acht betonnen banken op een verzonken plein op het Hoornse Oostereiland. De banken kennen als opschrift de namen van landen van Nederlandse missies: Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Korea, Libanon, voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan. De achtste bank ‘Overige missies’ staat voor alle andere uitzendingen, mogelijk ook toekomstige.

Bagage voor het leven
Op de banken liggen aluminium plunjebalen en koffers. Deze symboliseren de reizen van de veteranen. Kunstenaar Frank Halmans ziet daarin een inspirerende metafoor. Het zijn de voorwerpen die mensen op hun reis begeleiden. Hij noemt zijn ontwerp ‘Bagage voor het leven’. Het monument wil daarmee respect en waardering uitdrukken voor alle mannen en vrouwen die voor en namens ons land hebben gestreden in oorlogen en vredesmissies. Het monument is nationaal genomineerd voor het beste Veteraneninitiatief 2013.

Onthulling
De onthulling is een korte plechtigheid op het eiland in het bijzijn van veteranen van de genoemde missies en leerlingen van de Praktijschool West-Friesland, locatie Hoorn. De vlaggen van de genoemde landen dekken de bankjes af. Veteranen uit verschillende afdelingen leggen bloemen.

Rondom de onthulling en Hoornse Veteranendag zijn verscheidene activiteiten georganiseerd. Zo zijn alle West-Friese veteranen op de avond voorafgaand aan de onthulling uitgenodigd voor een concert van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso in de schouwburg Het Park.

Op zaterdag rijden vanaf 14.00 uur VN-voertuigen tijdens de Hoornse Stadsfeesten door de stad. Zij vragen aandacht voor de onthulling. Na afloop van de onthulling is er een oecumenische veteranenviering in de Cyriacuskerk. Vervolgens is om 18.30 uur de jaarlijkse viering van de Hoornse Veteranendag in de Oosterkerk. Na ontvangst met muziek genieten de aanwezigen van de ‘blauwe hap’. Veteraan Gaby Deijs presenteert er zijn boek. Rond 21.00 uur is de afsluiting.

Dichtbij.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Onthulling veteranenmonument zaterdag op Oostereiland
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» De Indonesië-special van 'Vlaanderen Vakantieland', zaterdag 29 november en zaterdag 6 december om 18.10 uur op Eén.
» Bijzondere onthulling in strandvondstenmuseum 18-02-'14
» Onthulling Indiëmonument in Oudenbosch
» Indrukwekkende onthulling Indië-Monument
» Onthulling monument Molukkers in Westkapelle

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: